La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els moniatos i les 3 receptes transversals que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un moniato farcit, una cassoleta de moniato i bolets i un dolç-picant de moniato.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 receptes a partir de moniatos (4 pers.)

Moniato farcit

  • 4 moniatos
  • 100 g de cigrons cuits
  • 150 g de mozzarella
  • Espinacs tendres
  • 20 g de pinyons
  • Mitja magrana 
  • Pesto verd
  • Oli
  • Sal
  • Espècies: cúrcuma, pebre negre, pebre vermell fumat, curri
Moniato farcit / Foto: Raquel Sánchez

Rentem i punxem els moniatos amb una forquilla. Els posem a un recipient tapat i ho posem al microones durant 5-7 minuts (depèn de la grandària del moniato). Aprofitem per torrar els cigrons en un recipient apte per a forn amb oli i sal. Uns 15-20 minuts al forn a 180 °C. Ara, obrim el moniato per dalt, el buidem lleugerament i el barregem amb espinacs tendres i pinyons. A la base del buit que hem fet, hi posem una mica de mozzarella, el farcit i una mica de mozzarella al damunt. El daurem al forn o al microones uns 3-5 minuts. L’acabem amb una mica de pesto verd a la base del plat, els cigrons torrats i uns quants grans de magrana.

Cassoleta de moniato i bolets

  • 8 ous
  • 200 g de rovellons frescos
  • 2 moniatos
  • 100 g de castanyes torrades
  • Botifarra negra
  • Farigola fresca
  • Oli d’oliva
  • Oli de tòfona
  • Sal gruixuda
  • Sal
Cassoleta de moniato i bolets / Foto: Raquel Sánchez

Pelem i tallem a daus petits els moniatos. Netegem els bolets i els tallem de qualsevol manera. Saltem en una paella ben calenta amb oli i sal els daus de moniatos amb els bolets. Deixem que coguin i que cedeixin. D’altra banda, batem els ous. Els aboquem a una cassoleta amb oli apta per anar al forn. Afegim el saltat de bolets i els daus de moniato. D’altra banda, torrem unes castanyes al forn, les pelem i les tallem a daus. Pelem, tallem a daus i saltem una botifarra negra i ho afegim tot a la cassoleta. Tot plegat al forn durant 7 minuts a 180 °C si volem que quedi una mica crua per dins i 10 minuts si ens agrada més feta. Per acabar, farigola fresca, oli de tòfona i sal gruixuda.

Dolç-picant de moniato

  • 400 g de cuscús semicuit
  • 2 moniatos
  • 30 g de mantega
  • 2 bitxos sencers i secs
  • Salsa de soja
  • Mel
  • Oli de sèsam
  • Sèsam

Per a la salsa:

  • 100 g de formatge d’untar
  • 100 ml de nata líquida
  • Porradell
  • Orenga
Dolç-picant de moniato / Foto: Raquel Sánchez

Fem el cuscús. En un recipient estirem el cuscús i hi afegim dues cullerades d’aigua bullent. Deixem que s’hidrati. Rentem i tallem un moniato a llunes. El posem a un recipient amb una cullerada de salsa de soja, una cullerada de mel i un o dos daus de mantega i hi afegim els bitxos tallats. Ho posem al microones durant 5 minuts tapat. Un cop fora, 3 gotes d’oli de sèsam i un grapat de llavors de sèsam. En un plat posem una base de cuscús, el moniato i la seva salsa. Per acabar fem una salsa de formatge d’untar, nata líquida, porradell i orenga i decorem el plat al gust-

Si no en tens prou i ets un fanàtic dels moniatos o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de receptes del novembre amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!