La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el xoriç i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un gratinat de xoriç, unes mongetes amb xoriç i unes croquetes de xoriç.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

3 plats amb xoriç

1. Gratinat de xoriç

Ingredients:

  • 1 coliflor petita
  • 1 bròcoli
  • 4 xoricets frescos
  • 50 g de mantega
  • 50 g de farina
  • 600 g de llet
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • Una punta de pebre vermell picant
  • 200 g de formatge Emmental ratllat
  • Pebre negre
  • Sal
Gratinat de xoriç Ada Parellada
Gratinat de xoriç. / Foto: Raquel Sánchez

Separem la coliflor i el bròcoli en arbrets. Els posem en un bol apte per a microones, tapem i coem a màxima potència durant 3 minuts. Traiem la pell del xoriç i l’esmicolem. Posem mantega en una paella i quan sigui fosa hi posem el xoriç. El fem coure durant uns minuts, a foc lent. Hi afegim la farina i els pebres vermells – el dolç i el picant –, també hi posem la farina. Remenem un parell de minuts fins que la farina sigui cuita. Hi posem la llet en tres vegades per tal que la beixamel es vagi quallant. Quan sigui una salsa untuosa i densa, hi posem la meitat del formatge ratllat. Remenem i, finalment, salpebrem. En una cassola que pugui anar al forn, posem una base de beixamel, a sobre el bròcoli i la coliflor cuites (però al dente) i cobrim amb la resta de la beixamel. Acabem amb formatge i enfornem fins que gratini, uns quinze minuts al forn.

2. Mongetes amb xoriç

Ingredients:

  • 400 g de mongetes cuites
  • 3 xoricets frescos
  • 200 g de tomàquets de jardí
  • Una ceba
  • 4 piparres
  • 150 ml de vi blanc
  • 150 g d’espinacs frescos
  • Un manat de julivert fresc
  • Sal i pebre
  • Oli
Mongetes amb xoriç Ada Parellada
Mongetes amb xoriç. / Foto: Raquel Sánchez

Traiem la pell del xoriç i l’esmicolem. El coem a foc lent a una paella durant uns minuts. Ara hi posem els xerris partits per la meitat i la ceba filetejada. Fem coure lentament fins a sofregir, fins que veiem que la ceba és tova. Ara hi posem les piparres talladetes i les mongetes. Sacsegem. Hi posem el vi blanc i esperem que evapori. Remenem el conjunt. Serà el moment de posar-hi els espinacs i el julivert picat, també una mica de sal i pebre. Tan bon punt els espinacs perdin la textura de crus, servim el plat.

3. Croquetes de xoriç

Ingredients:

  • 200 g de xoriç fresc
  • 600 ml de llet
  • 60 g de farina
  • 1 ceba grossa
  • Sal i pebre
  • Farina, ou batut i pa ratllat
  • Oli per fregir
Croquetes de xoriç Ada Parellada
Croquetes de xoriç. / Foto: Raquel Sánchez

Piquem la ceba ben menuda. En una cassoleta la sofregim lentament en mantega. Quan sigui ben tova hi posem el xoriç sense pell i esmicolat. Remenem fins que el conjunt pren un color vermellós. Afegim la farina i remenem un parell de minuts perquè la farina cogui. Serà el moment d’anar posant la llet en tongades, a foc lent, perquè vagi quallant, sense deixar de remenar. Posem també sal i pebre. Remenem fins que se separi de les parets. Ara ho passem a un bol i tapem a pell amb paper de forn. Deixem refredar un parell d’hores. Fem boletes i passem per farina, ou i pa ratllat. Fregim en abundant oli calent. Posem sobre paper absorbent per retirar l’oli sobrer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!