La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les postres més dolces per acomiadar les festes. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall - pas a pas, ingredients i molt més - per esbrinar com cuinar unes migas de coliflor, un llom a la taronja i una truita a la cassola de carabassa i bolets.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats econòmics per fer baixar el Nadal
1. Migas de coliflor
Ingredients:
- Una coliflor
- 3 grans d’all
- Oli d’oliva
- Una cullerada de pebre vermell dolç
- 200 g de pernil bo
- 4 ous
- Sal i pebre
- La part verda de la ceba tendra
Elaboració:
Ratllem la coliflor crua fins a aconseguir textura de migas. En una paella gran hi posem un bon raig d’oli d’oliva i els alls tallats de qualsevol manera, no gaire prims. Els fem coure lentament, s’han de daurar lleugerament i han de quedar cuits per dins. Els traiem de la paella, apugem el foc i hi posem les migas de coliflor. Saltem a foc fort perquè es daurin per fora i es coguin, un parell de minuts. Ara hi posem el pebre vermell, barregem amb delicadesa perquè no es faci un puré. Reservem. Fem l’ou a la mateixa paella, amb un raig d’oli i a foc alt. Servim les migas amb l’ou, el pernil tallat ben fi i els alls. Triturem la coliflor crua fins a tenir textura de cuscús. Sofregim els alls (la meitat pelats i l’altra meitat sense pelar) amb l’oli i afegim la coliflor. Anem remenant constantment fins que sigui feta però no desfeta. Afegim el pebre vermell, sal i pebre. Acabem amb la part verda picada de la ceba tendra.
2. Llom a la taronja
Ingredients:
- Una canya de llom
- Un bulb de fonoll
- 2 taronges
- 1 ceba tendra
- Un raig de conyac
- Oli d’oliva
- Sal
- 2 patates
Elaboració:
Filetegem la taronja, el fonoll i la ceba tendra. Fem unes incisions al llom i el farcim amb la taronja, el fonoll i la ceba. Tallem les patates amb pell a talls no gaire prims. A la base d’una safata de forn posem les patates, el llom, sal, pebre, un raig d’oli, un raig generós de conyac i el suc d’una taronja. Tapem amb paper de forn i l’enfornem a 180 °C durant deu minuts. El destapem i coem a 200 °C deu minuts més. El retirem de la safata i deixem que les patates coguin al forn uns 10 minuts més o fins que siguin tendres. Servim el llom amb les patates i el mullem amb tots els líquids.
3. Truita a la cassola de carabassa i bolets
Ingredients:
- 6 ous
- 150 ml de llet
- 400 g de carabassa
- 300 g de barreja de bolets cuits
- Sal
- Pebre
- 150 g de formatge ratllat
- Farigola fresca
- Oli d’oliva
Elaboració:
Tallem la carabassa a daus. La saltem a una paella amb un raig d’oli i una mica de sal durant uns cinc minuts. Reservem. Batem els ous, els salpebrem, afegim la llet i el formatge. Hi posem la carabassa i els bolets. Barregem. En cassoles individuals que puguin anar al forn posem un raig d’oli i hi distribuïm la barreja. Coem al forn, a 180 °C, durant uns deu o quinze minuts o fins que sigui cuit al centre. Servim amb farigola fresca.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de les receptes econòmiques o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.