Malgrat que el famós mariner posés de moda aquesta verdura exagerant el seu contingut en ferro, aquest aliment típic de l'hivern té molt a oferir, tant per les seves propietats com per la seva versatilitat a la cuina. Els espinacs són originaris de Pèrsia i van ser els àrabs que els van introduir a la península al segle XI. Des del principi van ser molt ben acollits, ja que eren fàcils de conrear i resistien al fred hivern, tant que fins i tot van aconseguir alçar-se amb el sobrenom de la millor hortalissa. Uns segles més tard arribarien a la resta d'Europa, sent Holanda, Anglaterra o França els principals consumidors. Avui dia, el 40% dels espinacs que es consumeixen al nostre país provenen de la vall de l'Ebre.

🥬 Aquestes són les fruites i verdures que hauries de menjar amb pell

 

Propietats nutricionals de l'espinac

No. L'espinac no és una font important de ferro, de fet, el que té no és tan fàcil d'absorbir pel nostre organisme com el que trobem en productes d'origen animal. Però el que sí que tenen els espinacs és moltíssima fibra. I del que sí que pot presumir aquesta verdura que es cull en els mesos més freds de l'any és del seu altíssim contingut en àcid fòlic. En uns 100 grams podem trobar la quantitat diària recomanada. També destaca la Vitamina C (encara que s'associa als cítrics) i, una mica menys, encara que continua sent interessant, la seva aportació en Vitamina A. Si parlem de minerals, el ferro no és entre els més destacats, però sí que és una font important de calci, també vital i molt necessari per poder mantenir uns ossos forts.

Batut d'espinacs / Foto: Pixabay
Batut d'espinacs / Foto: Pixabay

Beneficis de l'espinac

Gràcies a la seva generosa aportació en àcid fòlic, és la verdura ideal per a les dones embarassades, ja que aquest nutrient és essencial per al correcte desenvolupament del nadó, sobretot en les primeres setmanes de gestació. De la mateixa manera, es recomana en casos d'anèmia. La seva aportació en ferro és més gran que en altres verdures. A més, l'equip que forma amb la Vitamina C resulta molt beneficiós. També hauria de ser la verdura preferida de tots aquells que tenen xifres una mica elevades de colesterol en les seves anàlisis. La fibra present en els espinacs impedeix l'absorció del colesterol i els àcids biliars, mentre que els seus antioxidants redueixen l'oxidació del colesterol LDL i prevenen l'ateroesclerosi en mantenir "netes" les artèries. Finalment, és interessant destacar la luteïna i la zeaxantina, dos tipus de carotenoides que ajuden a protegir el sistema ocular i prevenir la degeneració macular.

Receptes boníssimes amb espinacs

Els espinacs són tan agraïts que necessiten molt poc per oferir totes les seves propietats. De fet, els brots d'espinacs (fulles més petites) són boníssims crus, com a base de qualsevol amanida. Ja amb el davantal posat, els espinacs requereixen molt poc temps de cocció, entre sis i vuit minuts. Això sí, el brou resultant no s'ha de consumir atesa la seva alta presència d'oxalats, que poden ser origen de càlculs renals. El seu color fosc i la seva textura tan suau pot provocar cert rebuig en els nens. Per a petits (i grans) una recepta fàcil i senzilla és juntament amb una crema de beixamel. Si li afegeixes uns daus de pernil o bacó tindràs un sopar saludable i irresistible en pocs minuts. Els espinacs també es van posar molt de moda amb la tendència dels "súper" batuts. A més de donar-los un to verd potent, també aporta una bona ració de beneficis. Els espinacs són excel·lents acompanyants dels ous (tant per a regirats com en truita) i dels cigrons, i queden fenomenal en qualsevol farcit, com unes crestes on se sol afegir uns quants pinyons o una mica de formatge.

Espinacs congelades / Foto: Pixabay
Espinacs congelats / Foto: Pixabay

🥦 Per què és important menjar bròquil? 7 beneficis saludables d'aquesta verdura infravalorada

 

El consell que no pots perdre't sobre els espinacs

Els espinacs són una verdura que suporta molt bé la congelació. Tant si es compren ja congelades com si es congelen a casa, a l'hora de cuinar-les no és necessari deixar-les descongelar, sent recomanable llançar-les a l'aigua bullent o a la paella directament. Això sí, recorda que els espinacs contenen moltíssima aigua, per la qual cosa una vegada aquesta es consumeix, el volum es redueix considerablement. Encara que et sembli que n'has llançat moltes a la paella, segur que falta un grapat més.