La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les hamburgueses i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar a partir de la mateixa hamburguesa tres resultats radicalment diferents: una hamburguesa americana, una italiana i una francesa.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 receptes amb hamburguesa

1. Hamburguesa italiana

Ingredients:

  • 4 hamburgueses
  • 1 xapata gran d’olives negres i nous
  • 2 cebes
  • 1 pebrot vermell escalivat
  • 25 ml de vinagre de Mòdena
  • 20 g de mel
  • 100 g de pesto
  • 50 g de parmesà ratllat
  • 200 g de formatge Provolone
Hamburguesa italiana / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Piquem i sofregim la ceba amb un raig d’oli. Quan sigui gairebé cuita hi afegim el vinagre de Mòdena i la mel i deixem coure lentament fins que quedi caramel·litzada. Obrim la xapata. En una paella posem una base de formatge parmesà i a sobre hi posem la xapata oberta. Esperem que faci una crosta. Reservem. Fem l’hamburguesa. En una paella amb un raig d’oli, quan sigui calenta hi posem l’hamburguesa per una banda. Quan sigui cuita, la girem i hi posem el formatge provolone. Tapem amb una cúpula, abaixem el foc i esperem un parell de minuts, que es fongui el formatge. Untem el pa amb el pesto. Posem el pebrot vermell escalivat, la ceba sofregida amb Mòdena i mel. A sobre hi posem l’hamburguesa amb el Provolone, els tomàquets secs picats i la ruca. Tapem amb l’altra part de la xapata.

2. Hamburguesa americana

Ingredients:

  • 4 hamburgueses
  • 4 ous
  • Un pa de vidre
  • Un tomàquet gros
  • 4 làmines de cheddar
  • 50 g de cansalada curada a làmines fines
  • Unes fulles d’enciam

Quètxup casolà

  • 150 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • 1 pebrot vermell escalivat
  • Un raig de vinagre de Xerès
  • Una cullerada de pebre vermell dolç
  • Mitja culleradeta de pebre vermell picant
  • Una culleradeta de Perrins
  • Una cullerada de mel
  • Un pessic de nou moscada

Per a la tàrtara:

  • 100 g de maionesa
  • 20 g de cogombrets en vinagre
  • 20 g de tàperes
  • Mitja ceba tendra
  • Una culleradeta d’orenga
Hamburguesa americana / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Fem el quètxup, simplement triturant tots els ingredients fins a aconseguir una salsa fina. Si la volem més espessa, simplement l’hem de coure a foc lent fins que evapori tots els líquids. Reservem. Fem la tàrtara. Piquem els cogombrets, les tàperes i la ceba tendra. Barregem la maionesa amb tots els ingredients. Reservem. Coem la cansalada a la paella sense gens d’oli, a temperatura mitjana fins que quedi ben rossa. Reservem. Fem l’hamburguesa a una paella ben calenta amb un raig d’oli. Quan sigui cuita, d'una banda, donem la volta, posem una làmina de cheddar i tapem amb una cúpula o bol que aguanti la temperatura i esperem un parell de minuts perquè es fongui bé el formatge. Fem l’ou a la paella amb un raig d’oli. Untem el pa de vidre amb el quètxup casolà. A sobre hi posem una làmina de tomàquet. Ara, hi posem una cullerada de salsa tàrtara, a sobre l’hamburguesa, l’enciam tallat juliana, la cansalada cruixent i acabem amb l’ou. Tapem i a gaudir!

3. Hamburguesa francesa

Ingredients:

  • 4 hamburguesa
  • 4 pans de brioix
  • 2 cebes grosses
  • 1 tomàquet gros
  • 50 g d’espinacs tendres
  • 300 g de xampinyons
  • 250 g de formatge brie
  • 50 g de tapenada (olives negres triturades amb oli i una anxova)
  • Mantega

Per a la pasta d’arrebossar:

  • 50 g de farina
  • 20 g de midó de blat de moro (Maizena)
  • 100 ml de cervesa
  • Un ou
  • Pebre vermell dolç
  • Sal
  • Oli per fregir
Hamburguesa francesa / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Piquem una de les cebes i els xampinyons. En una paella amb un raig d’oli sofregim la ceba picada fins que cedeixi. Ara hi posem els xampinyons i esperem que coguin, a baixa temperatura, fins que siguin ben tous. Salpebrem. Reservem. Tallem l’altra ceba a rodanxes gruixudes. Separem les anelles. Les enfarinem. Fem una pasta d’arrebossar amb l’ou, la farina, el midó de blat de moro, la cervesa, el pebre vermell i la sal. Fem una barreja fins que ens queda una pasta llisa. Submergim les anelles en aquesta pasta i fregim en abundant oli calent. Posem sobre un paper absorbent perquè perdin l’oli sobrer. Obrim el pa de brioix, l’untem amb mantega i el daurem en una paella calenta. Reservem. Fem l’hamburguesa. En una paella calenta, coem l’hamburguesa per un dels costats, donem la volta, posem dos trossos de brie i tapem amb una cúpula. Coem un parell de minuts fins que el brie fongui. Tallem el tomàquet a rodanxes. Coem en una paella a foc fort, amb un raig d’oli, un moment per cada banda. Reservem. Muntem l’hamburguesa. Untem el pa de brioix torrat amb una cullerada de tapenada. A sobre hi posem el tomàquet cuit. Després, els xampinyons guisats amb ceba. I ara, l’hamburguesa amb formatge brie, un grapat d’espinacs i acabem amb les anelles de ceba. Acabem l’altra part de pa de brioix i al plat.

Si no en tens prou i ets un fanàtic de les receptes de les hamburgueses o, en general, de la carn, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!