Se'ls coneix com a productes de quarta gamma i, a més d'enciam o espinacs, sota aquest terme es troba tota fruita o verdura pelada, trossejada, neta i envasada, preparada per ser consumida immediatament.
Per a molts això suposa el súmmum de la vagància, mentre que per a molts d'altres és un salvavides. El ritme de vida actual, en el que les presses manen, ha afavorit que aquest tipus de productes siguin cada vegada més habituals en tota mena de comerços.
Les xifres parlen soles i el seu consum creix cada any, sent un dels pocs productes que no els hi ha afectat la crisi ni la inflació i les seves vendes continuen pujant.
Guanyem o perdem?
Ficar les amanides de bossa al sac del menjar precuinat és molt injust. Encara que és ben cert que es venen llestes per consumir, en aquest cas no s'afegeixen ingredients i la manipulació que es fa és per facilitar el seu consum i perquè aquest sigui segur.
Per tant, si el comprem amb altres opcions que tenim al supermercat, l'enciam envasat pot fins i tot avançar l'enciam sencer fresc. I això es pot dir tant si es parla de seguretat com de riquesa nutricional.
L'enciam és un dels pocs productes que no els hi ha afectat la crisi ni la inflació i les seves vendes continuen pujant
El temps és or
Igual com les fruites o la resta de verdures, els enciams comencen a perdre nutrients des del mateix moment en què les tallen. Si tenim en compte que aquest enciam ha de ser empaquetat, transportat a un centre de distribució primer i a un comerç després i que pot estar algun dia més a la nevera de casa abans de passar al plat, el regalim de vitamines i minerals ha estat constant durant almenys un parell de dies.
I una dada molt important a l'hora de calibrar la seva seguretat, al mercat poden indicar-nos la procedència d'aquest enciam, però no el dia en què va ser recollida.
Ambient protector
Al contrari, l'enciam que ens arriba envasat, sí que té visible la data de consum preferent, la qual cosa ens dona una pista de quant temps fa que va deixar d'estar en contacte amb la terra.
A més, tot aquest tipus de productes sol preparar-se i envasar-se en instal·lacions preparades per a aquest objectiu que estan situades al costat dels mateixos camps de collita. Una vegada recollides, aquests enciams passen pel rentat, tallat i envasat en tot just unes hores.
I sí, l'envasament en una atmosfera protectora impedeix que es perdin tantes vitamines com si estigués a l'aire. Per tant, si respectem el cicle del fred i les consumim en el temps recomanat, es podria dir que és més saludable un enciam tallat en bossa que una que es ven a granel al mercat.
De fet, la particularitat d'aquestes bosses és que no hi ha oxigen dins, el que afavoreix que nutrients com la vitamina C, el folat i els betacarotens romanguin més temps entre les seves fulles.
Un altre avantatge de la falta d'oxigen és que això impedeix la reproducció de bacteris, sent així un aliment segur per al seu consum.
És més saludable un enciam tallat en bossa que una que es ven a granel al mercat
El toc final
Si encara et queda algun dubte sobre si és bona idea comprar o no aquestes bosses d'enciam, només has de pensar quantes amanides més et menjaries a la setmana si te les presententessin ja preparades (i amb una barreja de varietats més desitjable). Si la resposta és més, la teva salut guanya.