La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la tonyina i les 3 receptes delicioses que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una lasanya de tonyina i albergínia, una amanida de tonyina amb xips de plàtan salades i uns ovnis de tonyina.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 receptes a partir d'una llauna de tonyina (4 pers.)
Lasanya de tonyina i albergínia
- 2 albergínies grans
- 180 g de sofregit de tomàquet i ceba
- 200 g de beixamel
- 150 g de tonyina en llauna
- 200 ml de vi blanc
- 100 g mozzarella o formatge tendre
Laminem les albergínies (no gaire primes) les tallem lleugerament, hi posem oli i sal i les enfornem a 180 °C durant 15 minuts. En una cassoleta amb el sofregit de tomàquet i ceba, afegim el vi blanc. Deixem coure fins a evaporar l’alcohol. Afegim la tonyina i barregem. En un recipient apte per anar al forn hi posem una base de beixamel una làmina d’albergínia, farcit i anem fent capes. Repetim el procés per cada lasanya. Per acabar, beixamel per sobre i una mica de formatge tendre o mozzarella tallada. Gratinem 5 minuts i servim. Bon profit!
Amanida de tonyina amb xips de plàtan salades
- 150 g de tonyina en llauna
- 1 ceba
- 1 tomàquet
- 1 bossa de xips de plàtan salades
- Julivert
- 100 g de formatge d’untar
- Brots germinats
En un bol barregem la tonyina, la ceba picada i el tomàquet tallat a daus ben petits. Ben barrejat i hi afegim el formatge d’untar. Ara amb les xips de plàtan salades posem una mica de la barreja al damunt d’una xip i la tapem amb una altra xip (com si fos un entrepà), repetim fins a acabar la barreja. Per acabar, afegim una mica de brots germinats i ja tenim una tapa original i boníssima!
Ovnis de tonyina
- 150 g de tonyina de llauna
- 1 patata gran bullida i aixafada
- 2 ous
- 1 carbassó
- 1 ceba
- Julivert
- Pebre vermell
Per a la salsa:
- 2 iogurts naturals
- 1 llimona
- 2 cullerades de mel
- Espècies mediterrànies (farigola, orenga i sal)
En un recipient barregem la patata aixafada, julivert picat, els daus de carbassó, la ceba picada, la tonyina (i el seu oli) i els dos ous. Barregem. Pastar amb les mans, fer formes de tortites i coure a la paella, a foc mitjà fins a daurar els dos costats. Per acabar, ho acompanyem tot amb una salsa. Per fer-la ens cal un bol amb els iogurts naturals, 2 cullerades de mel i ratllarem la pell de la llimona per completar-la. Per acabar, hi afegim la barreja d'espècies mediterrànies. I ara ja tenim l'acompanyant perfecte pels nostres ovnis de tonyina! A gaudir!
Si no en tens prou i ets un fanàtic de la tonyina o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.