Pot semblar que la farina de cigrons és un invent modern, fins i tot que ha sorgit de la necessitat de trobar solucions davant de l'augment de persones que, per diferents motius, han decidit deixar de consumir productes amb gluten. Però la realitat és molt diferent.
La farina de cigrons era ja un producte molt comú fa més de 10.000 en països com Síria o Turquia i, poc a poc es va anar expandint per la zona fins a convertir-se en una de les bases de la seva gastronomia. Per això, a molts d'aquests llocs té nom propi. A Birmània li diuen "Besen" mentre que a l'Índia és coneguda com a "Chana".
Múltiples usos
Si ets dels que porta temps veient-la en fer la compra o no paren d'aparèixer-te receptes que la inclouen, aquí van alguns usos perquè trobis la idea definitiva que t'obligui a ficar-la a la teva cuina.
-
Arrebossats. Un bàsic, sobretot per a aquells que necessiten una alternativa al gluten. L'avantatge de la farina de cigrons és que no aporta gaire sabor, com sí que fan un altre tipus de farines i que pot resultar estrany després de tant temps acostumats al blat. A més, aquesta és molt més esponjosa per la qual cosa li dona un toc especial al fregit.
-
Alternativa a l'ou. Sí, com ho llegeixes. Això és una cosa que interessa molt a qui es decanta per una dieta vegana. Amb una mica d'aigua, aquesta farina forma una massa molt esponjosa que pot cuinar-se com una truita. També és perfecta per a les tempures, ja que aporta un toc sucós i esponjós,
-
Espessidor. Aquesta textura també és perfecta per afegir les salses i aconseguir una consistència ideal a causa del seu alt contingut en midó. A més, com ja hem dit, no modifica el sabor de la salsa per la qual cosa combina tant amb carn com amb peix.
-
Al forn. Per descomptat, la farina de cigrons és perfectament vàlida tant per a pans com per a rebosteria. Això sí, el que queda de deu són les creps o les masses per a pizza.
I moltíssims beneficis
Per si encara et queda algun dubte sobre si has d'introduir aquest nou aliment en la teva dieta, després de repassar les seves propietats nutricionals i els múltiples beneficis que aporta al teu organisme, segur ja estarà tot aclarit.
Per començar, tal com hem dit, és una de les millors alternatives a la farina de blat per a pràcticament qualsevol elaboració. Una cosa essencial per als qui no consumeixen gluten.
D'altra banda, hem de recordar que els cigrons són una formidable font de proteïnes per la qual cosa la seva farina s'engloba en aquest grup i no en els hidrats de carboni.
Entre els beneficis dels cigrons que més destaquen en la seva farina trobem els relacionats amb la protecció del sistema cardiovascular. Fins i tot hi ha estudis que confirmen que pot ajudar a rebaixar els nivells de colesterol alt.