La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la pasta fil·lo i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un pastís fàcil de xocolata, una tulipa de pera i gorgonzola i uns bastons cruixents amb pesto de tomàquets secs.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb pasta fil·lo

La pasta fil·lo és una massa extremadament fina que cou molt ràpidament i és molt versàtil, tant funciona amb salat com amb dolç. L’única precaució que hem de tenir és evitar que s’assequi, per tant, sempre ha d’estar protegida, tapada, amb una làmina de plàstic.

1. Pastís fàcil de xocolata

Ingredients:

  • 3 làmines de pasta fil·lo
  • 50 g de mantega
  • 200 g de crema de xocolata i avellanes (Nutella o similar)
  • 20 g d’avellanes
  • 10 g de sucre de llustre
Pastís fàcil de xocolata / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Estirem les làmines de pasta fil·lo i les farcim amb una capa de crema de xocolata. Arruguem sobre si mateix. Untem un motlle amb mantega i enrotllem els cordons de pasta fil·lo. Mullem amb mantega fosa i enfornem a 180 °C durant 25 minuts. Quan surt del forn acabem amb uns fils de crema de xocolata, avellanes picades i sucre glass.

2. Tulipa amb pera i gorgonzola

Ingredients:

  • 4 làmines de pasta fil·lo
  • 2 peres
  • 150 g de Gorgonzola
  • 100 g de barreja de fruita seca
  • 80 g de mel
  • Unes fulles de farigola fresca
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva
Tulipa amb pera i gorgonzola / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Untem 4 motlles de flam. Dos per la part externa i dos per la part interna. Tallem la pasta fil·lo fent servir el motlle de flam per prendre la mida. Untem les làmines de pasta fil·lo amb mantega fosa i superposem fins a quatre rodones de fil·lo sobre la part posterior untada del motlle de flam. Premem perquè ens quedi forma de tulipa. Tapem amb el motlle de flam untat amb mantega per l’interior. Enfornem 10 minuts a 180 °C. Tallem les peres a daus i les saltem, a foc fort, a la paella amb un raig d’oli fins que sigui daurat per fora. Afegim farigola fresca i, al darrer moment, la gorgonzola. Quan el gorgonzola sigui lleugerament fos, omplim les tulipes, afegim la barreja de fruita fresca i acabem amb uns fils de mel.

3. Bastons cruixents amb pesto de tomàquets secs

Ingredients:

  • 3 làmines de pasta fil·lo
  • Oli d’oliva
  • Espècies: gingebre, pebre vermell i herbes mediterrànies

Per al pesto de tomàquets secs:

  • 100 g de tomàquets secs
  • 20 g de formatge parmesà
  • Un manat petit de julivert
  • 20 g d’avellanes
  • 50 ml d’oli d’oliva
  • Sal
Bastons cruixents amb pesto de tomàquets secs / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Estirem les làmines de pasta fil·lo i les untem amb oli d’oliva. Distribuïm espècies per la làmina i emboliquem sobre si mateixa. Enfornem 10 minuts a 180 °C. Reservem. Preparem el pesto, simplement triturant tots els ingredients. Si queda molt dens, podem afegir una mica d’aigua. Quan ho mengem untem el bastó en el pesto.

Si no en tens prou i ets un fanàtic de la pasta o, en general, de la cuina tradicional i catalana, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!