La mandarina té la seva pròpia personalitat i sabor. Un capritx amb gust de caramel en els dies més hivernals. La procedència exacta del mandariner no és clara, encara que hi ha referències on queda patent que ja en el segle XII aC es conreava aquesta fruita a la Xina. De fet, es creu que el seu nom prové precisament del color de les togues que vestien els mandarins (governants de l'antiga Xina). A Europa va arribar en el segle XIX i una de les zones de més arrelament va ser la costa mediterrània. A Espanya, el Llevant continua sent un dels llocs on la producció és més abundant i de major qualitat. La mandarina ens pot sorprendre a la cuina. Sabem que és una fruita molt pràctica perquè és molt senzilla de pelar i està deliciosa sense res més. Però, no podem oblidar-nos que la seva pell també és interessant. La ratlladura serveix per a aromatitzar tant galetes com plats salats. A més, amb una mica més de treball i temps, aquesta pell es pot confitar. Així mateix, el seu suc és perfecte per a marinar carns o utilitzar-lo com a amaniment d'amanides. Coneixem més curiositats!

🍊 Melmelada de mandarina, recepta casolana llesta en pocs minuts!

 

Propietats nutricionals de la mandarina

Els cítrics tenen fama d'aportar una gran quantitat de Vitamina C. En aquest cas, la mandarina no és la fruita d'aquesta família que més en contingui, però, per a compensar, sí que podem dir que conté molta més vitamina A que moltes altres fruites. Quant a minerals, el potassi i el calci se situen al capdavant, completant així una llista d'ingredients molt variats per a aquesta fruita amb un sabor dolç i agradable. A més, són una excel·lent font de components funcionals: carotenoides, flavonoides i àcids orgànics, que ajuden a l'organisme a lluitar contra la majoria de malalties relacionades amb el procés oxidatiu. Les mandarines no aporten gairebé proteïnes, tampoc hidrats de carboni i, per tant, calories.

Mandarina / Foto: Pixabay

Beneficis que ens aporten les mandarines

El poder més famós dels cítrics i de les mandarines està relacionat amb la seva concentració en Vitamina C. Existeix la creença popular que si es consumeixen moltes fruites d'aquest tipus es poden prevenir els refredats. Després de moltíssims estudis (inclosos els d'algun premi Nobel) això no s'ha pogut demostrar, però sí que la Vitamina C pot escurçar la durada d'un constipat i reduir els seus símptomes fins a un 50%. El veritable benefici que ens aporta la Vitamina C és la seva col·laboració alhora que el nostre organisme absorbeixi alguns minerals com el ferro, ajudant així a prevenir les anèmies. Pel que fa a la Vitamina A, el consum de mandarines ens ajuda a lluitar contra l'envelliment. És molt positiva per al manteniment de la pell, el cabell i la vista.

🤧 Quins aliments ajudaran els teus fills a protegir-se dels refredats?

 

Receptes boníssimes amb mandarines

La recepta més senzilla, com sempre, és afegir-la a una amanida. Millor si la base és de fulles verdes per a ressaltar el seu sabor dolç, però també està boníssima amb una base d'arròs i una mica de proteïna. Com a plat calent i que segur agrada a tota la família, proposem el pollastre rostit amb mandarina. Quan el pollastre porti la meitat del temps al forn, afegim el suc d'una mandarina sobre la carn per a aconseguir un setinat, i una altra mandarina partida en grillons per a després triturar-la amb la resta de la salsa. Si busques una cosa dolça, l'ideal és un pastís senzill de pasta fullada. La mateixa recepta que s'utilitza per al pastís de poma és perfecta per a la mandarina. A més, se li pot donar un toc més fresc si se li afegeix menta.

🍋 Aliments amb vitamina C per combatre els refredats d'aquest hivern

 

Mandarina / Foto: Pixabay

El consell

S’acostuma a creure que en tenir una pell dura que es retira en consumir-la, no s'ha de tenir cap cura en guardar les mandarines a casa. Encara que si bé és cert que es fan malbé menys que unes maduixes o un raïm, amb les mandarines també hem de tenir algunes precaucions. La primera és no amuntegar-les, sinó col·locar-les tan planes com sigui possible per a evitar que el pes trenqui a les de sota. També és molt important mantenir-les lluny de la humitat, ja que la pell l'absorbeix i és fàcil que surti floridura i penetri en el seu interior. A l'hora de triar-les, cal apostar per les que més pesin amb relació a la seva grandària i també fixar-nos en el fet que la seva pell estigui llisa