El pa forma part de la nostra dieta des de la prehistòria. Es tracta d'un dels productes més antics i, tot i això, poc ha variat la recepta en milers d'anys. Tan important ha estat aquesta barreja de farina, aigua, sal i llevat que ha salvat a moltes generacions en les pitjors fams. Però, en els últims anys el seu consum ha descendit per primera vegada en la història. L'any passat, al nostre país no es va arribar ni als 30 quilos a l'any per persona. El que suposa gairebé la meitat que fa trenta anys. I és que en aquella època, no tenir pa a casa era gairebé un motiu per avergonyir-se, ja que era el primer producte que entrava a la llar diàriament. Però, per què tanta gent ha deixat de consumir pa diàriament? Serà que es viu millor sense pa? Davant del dubte, res millor que provar-ho.

Primer efecte: és tot tan positiu?

Després d'una setmana sense consumir aquest carbohidrat i no substituir-lo per cap altre de similar per no fer trampes, el primer canvi s'aprecia a la figura, ja que no només es perd pes, també volum. I és que un dels "problemes" dels hidrats és que retenen molta aigua. Per això, més que el pes, el canvi s'aprecia en centímetres. Així i tot, retirant tot el pa, es pot arribar a perdre entre un quilo i quilo i mig en una setmana. Xifra que s'ajusta a la perfecció al que s'entén com a pèrdua de pes saludable.

Més que el pes, el canvi s'aprecia en centímetres / Foto: Pixabay

Però tot no és positiu. La resposta, clarament, és no. Retirar per complet els hidrats de carboni pot ser perjudicial per a salut, sobretot si es duu a terme sense el control d'un expert. Els hidrats són la principal font d'energia del cervell, per tant, quan aquests falten, és normal sentir-se cansat, apàtic i fins i tot feble. Si l'organisme no té hidrats per produir energia, comença a descompondre el greix i això provoca que es creïn cetones. Al seu torn, quan el contingut és alt, l'organisme entra en un estat denominat cetosi, els símptomes de la qual també inclouen mal alè, marejos i fins i tot nàusees. Per això, tota la vida s'ha dit que l'embotit cal menjar-lo amb pa, per exemple. I no només perquè els seus sabors combinin, també perquè l'organisme necessita aquesta barreja per digerir-lo.

Prendre la decisió correcta

Una vegada més, la frase de "tot és bo en la seva justa mesurada" és la ideal per solucionar el dubte de si és millor retirar el pa de la dieta o no. Per això, millor que preguntar-nos si hem de consumir pa o no, és més apropiat trobar el pa que millor s'adapti a les nostres necessitats així com la quantitat que millor ens senti.

Trobar el pa que millor s'adapti a les nostres necessitats és vital / Foto: Pixabay

Així doncs, si el teu problema és que tens digestions pesades, aposta per pans integrals, ja que el seu contingut en fibra ajuda al trànsit intestinal. Per la seva part, el de civada, és el més recomanat quan existeixen patologies relacionades amb el cor, com el colesterol alt. Això sí, quan compris un pa integral, sigui de sègol o de blat, assegura't que no tingui additius ni li afegeixin grasses per fer-ho més sucós i esponjós.