Ara fa 15 anys, la meva tribu i jo fèiem cap al cinturó bíblic per passar-hi una temporada de no res i tornar aviat a Can Calçot. Travessàvem la línia interestatal entre North Carolina i South Carolina, passant pel municipi de Gaffney, una imatge al costat de l’autopista ens va deixar clar que la magnitud del país no és broma, i que al sud el préssec és quelcom sagrat. 

El Peachoid és un dipòsit d’aigua en forma de préssec, alçat en una torre de quasi 50 metres d’alçada, que conté 3,7 milions de litres d’aigua. El monument va generar un debat nacional entre el sí i el no a la seva retirada. Els locals del 'no' van sortir-se amb la seva, i el préssec continua alçat i repintat. Tot plegat per deixar-ho clar als que arriben: South Carolina té els millors préssecs del país. 

Peachoid / Foto: Discoversouthcarolina.com

Originària de l’est de la Xina i posteriorment exportat als EUA, la producció d’aquesta fruita, prové majoritàriament dels estats de Califòrnia, Texas, Georgia i South Carolina. Si vols que dos habitants del sud es treguin els ulls uns als altres, enceta una conversa sobre quin estat té els préssecs més bons, juren que olorant un préssec amb els ulls tancats saben de quin estat prové. L’estat de Georgia s’anomena el Peach State, títol que s’ha guanyat per ser l’estat que ha introduït més varietats de préssecs al mercat. 

Temporada

És sabut per tothom que viu al Sud: no es poden menjar préssecs abans del 4 de juliol, dia de la independència. Amb els focs d’artifici s’inaugura l’esperada temporada, que s’allarga sis setmanes. A partir d’aquest dia, comencen els festivals del préssec, mercats, les tradicionals excursions en família a collir préssecs a les “U-pick”, per poder gaudir després d’infinitat de receptes que tenen com a protagonista la fruita amb pell de vellut.

Préssecs de South Carolina / Foto: Adobe Stock
Varietats

La temporada s’enceta amb l’arribada de la varietat Redhaven, fruita de mida mitjana, de textura cremosa, amb una pell gairebé llisa sense textura, si la fruita és madura, el pinyol se separa de la carn amb molta facilitat (els anomenats freestone peaches), de color vermellós i d’una dolçor que recorda la pruna, i molt poca acidesa. A mitja temporada arriba el Belle of Georgia, un altre freestone, molt semblant al nostre préssec d’aigua, de carn blanca i sucosa, dels que no pots menjar sense tovalló, perquè regalima el suc, i les taques no marxen ni en remull. Un cop madur, la seva dolçor recorda la mel de romaní. La temporada es tanca amb l’última varietat de freestone que arriba a mitjans d’agost, el Cresthaven. Fruita de mida mitjana-grossa, amb pell poc avellutada, de color groc daurat i vermell bordeus, de polpa dolça amb notes àcides, groga molt consistent, ideal per fer en conserva o a la brasa. 

Corpus culinari

Si penses que la llista de coses que has de fer abans de morir és massa curta i se t’acaben les idees, vine a provar les receptes amb préssec de South Carolina. Les més tradicionals; el pollastre amb préssecs, el pa de préssec, el pound cake de préssecs en conserva, el cruixent de civada amb préssec, el gelat de préssec amb brandi, tot plegat, una llista que s’acaba amb el tradicional peach cobbler, símbol de la reconeguda hospitalitat del sud, i que descriu de la millor manera el paisatge i el rebost de l’estat de terra vermella. 

Peach Cobble / Foto: Adobe Stock
El peach cobbler

Les postres, d’origen desconegut, apareixen per primera vegada en receptaris del sud als inicis del s. XIX, se sospita que pot derivar de la influència britànica i del seu costum d’aprofitar la fruita molt madura per fer puddings. Fet de bona fruita, mantega i pa, el cobbler era menja de qualsevol hora, i no va ser fins a final de segle que es va començar a servir com a postres, afegint-s’hi canyella, nou moscada i vainilla. El clàssic es va escampar arreu del país. Cada estat li ha donat el seu twist, convertint-se en el cosí pobre del peach pie.  

Aquest any, per primera vegada, des del 1955, les altes temperatures de l’hivern, i les posteriors glaçades a la primavera, han portat al sud del país a ser declarat zona de desastre natural, es calcula una pèrdua del 95% de la producció de préssecs. Els pagesos dels 38 comtats afectats tindran accés a ajudes econòmiques federals que compensaran part de les pèrdues, valorades en 200 milions de dòlars, segons el mitjà nacional The New York Times. A Califòrnia, en canvi, les temperatures suaus del mes de març, han fet que aquest any, hagi sigut any de molt bona collita. 

Si penses que la llista de coses que has de fer abans de morir és massa curta, vine a provar les receptes amb préssec de South Carolina

Per primera vegada a la història, els tres estats vermells del sud, tots tres republicans i negacionistes del canvi climàtic, anuncien que a partir de l’any que ve, es diversificarà la producció del préssec, i es començaran a introduir altres varietats de fruites i verdures que s’adaptin a les temperatures més altes dels últims hiverns. Aquest estiu, però, no només s’hauran de resignar a fer peach cobbler amb préssecs de l’estat blau californià, sinó que potser hauran de començar a admetre que el canvi climàtic és un fet, i no un invent dels demòcrates.