La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les olives i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un plat de pasta amb olives, una torrada amb paté d'olives i una amanida de patates i olives.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb olives
1. Pasta amb olives
Ingredients:
- 300 g d’espaguetis
- 4 anxoves
- 1 bitxo
- 15 g de tàperes
- Espinacs
- 200 g de sofregit de ceba i tomàquet
- 100 g d’olives bones
- 100 g de formatge parmesà ratllat
Elaboració:
Bullim els espaguetis en abundant aigua amb sal durant 8 minuts. En una paella gran fem fondre unes anxoves, a foc mitjà. Afegim un bitxo i el sofregit de ceba i tomàquet. Coem el conjunt un parell de minuts. Ara hi posem les olives i les tàperes, els espinacs i el julivert picat. Sacsegem i hi posem un parell de cullerots d’aigua de cocció i els espaguetis. Barregem i hi posem la meitat del formatge parmesà. Rectifiquem de sal i pebre i servim amb més parmesà ratllat.
2. Torrada amb paté d'olives
Ingredients:
- 4 torrades grans
- Un tomàquet
- 200 g de mató
- Porradell
Per al paté:
- 150 g d’olives negres sense pinyol
- 50 g d’avellanes
- 2 anxoves
- Un grapat de fulles de julivert
- 50 ml d’oli d’oliva
Elaboració:
Comencem fent el paté, simplement triturant tots els ingredients. Torrem el pa. Untem el pa amb el paté, a sobre hi posem el tomàquet tallat, el mató i acabem amb porradell picat i oli d’oliva.
3. Amanida de patates i olives
Ingredients:
- 4 patates
- Un manat d’espàrrecs verds
- 80 g d’olives variades
- 15 g de tàperes
- 150 g de tonyina en oli
- Un pebrot vermell escalivat
- 20 g de pinyons
- Un manat petit de julivert
- Oli d’oliva
Elaboració:
Bullim les patates amb pell durant 40 minuts o fins que veiem que cedeixen al tacte. Escaldem els espàrrecs durant 3 minuts i refresquem immediatament (si són molt gruixuts, augmentem el temps de cocció a 5 minuts). Pelem les patates i les tallem a daus. Posem en un bol les patates tallades, els espàrrecs, la tonyina, les olives, les tàperes, el pebrot escalivat tallat, els pinyons i el julivert picat. Aprofitem el suc d’escalivar el pebrot i l’emulsionem amb oli d’oliva. Afegim sal i pebre. Barregem la salsa amb l’amanida. Servim.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de les olives o, en general, dels fruits culinaris, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.