La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els moniatos i les 3 receptes transversals que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un moniato farcit, una cassoleta de moniato i bolets i un dolç-picant de moniato.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 receptes a partir de moniatos (4 pers.)
Moniato farcit
- 4 moniatos
- 100 g de cigrons cuits
- 150 g de mozzarella
- Espinacs tendres
- 20 g de pinyons
- Mitja magrana
- Pesto verd
- Oli
- Sal
- Espècies: cúrcuma, pebre negre, pebre vermell fumat, curri
Rentem i punxem els moniatos amb una forquilla. Els posem a un recipient tapat i ho posem al microones durant 5-7 minuts (depèn de la grandària del moniato). Aprofitem per torrar els cigrons en un recipient apte per a forn amb oli i sal. Uns 15-20 minuts al forn a 180 °C. Ara, obrim el moniato per dalt, el buidem lleugerament i el barregem amb espinacs tendres i pinyons. A la base del buit que hem fet, hi posem una mica de mozzarella, el farcit i una mica de mozzarella al damunt. El daurem al forn o al microones uns 3-5 minuts. L’acabem amb una mica de pesto verd a la base del plat, els cigrons torrats i uns quants grans de magrana.
Cassoleta de moniato i bolets
- 8 ous
- 200 g de rovellons frescos
- 2 moniatos
- 100 g de castanyes torrades
- Botifarra negra
- Farigola fresca
- Oli d’oliva
- Oli de tòfona
- Sal gruixuda
- Sal
Pelem i tallem a daus petits els moniatos. Netegem els bolets i els tallem de qualsevol manera. Saltem en una paella ben calenta amb oli i sal els daus de moniatos amb els bolets. Deixem que coguin i que cedeixin. D’altra banda, batem els ous. Els aboquem a una cassoleta amb oli apta per anar al forn. Afegim el saltat de bolets i els daus de moniato. D’altra banda, torrem unes castanyes al forn, les pelem i les tallem a daus. Pelem, tallem a daus i saltem una botifarra negra i ho afegim tot a la cassoleta. Tot plegat al forn durant 7 minuts a 180 °C si volem que quedi una mica crua per dins i 10 minuts si ens agrada més feta. Per acabar, farigola fresca, oli de tòfona i sal gruixuda.
Dolç-picant de moniato
- 400 g de cuscús semicuit
- 2 moniatos
- 30 g de mantega
- 2 bitxos sencers i secs
- Salsa de soja
- Mel
- Oli de sèsam
- Sèsam
Per a la salsa:
- 100 g de formatge d’untar
- 100 ml de nata líquida
- Porradell
- Orenga
Fem el cuscús. En un recipient estirem el cuscús i hi afegim dues cullerades d’aigua bullent. Deixem que s’hidrati. Rentem i tallem un moniato a llunes. El posem a un recipient amb una cullerada de salsa de soja, una cullerada de mel i un o dos daus de mantega i hi afegim els bitxos tallats. Ho posem al microones durant 5 minuts tapat. Un cop fora, 3 gotes d’oli de sèsam i un grapat de llavors de sèsam. En un plat posem una base de cuscús, el moniato i la seva salsa. Per acabar fem una salsa de formatge d’untar, nata líquida, porradell i orenga i decorem el plat al gust-
Si no en tens prou i ets un fanàtic dels moniatos o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de receptes del novembre amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!