La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la col i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida de col, un bistec de col i un farcellet de col de trinxat de bolets.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb col
1. Amanida de col
Ingredients:
- 1 col
- 2 pastanagues
- Una ceba tendra
- 50 g de panses
- 150 g de formatge Gorgonzola
- Un manat de julivert
- Un grapat d’olives
- Un grapat de nous
- Una magrana
- 20 g de sèsam torrat
Per a la salsa:
- 1 iogurt
- 30 g de mostassa
- 30 g de maionesa
- 1 llimona
- Un gra d’all
- 100 ml d’oli d’oliva
- Sal i pebre
Elaboració:
Fem la salsa. Barregem el iogurt amb la mostassa, l’all ratllat, la maionesa, el suc de mitja llimona, l’oli d’oliva, sal i pebre. Filetegem la col, la ceba tendra i la pastanaga. Barregem les verdures i les amanim amb la salsa. Passem al plat i acabem amb les panses que hem tingut en remull, les olives, el formatge Gorgonzola tallat a daus petits, julivert picat, olives, nous, magrana, sèsam i la part verda de la ceba tendra filetejada.
2. Bistec de col
Ingredients:
- 1 col
- Sis grans d’all
- Sal
- Pebre
- Oli d’oliva
- 100 g de fruita seca variada: pipes de carabassa, ametlla filetejada, etc.
- Un manat de julivert
Per a la salsa:
- Un ou dur
- 2 anxoves
- El suc de mitja llimona
- Una cullerada de tahina
- Una cullerada de mostassa
- 150 ml d’oli d’oliva
Elaboració:
Tallem la col a talls gruixuts, la distribuïm sobre una safata protegida amb paper de forn. L’assaonem amb sal i pebre i la untem amb oli d’oliva. Aprofitem i posem al costat de la col uns quants grans d’all sense pelar. Triturem tots els ingredients. Enfornem col i alls a 170 °C durant uns 25 minuts. Per fer la salsa triturem un ou dur amb els alls rostits pelats, anxova, suc de llimona, tahina, mostassa i oli d’oliva. Triturem fins que ens quedi una salsa cremosa i fina. Quan la col està a punt la passem al plat i acabem amb la salsa, fruita seca i julivert picat.
3. Farcell de col de trinxat de bolets
Ingredients:
- 1 col
- 2 patates
- 300 g de bolets variats
- 2 grans d’all
- Unes branques de julivert fresc
- 300 ml de brou de verdures
- 200 ml de nata líquida
- 50 g de mantega
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
- Farigola fresca
Elaboració:
Separem les fulles externes de la col. Les escaldem en aigua bullent amb sal durant 30 segons. Les refresquem immediatament amb aigua i gel. Un cop fredes les colem i les assequem bé amb un paper de cuina. Piquem la resta de la col i bullim durant uns 5 minuts. Reservem. A la mateixa aigua bullim les patates, pelades i tallades, durant uns 25 minuts. A una paella amb un raig d’oli, hi posem els alls picats i quan comencin a canviar de color hi posem els bolets nets i tallats. Saltem els bolets durant uns minuts. Quan estiguin cuits hi posem sal i julivert picat. Separem els bolets en dues parts: una part serà per al farcit i l’altre per la salsa. Aixafem les patates amb la col tallada i bullida. Hi barregem la meitat dels bolets cuits. Salpebrem. Tallem la tija dura de les fulles externes de col i farcim amb la barreja de patata, col i bolets i emboliquem sobre si mateixa. Reservem. Fem la salsa de bolets. En una cassola hi posem la mantega i l’altra meitat de bolets saltats. Barregem i cobrim amb el brou de verdures. Fem bullir uns cinc minuts i hi posem la nata i fem coure lentament uns 15 minuts. Salpebrem i triturem fins a aconseguir una salsa fina. A la paella, amb un raig d’oli, enrossim els farcells de col per les dues bandes. A la base del plat hi posem una bona cullerada de salsa de bolets, els farcells i acabem una mica de farigola fresca.