Propietats nutricionals

La maduixa és una de les fruites que més agrada. El seu aspecte delicat, el seu color fort i el seu sabor dolç, la converteixen en un caprici irresistible. Però, a més, es tracta d'una de les fruites més completes si ens fixem en les vitamines i minerals que contenen.

Per començar, la maduixa és la fruita amb més concentració de ferro. És cert que aquests valors sempre seran inferiors als d'un aliment d'origen animal com la carn, però la seva aportació continua sent considerable. A més, es pot destacar que també és rica en Vitamina C, una de les substàncies que ajuda el nostre organisme a absorbir el ferro. Amb un bol de maduixes podem cobrir les necessitats diàries de Vitamina C.

Entre els minerals també destaca el magnesi i entre les vitamines hem de nomenar a la Vitamina K i l'àcid fòlic.

Foto: Pixabay
Beneficis

Un dels beneficis que més s'ha estudiat és la capacitat de la maduixes per reduir la quantitat de colesterol en sang. En concret del colesterol conegut com|com a dolent, el que s'adhereix a les parets de les artèries i provoca problemes cardiovasculars.

Investigadors de la Universitat Politécnica delle Marche (UNIVPM, Itàlia), juntament amb les universitats de Salamanca i Granada, van publicar els resultats en els quals confirmaven que consumint 500 grams diaris de maduixes, s'aconseguia reduir el LDL en gairebé un 9% en un mes.

La maduixa també és molt valuosa per enfrontar-nos a dolors a causa de la seva la presència natural d'àcid salicílic, substància que coneixem per ser un dels principals ingredients de la famosa Aspirina.

Aquest remei contra el dolor ha demostrat ser molt efectiu en pacients que pateixen artrosi o artritis a causa de la seva acció antiinflamatòria.

Finalment, hem de destacar que la maduixa és un aliment alcalí i es troba entre els més apropiats quan els nivells d'àcid úric són elevats.

Foto: Pixabay

Com cuinar-lo?

La maduixa no necessita cap tipus de preparació encara que hi ha centenars de postres amb aquesta fruita com a protagonista. Amb una mica de sucre accentuem el seu sabor igual com amb una mica de llet o iogurt. Qui no relaciona les maduixes amb la nata? És gairebé impossible separar-les.

El seu sabor intens aconsegueix que sempre destaqui en pastissos i pastissos, a més que resulta tremendament senzill i vistós decorar amb elles.

A l'hora de posar-la al foc, la melmelada o la confitura sempre estan al capdavant.

El seu aspecte delicat, el seu color fort i el seu sabor dolç, converteixen a la maduixa en un caprici a què pocs es resisteixen

Receptes amb maduixes

Tens moltes maduixes i veus que es tan a posar dolentes? Aquí tens dues receptes d'aprofitament amb què triomfar.

La primera pot convertir-se en el berenar preferit de la casa i només necessites recalcar-les una mica, barrejar-la amb un iogurt natural i afegir una mica de sucre. Aquesta barreja la deixes al congelador una tarda i l'endemà tindràs un riquíssim gelat de maduixa.

Més sofisticat és el gaspatxo de maduixa. La seva preparació és exactament igual que el gaspatxo tradicional, sent necessària la mateixa quantitat de maduixes que de tomàquet. Reserva unes quantes maduixes per trossejar-les i utilitzar-les com a decoració. Serà el toc amb què enamoraràs els comensals.

Foto: Pixabay

Origen

La maduixa és el fruit del maduixar, una planta que pertany a la família de les rosàcies, la mateixa que les roses, tal sigui aquest el motiu que aquesta fruita ens sembli tan atractiva a la vista. La seva olor també ajuda, com no, i és que poques fruites desprenen una aroma tan exquisida.

Les maduixes silvestres es coneixen des de l'antiguitat i en totes les civilitzacions i cultures ha estat una fruita molt apreciada. A Europa no es va començar a conrear fins al segle XVIII. Va arribar una mica tard, però ho va fer amb magnificència, ja que de seguida va ocupar un lloc destacat en postres de totes les cases reials, els qui marcaven les tendències aleshores.

Avui dia, les maduixes més populars i demandades són les que procedeixen de Huelva, encara que també són famoses les del Maresme barceloní.

Foto: Pixabay

El consell

Les maduixes són una fruita delicada pel que necessita algunes cures a l'hora de conservar-les a casa. El primer pas és comprovar que no n'hi ha cap en mal estat, ja que aquestes contaminen ràpidament la resta.

És millor no rentar-les en arribar a casa i només fer-ho quan es vulguin consumir, així no les guardarem humides.

Un altre aspecte a tenir sempre present és que no s'han d'amuntegar, millor guardar-les el més esteses possible i en un recipient que respirin.