La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el tomàquet i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un tàrtar de tomàquet, una pasta viral de tomàquets cherry amb feta i una bomba de tomàquet Enriqueta.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb tomàquet

1. Tàrtar de tomàquet

Ingredients:

  • 1 kg de tomàquets
  • 30 g de salsa Perrins
  • Una culleradeta de gingebre en pols
  • Una llimona
  • 50 g de mostassa a l’antiga
  • Una cullerada de sèsam
  • Mig pebrot verd
  • Una ceba tendra
  • Un manat petit de julivert
  • 50 g de tomàquets secs
  • Un grapat de tàperes
  • 4 anxoves
  • 4 bitxos confitats
  • Pa carasau
Tàrtar de tomàquet / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Fem una incisió en forma de creu a la base dels tomàquets. Els submergim en aigua bullent durant 30 segons, els traiem i els passem directament a un bol amb aigua i gel. Un cop freds, els pelem i els assequem. Els tallem en quatre, extraiem les llavors, quedaran uns pètals. Els tallem a dauets minúsculs i els posem sobre un colador amb una culleradeta  de sal. Els remenem amb cura i deixem un mínim d’una hora perquè perdin el màxim d’aigua. Fem l’amanit. En un bol barregem el gingebre en pols, la mostassa, la pell de la llimona, suc de llimona, oli d’oliva, sèsam, salsa Perrins, pebrot verd picat, ceba tendra picada, julivert picat, tomàquets secs picats, tàperes picades. Amanim els tomàquets. Barregem bé amb cura de no aixafar el tomàquet. En una anella metàl·lica posem el tomàquet amanit. Acabem amb un bitxo i una anxova per persona. Ho acompanyem amb pa carasau i, si cal, afegim flor de sal.

2. Pasta viral de tomàquets cherry amb feta

Ingredients:

  • 500 g de macarrons
  • 300 g de tomàquets cherry
  • 300 g de formatge feta
  • Unes branques de farigola fresca
  • Un manat petit d’alfàbrega fresca
  • Oli d’oliva
Pasta viral de tomàquets cherry amb feta / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

En una cassoleta hi posem el formatge feta, ho envoltem amb xerris, farigola fresca i un bon raig d’oli. Enfornem a 180 °C durant 30 minuts. Bullim els macarrons. Quan han passat els 30 minuts de cocció dels tomàquets, ho aixafem amb una forquilla. Afegim la pasta. Barregem bé i acabem amb alfàbrega fresca picada.

3. Bomba de tomàquet Enriqueta

Ingredients:

  • Un tomàquet gros, madur però ferm
  • Una burrata per persona
  • 25 g de pinyons
  • 20 g de pipes de carabassa
  • 25 g de festucs
  • 40 g d’olives negres sense pinyol
  • Unes fulles d’enciam

Per al pesto:

  • Un manat petit d’alfàbrega
  • Un manat petit de julivert
  • Un grapat de festucs
  • 150 ml d’oli
  • Sal
Bomba de tomàquet Enriqueta / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Pelem amb cura el tomàquet i, també amb molta cura, buidem l’interior. El deixem cap per avall perquè perdi els sucs mentre preparem el pesto. En un vas de la batedora hi posem alfàbrega, fulles de julivert, festucs, oli i sal. Triturem fins que pren textura de salsa. Farcim el tomàquet amb la burrata vigilant no rebentar la burrata ni el tomàquet. A la base del plat hi posem una bona cullerada de pesto. A sobre hi posem el tomàquet cap per avall. Acabem amb una mica més de pesto per sobre i acabem amb oliva negra picada, festucs picats, enciam tallat menut, pinyons, pipes de carabassa. Afegim flor de sal al final.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!