La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les cireres i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un gaspatxo de cireres, un clafoutis de cireres i un filet amb salsa de cireres.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb cireres
1. Gaspatxo de cireres
Ingredients:
- 600 g de tomàquets pera madurs
- 250 g de cireres
- 1 pebrot verd tipus italià
- 1 trosset de pebrot vermell
- 1 gra d’all
- Una cullerada sopera de vinagre de Xerès
- 100 ml d’oli d’oliva
- Una culleradeta de sal
- Per acabar: oli d’oliva, pinyons torrats, sèsam torrat i porradell
Elaboració:
Espinyolem les cireres i pelem els tomàquets. Al vas de la batedora hi posem els tomàquets trossejats, les cireres, el pebrot verd tallat, el trosset de pebrot vermell, el gra d’all, el vinagre i la sal. Triturem i ara hi afegim l’oli. Triturem fins que queda fi i emulsionat. Passem pel colador per extreure’n pells i llavors del tomàquet. Tastem i rectifiquem de sal. Reservem a la nevera fins que agafa fred. Remenem abans de servir-lo i acabem amb un raig d’oli, pinyons torrats, sèsam i porradell picat.
2. Clafoutis de cireres
Ingredients:
- 500 g de cireres
- 3 ous
- 150 g de sucre
- 80 g de farina
- 30 g d’ametlles en pols
- 150 g de llet
- 150 ml de nata líquida
- Sucre glass
- Mantega i farina per al motlle
Elaboració:
Espinyolem les cireres. Batem els ous amb el sucre. Afegim la farina i les ametlles. Barregem. Ara hi posem la llet i la nata líquida. Barregem bé. Engreixem un motlle amb la mantega i enfarinem lleugerament. Aboquem la barreja al motlle i coronem amb les cireres. Enfornem a 180 °C durant 30 minuts. Un cop fred, espolsem amb sucre glass.
3. Filet amb salsa de cireres
Ingredients:
- 1 filet de vedella
- Oli, sal i pebre
Per a la salsa:
- 200 g de cireres
- 50 g de mantega
- 1 ceba
- 1 cabeça d’alls escalivats (escapçats, untats amb oli, embolicats amb paper de forn i cuits al forn durant 45 minuts a 180 °C)
- 50 ml de rom
- 200 ml de cava
- Una cullerada de salsa de soja
- 50 g de mel
- Una culleradeta d’orenga
- Sal i pebre
- La tija d’una ceba tendra
Elaboració:
Espinyolem les cireres. En una cassola o paella posem la mantega amb la ceba picada. Fem coure lentament fins que la ceba enrosseix. Desglacem amb el rom. Premem la cabeça d’alls i li ho posem. Quan evapori el rom hi posem les cireres. Donem un parell de voltes i hi posem el cava. Fem coure lentament uns cinc minuts. Ara hi posem la mel, la soja i ho cobrim amb aigua. Hi posem l’orenga. Remenem i coem lentament fins que hagi perdut gairebé tota l’aigua. Ho traspassem al vas de la batedora i triturem fins que quedi ben fi. Si ens ha quedat massa espès, hi posem una mica d’aigua. Rectifiquem de sal i pebre. A la paella amb un raig d’oli, coem a foc fort el filet. No ha de quedar gaire cuit. Servim el filet amb la salsa de cireres ben calenta. Acabem amb tija de ceba tendra tallada en diagonal.