La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les cireres i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un gaspatxo de cireres, un clafoutis de cireres i un filet amb salsa de cireres.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

3 plats amb cireres

1. Gaspatxo de cireres

Ingredients:

  • 600 g de tomàquets pera madurs
  • 250 g de cireres
  • 1 pebrot verd tipus italià
  • 1 trosset de pebrot vermell
  • 1 gra d’all 
  • Una cullerada sopera de  vinagre de Xerès
  • 100 ml d’oli d’oliva
  • Una culleradeta de sal
  • Per acabar: oli d’oliva, pinyons torrats, sèsam torrat i porradell
Gaspatxo de cireres
Gaspatxo de cireres / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Espinyolem les cireres i pelem els tomàquets. Al vas de la batedora hi posem els tomàquets trossejats, les cireres, el pebrot verd tallat, el trosset de pebrot vermell, el gra d’all, el vinagre i la sal. Triturem i ara hi afegim l’oli. Triturem fins que queda fi i emulsionat. Passem pel colador per extreure’n pells i llavors del tomàquet. Tastem i rectifiquem de sal. Reservem a la nevera fins que agafa fred. Remenem abans de servir-lo i acabem amb un raig d’oli, pinyons torrats, sèsam i porradell picat.

2. Clafoutis de cireres

Ingredients:

  • 500 g de cireres
  • 3 ous
  • 150 g de sucre
  • 80 g de farina
  • 30 g d’ametlles en pols 
  • 150 g de llet
  • 150 ml de nata líquida
  • Sucre glass
  • Mantega i farina per al motlle
Clafoutis de cireres
Clafoutis de cireres / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Espinyolem les cireres. Batem els ous amb el sucre. Afegim la farina i les ametlles. Barregem. Ara hi posem la llet i la nata líquida. Barregem bé. Engreixem un motlle amb la mantega i enfarinem lleugerament. Aboquem la barreja al motlle i coronem amb les cireres. Enfornem a 180 °C durant 30 minuts. Un cop fred, espolsem amb sucre glass.

3. Filet amb salsa de cireres

Ingredients:

  • 1 filet de vedella
  • Oli, sal i pebre

Per a la salsa:

  • 200 g de cireres
  • 50 g de mantega
  • 1 ceba
  • 1 cabeça d’alls escalivats (escapçats, untats amb oli, embolicats amb paper de forn i cuits al forn durant 45 minuts a 180 °C)
  • 50 ml de rom
  • 200 ml de cava
  • Una cullerada de salsa de soja 
  • 50 g de mel
  • Una culleradeta d’orenga
  • Sal i pebre 
  • La tija d’una ceba tendra
Filet amb salsa de cireres
Filet amb salsa de cireres / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Espinyolem les cireres. En una cassola o paella posem la mantega amb la ceba picada. Fem coure lentament fins que la ceba enrosseix. Desglacem amb el rom. Premem la cabeça d’alls i li ho posem. Quan evapori el rom hi posem les cireres. Donem un parell de voltes i hi posem el cava. Fem coure lentament uns cinc minuts. Ara hi posem la mel, la soja i ho cobrim amb aigua. Hi posem l’orenga. Remenem i coem lentament fins que hagi perdut gairebé tota l’aigua. Ho traspassem al vas de la batedora i triturem fins que quedi ben fi. Si ens ha quedat massa espès, hi posem una mica d’aigua. Rectifiquem de sal i pebre. A la paella amb un raig d’oli, coem a foc fort el filet. No ha de quedar gaire cuit. Servim el filet amb la salsa de cireres ben calenta. Acabem amb tija de ceba tendra tallada en diagonal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!