La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les bledes i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar unes bledes farcides de pollastre, uns bunyolets de bledes i unes bledes amb patates i all fregit.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb bledes

1. Bledes farcides de pollastre

Ingredients:

  • 1 manat de bledes
  • 500 g de xampinyons
  • 1 carabassó
  • 2 pits de pollastre
  • 50 g de mantega
  • 40 g de farina
  • 250 ml de llet
  • 100 g de sofregit de ceba
  • 200 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Sal
  • Pebre negre
  • Oli d’oliva
Bledes farcides de pollastre / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Separem les penques de les fulles de les bledes. Rentem bé les penques i les escaldem en aigua bullent amb sal durant dos minuts. Retirem, tallem i reservem. Escaldem les fulles de les bledes, vigilant que no es trenquin, durant 30 segons. Retirem i reservem. Piquem el pollastre molt menut. També els xampinyons i el carabassó. Saltem el pollastre en una paella gran amb un raig d’oli, a foc mitjà-alt. Un cop cuit, el retirem i el reservem. A la mateixa paella hi posem, els xampinyons, el carabassó, sal, pebre, les penques de les bledes i mantega. Sofregim lentament fins que queda ben estovat. Ara hi posem una cullerada de ceba sofregida, la farina i fem que cogui un parell de minuts. Hi posem la llet i coem remenant a foc lent perquè es faci la beixamel. Rectifiquem de sal i pebre. Ara hi posem el pollastre i integrem. Deixem refredar lleugerament perquè no ens cremi a l’hora de fer els rotllets. Estirem les fulles de bleda, retirem les tiges més dures i hi posem una cullerada de farcit al centre. Emboliquem per tal que ens quedin uns rotllets. A una safata que pugui anar al forn hi posem una base de sofregit de ceba i tomàquet, alineem els rotllets i cobrim amb més sofregit. Acabem amb formatge ratllat i enfornem a 180 °C durant 15 minuts.

2. Bunyolets de bledes

Ingredients:

  • 1 manat de bledes
  • 100 g de formatge de cabra
  • 50 g de ceba sofregida amb all
  • 1 ou
  • 30 g de farina
  • Sal, pebre i nou moscada
  • Oli per fregir
Bunyolets de bledes / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Bullim les bledes durant 5 minuts. Les escorrem. En un bol posem l'ou, sal, pebre, nou moscada, ceba i alls sofregits, farina, penques i fulles de bledes i formatge de cabra. Remenem bé. Posem oli a una paella i quan sigui calent anem fregint boletes. Les posem sobre paper absorbent perquè perdin l'oli sobrer. Els acompanyem amb salsa romesco.

3. Bledes amb patates i all fregit

Ingredients:

  • Un manat de bledes
  • 3 patates bullides
  • 2 grans d’all laminats
  • Un pessic de comí
  • Una culleradeta de pebre vermell
  • Un raig de vinagre
  • Un grapat de pipes de carabassa
  • Un parell de cullerades de sèsam torrat
  • Sal
  • Pebre
  • Oli d'oliva
Bledes amb patates i all fregit / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Bullim les penques de les bledes durant cinc minuts amb una mica de sal. A banda, bullim les fulles, només un minut. Colem i reservem. En una paella posem oli abundant i hi confitem uns alls laminats lentament fins que comencin a canviar de color. Ara hi posem un pessic de comí i una culleradeta de pebre vermell. Ràpidament, hi posem les penques de les bledes, les patates bullides, un raig de vinagre i finalment, les fulles de les bledes. Sacsegem perquè s’amalgamin tots els gustos, rectifiquem de sal i pebre i ho posem al plat acabant-ho amb unes pipes de carabassa i sèsam torrat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!