La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els musclos i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar uns musclos en escabetx casolansmusclos a la marinera i musclos thai.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb musclos

1. Musclos en escabetx casolans

Ingredients:

  • 1 kg de musclos
  • 100 ml de vi blanc
  • 200 ml d’oli d’oliva
  • 100 ml de vinagre de vi blanc
  • 100 ml d’aigua de la cocció
  • Unes branques de farigola
  • 4 grans d’all
  • 2 cullerades soperes de pebre vermell dolç
  • Sal al gust
3 plats musclos Ada Parellada / Foto: Martí Torres
Musclos en escabetx casolans / Foto: Martí Torres

Rentem i traiem la barba dels musclos. Descartem els trencats o oberts. En una olla posem els musclos, el vi blanc i un parell de fulles de llorer. Tapem i coem a foc mitjà durant uns 5 minuts fins que s’obrin. Descartem els musclos que no s’hagin obert. Retirem els musclos i reservem l’aigua de cocció. Separem la carn de les closques i posem la carn en un pot de vidre que tingui tapa. En una paella posem els grans d’all filetejats, l’oli i la farigola. Coem a foc lent uns 3-4 minuts perquè l’oli s’infusioni lentament o fins que veiem que els alls canvien lleugerament de color. En retirem del foc, afegim el pebre vermell i movem ràpidament per evitar que es cremi. Hi posem el vinagre i tornem a coure a foc lent durant uns minuts. Ara hi posem el brou dels musclos i fem bullir lentament uns 10 minuts a foc lent o fins que veiem que el brou dels musclos gairebé s’ha consumit. Cobrim els musclos amb aquest líquid, tapem i a la nevera!

2. A la marinera

  • 1 kg de musclos
  • 300 g d’un bon sofregit de ceba i tomàquet
  • 20 g de farina
  • 200 ml de vi blanc
  • Farigola fresca
  • Unes fulles d’alfàbrega
  • Una mica de julivert picat
3 plats musclos Ada Parellada / Foto: Martí Torres
Musclos a la marinera / Foto: Martí Torres

Netegem els musclos i descartem els que estan oberts i no es tanquin en donar-los un copet o tinguin la closca trencada. A la cassola posem un bon sofregit de ceba i tomàquet. A foc mitjà quan veiem que està a punt d’enganxar-se hi posem el vi blanc. Esperem que evapori gairebé del tot i hi posem una cullerada sopera de farina. Coem un parell de minuts, tot remenant, perquè la farina no quedi crua i hi posem els musclos. Tapem la cassola i fem coure 4 minuts fins que s’obrin. Anem sacsejant perquè tots els gustos s’amalgamin. Acabem amb força herbes picades. Fer un sofregit de ceba i all en una cassola grossa. Cal afegir el tomàquet ratllat i coure fins a aconseguir un sofregit ben intens. Afegim el vi blanc i esperem que evaporari. Afegim el pebre vermell i la farina. Remenem fins que la farina sigui cuita, un minut. Ara hi posem els musclos i tapem la cassola. Esperem que s’obrin, només uns 3 minuts. Sacsegem perquè tots els gustos s’incorporin. Servim amb força herbes picades.

3. Musclos thai

Ingredients:

  • 1 kg de musclos
  • Gingebre pelat i ratllat
  • 2 grans d’all
  • 1 bitxo
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • 100 ml de vi blanc
  • 200 ml de llet de coco
  • 20 g de pasta de cacauet
  • Oli de sèsam
  • 30 g d’ametlles torrades picades
  • 20 g de pipes de carabassa
  • Fulles de menta
  • Fulles d’alfàbrega
  • Fulles de julivert
  • Ratlladura de llimona
3 plats musclos Ada Parellada / Foto: Martí Torres
Musclos thai / Foto: Martí Torres

Netegem els musclos i els posem en una cassola amb un raig d’oli. Tapem i, a foc mitjà, coem uns 4 minuts, fins que s’obrin. Reservem. A una altra cassola posem un raig d’oli, l’all picat, el gingebre ratllat i el bitxo. Coem a foc lent fins que l’all comença a canviar de color. Ara hi posem el sofregit de ceba i tomàquet i fem reduir lleugerament. Hi posem el vi blanc i continuem coent fins que el vi redueixi. Ara hi posem el brou dels musclos i quan veiem que ha reduït a la meitat hi posem l’oli de sèsam, la llet de coco i la pasta de cacauet. Fem reduir la llet de coco durant uns minuts i retirem el bitxo. Hi posem els musclos, sacsegem perquè recuperin la temperatura i els passem al plat. Acabem amb les ametlles picades, les pipes de carabassa, la pell de la llimona ratllada i les herbes picades.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!