Arriba el bon temps i amb ell les ganes de sentir-nos a gust amb el nostre cos i cuidar encara la més nostra alimentació. Per sort, aquesta temporada arriba carregada de productes que ens ajuden amb aquesta missió, com aquesta joia nutricional: els espàrrecs.
Propietats nutricionals
Els espàrrecs verds són les tiges que neixen de l'esparreguera, la mateixa de la qual surten els blancs, sent l'única diferència que els verds o bladers sobresurten de la terra i reben la llum del sol. Gràcies a això no només presenten un color verd, també guanyen en nutrients.
En l'apartat de vitamines destaca la presència de vitamina C i la seva funció antioxidant, la vitamina E i la provitamina A, també coneguda com a betacarotè. El problema dels espàrrecs i les vitamines és que en cuinar-los es perd una part important.
No passa el mateix amb els minerals. Al capdavant el potassi, tan important per al correcte funcionament del sistema nerviós. El fòsfor li segueix de prop, que col·labora en el que els ossos i les dents estiguin forts.
Però si alguna cosa fa diferents els espàrrecs és la presència d'asparragina, un aminoàcid que li atorga aquest sabor tan peculiar. No es tracta d'un nutrient essencial, però tot i així és molt destacable la seva funció per al correcte funcionament del sistema nerviós. De fet, aquesta substància es pot utilitzar per tractar moltes patologies com l'ansietat, la depressió o l'insomni.
També es pot destacar la presència de flavonoides i la seva capacitat antioxidant a més de combatre algunes malalties neurodegeneratives i tipus de càncer tal com van publicar les Universitats Complutense i de Granada en un estudi conjunt.
Beneficis
El consum d'espàrrecs verds, sobretot ara a la primavera que estan en el seu moment òptim, aporta multitud de beneficis al nostre organisme. Però sens dubte, un dels que més interessa en aquest moment en el qual l'operació biquini és a prop és com ens ajuda a perdre pes.
Els espàrrecs són tremendament diürètics (sí, estàs pensant en la característica olor de l'orina després de consumir-los i això és a causa de la presència d'asparragina). I també són rics en fibra que ajuda a combatre el restrenyiment i regular el trànsit intestinal. Gairebé el 80% de l'espàrrec és aigua per la qual cosa l'aportació calòrica s'acosta a les 20 calories per cada 100 grams.
A més d'ajudar-nos a combatre el sobrepès d'una manera deliciosa, els bladers destaquen per contenir lignans, folats i flavonoides, tres compostos vegetals amb una estructura similar a la dels estrògens. Aquests aconsegueixen combatre els efectes dels radicals lliures gràcies al seu poder antioxidant. La Fundació Espanyola de la Nutrició destaca també la seva capacitat per impedir el creixement de tumors.
Com cuinar-lo?
Poden cuinar-se a la planxa, al vapor, al forn o saltats. Els bladers accepten gairebé qualsevol tipus de cocció, però el més important és saber preparar-los.
Després de rentar-los bé amb aigua corrent, arriba el torn de retirar la part de baix, la més dura. Per a això res de ganivets, la millor forma és agafar l'espàrrec pels extrems i, en la part de baix anar exercint pressió fins a arribar al punt en el que espetega de forma natural. És allà on hem de trencar per aprofitar tota la part tendra de l'espàrrec.
Receptes amb espàrrecs
Els espàrrecs verds són molt versàtils. Són riquíssims a la planxa amb una mica de sal gruixuda, però també són una delícia en sopa, croquetes, arrossos, saltats...
Una de les receptes més reeixides i senzilles és el risotto de bladers. Tan sols cal saltejar els espàrrecs ja nets i reservar. Guarda algunes puntes per decorar.
Pica ceballot molt fi i salteja amb una mica d'oli. Després afegeix l'arròs rentat i deixa que es cuini uns minuts. Afegeix un vas de vi blanc i deixa que s'evapori l'alcohol. Comença el procés bàsic de qualsevol risotto, anar afegint brou de verdures a poc a poc mentre es remou de forma constant. Després de quinze minuts, l'arròs ja estarà a punt i es pot afegir els espàrrecs i el formatge. Un tipus de cabra donarà molt sabor, però es pot optar per altres opcions més suaus sempre que siguin tous. Quan el formatge estigui fos només quedarà emplatar i decorar amb les puntes d'espàrrecs.
Origen
L'espàrrec té el seu origen a la Mediterrània. Grecs i romans ja el consumien i durant el Renaixement va comptar amb una gran popularitat entre les classes més acabalades.
Però aquesta fama no sempre ha estat igual, tenint èpoques en què no era gens valorat i caient en l'oblit.
En això influeix el fet que el seu període de collita sigui curt i que no es comencés a conrear fins i tot més tard. De fet, quan parlem de bladers, realment ens referim als espàrrecs que creixen de manera silvestre, mentre que quan es parla de verds s'engloben als que es conreen.
El consell
A l'hora de comprar espàrrecs ens hem de fixar que estiguin rígids i les puntes es mantinguin rectes. El gruix també és important, sent molt més saborosos els més gruixuts.
Ja a casa, es tracta d'una hortalissa que necessita molta humitat. Si es consumeixen el dia, és ideal l'introduir-los en un vas d'aigua, a tall de gerro, perquè la base sigui molt humida. A més, ningú no podrà negar que no són bonics i que no aporten un detall de color a la teva cuina.
En el cas d'haver comprat més i necessitar més temps, la recomanació en embolicar-los en un drap humit abans de posar-los a la nevera. Si són molt frescos, un paper de cuina humit embolicant bé la base pot ser suficient.
Si vols aprofitar la temporada i et trobes massa espàrrecs, has de saber que és una verdura que congela molt bé. Pots preparar bosses amb els espàrrecs ja rentats i tallats i estaran sempre a punt per a moltes preparacions com sopes, croquetes o saltats.