La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els segons plats de Nadal i les 3 receptes per petar-ho que es poden cuinar per les festes nadalenques d'aquest 2023. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un pollastre farcit de festucs, prunes i moniato, un llom sencer amb verdures i un rap senzill amb sofregit.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 segons plats per a Nadal
Pollastre farcit de festucs, prunes i moniato
- 2 pits de pollastre filetejats
- 20 g de festucs
- 20 g de prunes seques
- 200 g de carabassa
Per la salsa de piquillos:
- Un pot de tires de piquillos en conserva
- Un gra d’all
- Un raig de vi blanc
- 200 ml de nata líquida
Estirem els pits de pollastre sobre un plàstic film, els salpebrem i hi posem les prunes seques, els festucs i la carabassa tallada ben fina. Enrotllem sobre si mateix, emboliquem molt bé amb un altre plàstic film i una altra vegada amb paper d’alumini. Bullim a baixa temperatura durant uns vint minuts. Deixem refredar i tallem a rodanxes. Daurem a la paella perquè agafi un color daurat bonic i es torni a escalfar. Per fer la salsa de piquillos: Confitem lentament els piquillos amb el gra d’all i el vi blanc fins que el vi evapori. Ara hi posem la nata líquida i fem que redueixi fins a la meitat. Triturem, salpebrem al gust i posem a la base del plat. A sobre hi posem els trossos de pollastre.
Llom sencer amb verdures
Per a la salsa:
- ½ vas de mel
- ½ vas de mostassa de Dijon
- 2 culleradetes de salsa de soja
- 2 culleradetes de salsa Perrins
- ½ llimona
- 2 grans d’all
- 2 moniatos
- 2 cebes
- 2 pomes
- Unes branques de romaní fresc
- 100 ml de vi blanc
- Sal
Per al llom:
- Un llom de porc
- Pebre vermell fumat o dolç
- Sal i pebre
- Oli d’oliva
Fem la salsa barrejant tots els ingredients i ratllant l’all. Untem el llom amb oli d’oliva i l’assaonem bé amb pebre vermell dolç, sal i pebre. A una safata posem els moniatos tallats a trossos grans, ceba filetejada, una poma tallada a llunes, el vi blanc, un raig d’oli i romaní. A sobre hi posem una reixa i hi disposem el llom, el posem al forn durant cinc minuts a 200 graus. Ara posem una bona quantitat de salsa i l’enfornem a 180 graus durant 15 minuts. El girem i hi afegim més salsa. Tornem a coure 15 minuts a 180 graus. Tallem i servim amb les verdures.
Rap senzill amb sofregit
- 700 g de rap tallat a trossos
- 1 ceba grossa filetejada i sofregida
- 100 g de sofregit de tomàquet
- Una mica de tinta de calamar
- 100 ml de rom
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
En una paella, daurem els talls de rap salpebrats amb un raig d’oli a foc alt. Els retirem. Desglacem la paella amb una mica de rom. Afegim la ceba filetejada i ja una mica sofregida i el sofregit de tomàquet. Deixem que es confiti. Hi posem una mica de tinta de calamar, només una punta. Afegim el rom i flamegem. Finalment, hi posem el rap i fem coure un parell de minuts. Servim immediatament.
Si no en tens prou i ets un fanàtic dels plats de Nadal o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.