Després d’unes setmanes recorrent els passadissos del mercat de la Boqueria amb la doctora Montse Folch, nutricionista i dietista, arribem a la fi del camí. La darrera parada on ens aturem una estona és la peixateria del Jaume, Peix Ripoll i Estera. Amb ell i amb la doctora Folch descobrirem les propietats que aporta el peix blau, el peix blanc i el marisc al nostre organisme.
Per què generalment ens costa més el peix que la carn? “Imagino que per l'olor, el sabor, les textures i per les espines, sobretot”, explica el peixater de la Boqueria, que diu que ell, per a la mainada, els treu totes les espines per fer-los més fàcil la ingestió. D’altra banda, la doctora Folch en destaca la festivitat: “El peix i el marisc tenen un component festiu perquè requereixen molt de temps per preparar-los i, després, també a la taula quan es menja”.
Quant n’hem de menjar?
“La recomanació de peix blau seria d’entre dos i tres cops a la setmana, igual que el peix blanc”, apunta la doctora i nutricionista Montse Folch sobre el consum que n’hem de fer. La dietista sap que, de vegades, la mandra de cuinar-lo fa que l’esquivem de la nostra planificació setmanal, però explica com n’és de simple fer-lo “al forn, o inclús el pots posar al mateix microones”.
Pel que fa al peix blau, on trobem els seitons, les sardines, etc., la doctora en destaca la quantitat de calci que ens aporten a l'organisme, un factor a tenir present. “El peix blau és ric en omega 3, juntament amb el fòsfor, i és molt bo per a les persones que estudien o per a la gent gran, per donar-los energia”, relata la nutricionista.
El marisc, un plaer per al paladar i afrodisíac
Seguim el recorregut per l’aparador de la peixateria i parem davant el taulell de gambes i escamarlans. “El marisc ens aporta molt zinc, minerals i et dona aquell puntet afrodisíac”, exclama la doctora Folch, que afegeix que és com prendre’s una pastilla de vitamines o minerals com a suplements que t’aporten energia. “Deien, deien, deien que Napoleó es menjava 40 ostres abans de les seves trobades amoroses!”.
Abans d’acabar el recorregut, la doctora fa una breu referència a les propietats del salmó —com vam explicar-vos en aquest article— i acaba amb un apunt important: “La persona que pugui menjar peix fresc, que potser és una mica més car, està molt bé, però s'ha de tenir en compte que el peix congelat conserva les mateixes característiques nutricionals”. I afegeix: “Pot ser que congelat perdi les característiques organolèptiques: el gust, el color, l'olor... Però nutricionalment és el mateix”.
Abans d’acabar la ruta que aquest estiu ens ha portat a conèixer bona part de les parades de la Boqueria amb la doctora i nutricionista Folch, en Jaume, el peixater, ens diu que ara és bona època per al peix blau. “Trobem bons seitons, bones sardines... i és un peix molt saludable i recomanat per al colesterol”. D’aquí que sigui dels productes que tenen més tirada entre els clients, juntament amb el marisc, “ara a l’estiu agrada fer arrossos, fideuàs, mariscades, segurament és el que venem més!”, conclou el peixater.
Els essencials d’una bona paella de marisc
En Jaume, el peixater de la Boqueria i expert en paelles, ho té clar: “En una bona paella de marisc no hi pot faltar la sèpia, la gamba, l’escamarlà, els musclos i les cloïsses”. Uns ingredients, explica l’expert, que pots combinar com vulguis, però que, generalment, no hi poden faltar!
El perfil de la doctora Folch
La doctora Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i té un màster en Nutrició i Dietètica. També ha fet un curs de Nutrició i Dietètica al departament del Dr. Corones i un curs de Terapèutica homeopàtica per a metges al Centre d'Ensenyament i Desenvolupament de l'Homeopatia.
Actualment, la doctora Folch té la consulta de nutrició i dietètica com a membre associada al Centre Mèdic Teknon, és membre vocal directiva de L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i ha participat com a ponent en diversos congressos nacionals i internacionals en l'àmbit de la nutrició.
Folch va publicar el seu primer llibre l'any 2000, La dieta de la Dra. Folch (Editorial Martinez-Roca, 2000) i des de llavors ha fet altres publicacions com Menja bé, viu millor (Editorial Llaura, 2006); El mètode de la Dra. Folch (edició en castellà Styria, 2007; trad. catalana Columna, 2008); Zumoterapia para tu salud (Editorial Styria, 2009); Frutoterapia (Editorial Paidós, 2014); L'enzim mediterrani (edició en castellà Planeta, 2014; trad. catalana Columna, 2014; trad. portuguès, 2015); La dieta de los colores (Editorial Grijalbo, 2017) i 100 mites de l'alimentació (Editorial Cossetània, 2020).