La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els 3 millors aperitius de Nadal i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar uns dàtils farcits de formatge gorgonzola i festucs, un arbre de Nadal de mozzarella i uns xampinyons farcits de brandada.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 aperitius de Nadal
1. Dàtils farcits de formatge gorgonzola i festucs
Ingredients:
- 8 dàtils sense pinyol
- 150 g de gorgonzola
- 80 ml de nata líquida
- 30 g de festucs
Elaboració:
Fonem el gorgonzola amb la nata líquida. Barregem bé. Mentre esperem que es refredi lleugerament, piquem els festucs. Omplim els dàtils amb la crema de gorgonzola i arrebossem amb els festucs picats.
2. Arbre de Nadal de mozzarella
Ingredients:
- Una làmina de pasta de pizza
- 200 g de mozzarella en boletes
- 50 g de parmesà ratllat
- 80 g de sofregit de ceba i tomàquet o salsa de tomàquet
- 100 g d’olives negres sense pinyol
- Un ou batut per pintar la massa
Elaboració:
Estirem la massa de pizza i amb un talla pastes tallem en forma de rodones. Omplim el centre de cada rodona amb una boleta de mozzarella, una puça de salsa de tomàquet, formatge parmesà i olives negres picades. Emboliquem sobre si mateix en forma de bola. Per tal que la massa no s’enganxi a les mans, unta-les amb oli. Anem col·locant les boles, amb la costura a la base, sobre un paper de forn, en forma d’arbre de Nadal. Acabem amb una bola a la base, que fa la forma de tronc. Pintem amb ou batut. Enfornem 25-30 minuts a 180 °C a dalt i a baix.
3. Xampinyons farcits de brandada
Ingredients:
- 8 xampinyons tirant a grans
- Ceba deshidratada fregida
- Una branca de farigola fresca
Per a la brandada:
- 200 g de bacallà dessalat
- Un gra d’all
- 50 ml d’oli d’oliva
- 50 ml de nata líquida
- Sal (si és necessari)
Elaboració:
Filetegem el gra d’all i el confitem cobert d’oli a una paella a baixa temperatura fins que veiem que va canviant de color i vigilant que no se’ns cremi. Afegim el bacallà sense pell a la paella i el coem lentament fins que veiem que passa de transparent a color blanc. Posem el bacallà al vas de la batedora. Hi colem l’oli perfumat d’all i triturem. Hi afegim la nata líquida i continuem triturant fins a aconseguir una crema fina. Tastem i rectifiquem de sal. Posem dins una mànega pastissera (si no en tenim no hi ha problema perquè podem farcir els xampinyons amb una cullereta). Traiem el peduncle dels xampinyons i el reservem per a altres preparacions. Farcim els xampinyons amb la brandada de bacallà i els coem al forn a 170 °C durant uns deu minuts. Al darrer moment posem el gratinador i esperem que prenguin un color ben daurat. En el moment de servir posem ceba deshidratada fregida i farigola fresca.