La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la ceba i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar una bomba de ceba, una cassoleta de ceba caramel·litzada i gorgonzola i unes anelles de ceba arrebossades.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb ceba

1. Bomba de ceba

Ingredients:

  • 4 cebes mitjanes
  • 50 g de mantega
  • 40 g de farina
  • 500 ml de llet
  • Sal
  • Pebre
  • Nou moscada
  • 300 g de carn picada barreja de porc i vedella
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Herbes de Provença
  • 100 g de formatge ratllat
Bomba de ceba / Foto: Raquel Sánchez

Pelem les cebes i escapcem la part superior. Les posem en una safata de forn i les enfornem durant uns 50 minuts a 180 °C. Buidem la ceba i piquem la part interior. La posem en una cassola amb la mantega. Coem lentament fins que agafi un color daurat. Hi posem la farina i coem uns minuts. Ara hi posem el suc que la ceba ha deixat anar durant la cocció al forn i la llet. Anem coent a baixa temperatura sense deixar de remenar fins que pren textura de beixamel. Salpebrem i hi posem sal, pebre i nou moscada. A una paella posem el sofregit de ceba i tomàquet, fem coure lentament fins que té un color intens. Hi posem la carn picada, sal, pebre i herbes de Provença. Coem a foc tirant a alt fins que la carn és totalment cuita. Barregem amb la beixamel. Omplim les cebes amb la barreja. Acabem amb formatge ratllat i gratinem al forn fins que sigui ben daurat.

2. Cassoleta de ceba caramel·litzada i gorgonzola

  • 2 cebes grans
  • Oli d’oliva
  • 1 làmina de massa brisa o unes cassoletes comprades
  • 100 g de Gorgonzola
  • Un grapat de festucs
Cassoleta de ceba caramel·litzada i gorgonzola / Foto: Raquel Sánchez

Piquem les cebes. En una paella amb un bon raig d’oli hi posem la ceba picada, tapem i coem lentament, molt lentament, durant ben bé una hora. Anem removent, però sempre coem tapat, sense posar-hi aigua ni sucre, fins que pren un color daurat, de caramel. Si cal, la deixem coure més estona, no passa res. Omplim les cassoletes amb la ceba caramel·litzada, posem uns daus de Gorgonzola, enfornem a 180 °C perquè el formatge es fongui lleugerament i acabem amb un festuc.

3. Anelles de ceba arrebossades

Ingredients:

  • Una ceba grossa
  • 100 g de farina
  • 70 ml llet
  • 1 ou
  • 5 g de llevat
  • Un pessic de sal
  • 70 ml d’aigua amb gas
Anelles de ceba arrebossades / Foto: Raquel Sánchez

Tallem la ceba a rodelles. Separem les anelles. Prepararem la pasta d’arrebossar. Barregem la farina amb la llet, l’aigua amb gas ben freda, l’ou batut, la sal i el llevat. Quan sigui una massa fina, densa, però que s’enganxi a la ceba, ja la tindrem a punt. Suquem les anelles de ceba en la massa i fregim en abundant oli molt calent. Quan estiguin lleugerament daurats, els posem sobre un paper de cuina perquè absorbeixi el greix sobrer i mengem de seguida sucat en la salsa que més t’agradi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!