Del fonoll s'aprofita tot, des del bulb fins a les llavors passant per les tiges. I és que de totes i cadascuna de les seves parts es poden extreure aquestes propietats medicinals que es coneixen des de l'antiguitat.
Les llavors, de les quals també s'extreu oli, són riques en anetol. Gràcies a aquest compost el fonoll té aquest sabor tan particular que recorda a l'anís i també el "súper poder" per tractar els mals d'estómac, per la seva acció analgèsica.
Per la seva part, les fulles i el bulb contenen flavonoides amb funcions antiinflamatòries. També són coneguts els seus efectes per reduir l'impacte de les malalties cardiovasculars així com alguns tipus de càncer a causa de la seva acció antioxidant.
Beneficis
Sens dubte, el benefici més estès i per el que hi ha tants enamorats d'aquesta planta de flors grogues és la seva capacitat per regular el trànsit intestinal i combatre els gasos. Una infusió de fonoll és gairebé màgia per als trastorns estomacals, les males digestions i la inflor provocada per gasos.
Un altre dels beneficis més lloats, en aquest cas per les dones, és la seva capacitat per rebaixar la intensitat dels còlics durant la menstruació. Fins i tot hi ha els qui confien en aquesta planta quan el seu període és irregular.
Com cuinar-lo?
Abans de posar fil a l'agulla hem de saber que existeixen dos tipus de fonoll: el que creix silvestre i és fàcil veure'l als costats dels camins i el que es conrea i rep un tracte similar a les hortalisses. Del primer s'utilitzen les llavors i les tiges, mentre que el segon, denominat dolç, es produeix per recollir el seu bulb. La collita comença ara i serà fàcil trobar-ho fins que arribi l'hivern.
Les llavors s'utilitzen per aromatitzar plats gràcies al seu potent sabor que té un record anisat. Juntament amb les tiges, s'elaboren infusions i altres remeis medicinals tan bons per al sistema digestiu. Finalment, els bulbs són la part menys popular i la que més sorpreses ens té preparades. Des de cru en amanides fins com un ingredient més d'unes postres. Les possibilitats són gairebé infinites.
Recepta amb fonoll
El fonoll casa molt bé amb altres verdures i hortalisses com la ceba o el porro. Però en aquesta ocasió volem donar-li tot el protagonisme i per això hem triat fonoll farcit rostit.
Comptarem un fonoll per persona i començarem partint els bulbs per la meitat i retirant el cor. Piquem aquesta part molt fina i la barregem amb porro, ceba i espàrrecs, també picats. Se salteja tot juntament amb una mica d'oli i sal i, quan és daurat, l'utilitzem per omplir els bulbs ja preparats en una safata de forn. S'enforna uns deu minuts i ja està a punt per consumir.
Per decorar pots utilitzar uns branquillons d'anet, herba aromàtica amb què combina a la perfecció.
Aquesta recepta pot ser una base i ampliar-la amb altres ingredients al gust.
El fonoll és un dels millors aliats del sistema digestiu, però també es mereix un lloc destacat a les nostres receptes d'estiu
Origen
El fonoll silvestre és una planta molt popular a tota la conca mediterrània. Però si parlem del que es conrea per extreure els seus bulbs, la zona de referència és Florència, de fet, al fonoll dolç també se'l coneix com a fonoll de Florència.
Des de fa uns anys, el seu cultiu també s'ha estès per altres zones d'Espanya com el Llevant o Múrcia.
El consell
A l'hora de comprar els bulbs frescos cal fixar-se que aquests estiguin blancs, sense parts verdoses ni fosques. La seva carn és ferma, similar a la ceba o al porro.
Mentre que els bulbs es recomana consumir-los en un període curt de temps, les fulles, que tanta aroma aporten als plats, poden congelar-se sense problema.