La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les sardines i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un plat de sardines en escabetx, sardines a la papillota i sardines farcides.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb sardines

1. En escabetx

Ingredients:

  • 1 kg de sardines
  • Una ceba grossa
  • 1 pastanaga gran
  • 3 grans d’all sencers
  • 200 ml d’oli
  • 50 ml de vinagre de Xerès
  • 100 ml d’aigua
  • 1 grapadet de grans de pebre negre
  • 2 fulles de llorer
  • Una cullerada de pebre vermell
  • Sal
Sardines en escabetx / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Salem les sardines, les enfarinem, espolsem bé i fregim en abundant oli. Colem l’oli a través d’un drap. Posem la meitat de l’oli en una cassola neta. Sofregim la ceba tallada juliana, les pastanagues a rodanxes i els alls sencers. Uns 30 minuts a foc lent. Afegim els líquids: vinagre, vi i aigua. Afegim el pebre negre trencat i les fulles de llorer. Deixem coure uns cinc minuts. Posem les sardines 5 minuts més de cocció. Posem les sardines en les carmanyoles, ben col·locades. Afegim el pebre vermell a l’escabetx. Barregem bé i cobrim les sardines. Es mengen l’endemà i duren 15 dies a la nevera, cobertes amb el suc de l’escabetx i guardades tapades a la nevera.

2. A la papillota

Ingredients:

  • 16 sardines
  • Uns 10 tomàquets cherry
  • Unes branques de farigola
  • Una llimona
  • 3 grans d’all
  • Una ceba tendra
  • Oli d’oliva
  • Sal
Sardines a la papillota / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Sobre un paper de forn hi posem els tomàquets cherry partits per la meitat. A sobre unes branques de farigola. Disposem les sardines alineades sobre els tomàquets i la farigola. Afegim sal, pell de llimona, un raig de suc de llimona, oli d’oliva, un gra d’all ratllat i unes làmines de ceba tendra. Emboliquem bé i premem perquè es tanqui, com si fos un regal. Les enfornem 10 minuts a 200 °C.

3. Farcides

Ingredients:

  • 800 g de sardines
  • 60 g de molla de pa
  • 100 ml de llet
  • Un gra d’all
  • 80 g de parmesà
  • 1 ou
  • Pa ratllat
  • Julivert
  • Sal i pebre
  • Oli
Sardines farcides / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Desespinem les sardines, mantenint-les unides per la cua. Les rentem i assequem bé. En piquem unes quantes. En una cassola, amb un bon raig d’oli, coem lentament el gra d’all picat. Afegim el julivert picat i les sardines picades. Fem un parell de voltes i reservem. Suquem la molla de pa en llet i premem per extreure’n l’excés de llet. Barregem el pa eixugat amb el formatge parmesà, l’ou i les sardines amb all i julivert. Posem oli en un paper de forn i alineem  les sardines. Les farcim amb la barreja de pa, parmesà, ou i sardines. Tanquem les sardines. Posem pa ratllat i un raig d’oli. Enfornem 10 minuts a 180 °C.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!