La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les receptes per als més menuts. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall - pas a pas, ingredients i molt més - per esbrinar com cuinar uns ovnis de verdura, unes napolitanes de carn i unes eixerides cacotes dolces.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
Receptes per fer amb nens aquestes festes
1. Ovnis de verdures
Ingredients:
- Mig bròcoli
- Una pastanaga gran
- Un carabassó
- 1 culleradeta d’herbes aromàtiques
- 100 g de formatge ratllat
- 1 ou
- 80 g de farina
- 1 culleradeta de llevat químic
- Sal
Per la salsa
- 150 g de tonyina en oli
- 50 g de formatge d’untar
- 100 g de maionesa
- Una culleradeta de pebre vermell dolç
Elaboració:
Pelem la pastanaga i la ratllem. Rentem bé el carabassó i el ratllem. També ratllem el bròcoli. Barregem totes les verdures. Afegim la resta d’ingredients: les herbes aromàtiques, el formatge, la farina, el llevat químic, l’ou i la sal. Barregem bé. Posem un raig d’oli en una paella i quan sigui calent, hi anem posant cullerades de barreja de verdures. Esperem que coguin, per una banda, a foc mitjà. Quan veiem que qualla, per una banda, el girem i esperem que coguin per l’altra. Fem la salsa. Simplement, triturem tots els ingredients en una batedora elèctrica. Servim els ovnis de verdures amb la salsa.
2. Napolitanes de carn
Ingredients:
- 200 g de formatge ratllat
- 100 ml de tomàquet fregit
- 200 g de carn picada
- Orenga
- Sal
- Un ou per pintar la pasta de full.
Elaboració:
En primer lloc, courem la carn picada en una paella amb sal i pebre al gust fins que sigui cuita. La deixem refredar durant una estona fins que no cremi. A continuació, amb l’ajuda d’un corró estirem la pasta de full fins que sigui ben fina. La tallem a rectangles. Posem la salsa de tomàquet per tota la base, a les cantonades també. Posem la carn picada, el formatge ratllat i una mica d’orenga. Enrotllem amb la forma de les napolitanes. Les posem sobre una safata protegida amb paper de forn. Pintem amb ou batut i enfornem a 180C durant uns 20 minuts.
3. Cacotes dolces
Ingredients:
- 150 g de mantega
- 250 g de farina
- 150 g de sucre
- 50 g de farina d’ametlla
- 30 g de cacau en pols
- 1 ou
Elaboració:
Tallem la mantega a daus i l’arenem amb la farina. La mantega és millor que sigui freda. Arenar significa barrejar la mantega amb la farina, fregant amb els dits, fins que la mantega quedi ben integrada i el resultat tingui una textura sorrenca i de color grogós. Afegim la farina d’ametlla, el sucre i el cacau en pols. Finalment, hi posem l’ou batut i en fem una massa. Fem rul·los i els enrotllem sobre si mateixos. És important refredar-los, com a mínim, mitja hora. Ara, fem rul·los primets i els emboliquem sobre si mateixos, fent la forma d’una cacota. Els posem sobre una safata protegida amb paper de forn i enfornem a 180ºC durant uns 15 minuts.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de les receptes amb canalla o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.