La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la carabassa i les 3 receptes delicioses que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida de carabassa i remolatxa, un dip de carabassa i un pastís de carabassa.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 receptes a partir de carabassa (4 pers.)
Amanida de carabassa i remolatxa
- 400 g de carabassa
- 400 g de remolatxa
- 100 g de cuscús
- 1 magrana
- 1 llimona
- 1 taronja
- Mostassa antiga
- Julivert picat
- Menta picada
- Curri
- Oli d’oliva
- Sal
Pelem i piquem la carabassa en daus posem sal i oli, una cullerada de curri. Al forn 15 minuts a 180 °C que quedi una mica tova, però no crua. Fem el mateix amb una remolatxa crua, però tallades a llunes i sense curri. Estar pendents del forn per evitar que quedin desfetes. A part, aprofitem i en una cassoleta amb aigua, posem una mica d’oli i sal. Quan arrenqui el bull, posem el cuscús i esperem que s’hidrati. Deixem coure 5 minuts. Ho colem i reservem. Un cop fetes les verdures, deixem que perdin una mica de temperatura. Traiem els grans de la mitja magrana i els reservem. Per la salsa: suc de llimona, mostassa antiga, oli i pell de taronja. Ara sí, en un plat posarem una base de salsa, el cuscús, la carabassa i la remolatxa barrejada, els grans de magrana, el julivert i la menta picada.
Dip de carabassa
- 500 g de carabassa a rodanxes (amb la pell!)
- Oli d’oliva
- Herbes: orenga, pebre vermell, fines herbes, comí, xile
- Sal
Per a la salsa dip:
- 100 g formatge tipus d’untar
- 200 g formatge feta
- 80 ml de nata líquida
- Julivert
- Farigola picada
- 1 llimona
- 1⁄2 magrana
- 20 g pinyons
Tallem la carabassa a llunes amb la seva pell. Afegim una mica de sal i oli i ho enfornem a 180 °C durant 15 minuts. Tan bon punt surt del forn, encara calenta, hi posem la barreja d’herbes. A banda fem la salsa. Triturem el formatge feta, el formatge d’untar, suc de llimona, julivert picat i una mica de nata perquè quedi ben fineta. Al plat, posarem les llunes de carabassa en fila i la salsa a part amb uns grans de magrana, la farigola picada i els pinyons torrats per damunt. A gaudir!
Pastís de carabassa
- 100 g de mantega pomada
- 200 g de sucre morè
- 200 g de puré de carabassa
- 150 g de farina
- 2 ous
- Una culleradeta de canyella
- Una mica de gingebre
- Una mica de nou moscada
- Una mica de clau
- Un pessic de sal
- Una culleradeta de llevat químic
Per a la streusel:
- 100 g de farina
- 100 g de mantega
- 100 g de sucre morè
- Mitja culleradeta de canyella
D’entrada hem de fer un puré de carabassa. Simplement, amb uns daus de carabassa saltats en una paella o al forn i un cop cuits els triturem amb una mica d’aigua. Fins que ens quedi un puré. A banda, la mantega pomada batut amb el sucre morè. Afegim el puré de carabassa a la barreja i els ous, un rere l’altre. En un altre bol barregem la farina, amb el llevat i una mica de sal. Ho passem pel colador (ho tamisem). Integrem ambdues barreges fins que quedi una bona massa i ho posem en un motlle de plum-cake protegit amb un paper de forn. Ara, per fer la streusel (la capa superior) pessiguem la farina amb mantega freda. Un cop quedi sorrenc, afegim sucre morè i una culleradeta de canyella. Posem aquestes 'engrunes' per sobre la massa del pastís i al forn 50 minuts a 180 °C. I bon profit!
Si no en tens prou i ets un fanàtic de la carabassa o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.