La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, torna una setmana més on ens proposa aquest nou menú de batch cooking setmanal amb 10 idees diferents per cuinar plats de dilluns a divendres mantenint sempre una dieta equilibrada amb els productes de temporada. Aquesta setmana, del 17 al 23 d'abril, destaquen la pasta a la carbonara amb espàrrecs verds, el verat amb curri de verdures i l'amanida d’espinacs tendres, poma i xampinyons. Aquí també trobaràs la llista de la compra amb tots els ingredients que necessites si tens pensat anar al mercat. Pots descobrir com fer cada plat a través dels vídeos o bé consultar el menú de batch cooking. Us hi animeu?

No tindreu excuses per no menjar bé una setmana més!

 

 

Menú batch cooking del 17 al 23 d'abril

Aquests plats són els que menjarem aquesta setmana de dilluns a divendres. Si vols saber com cuinar-los, continua llegint, o, si ho prefereixes, pots descarregar-te el menú de batch cooking en PDF.

Una tarda de feina: estris, ingredients i pas a pas

Què necessites per cuinar les 10 receptes del menú de batch cooking d'aquesta setmana? Aquí trobaràs tots els estris, ingredients necessaris i el pas a pas.

BASES

Conservar un enciam net

Separem les fulles de l’enciam i les rentem bé. Les eixuguem tant com puguem. En un recipient de vidre amb paper absorbent a la base hi disposem les fulles d’enciam. Tapem amb paper absorbent i tapem hermèticament. No li convé que entri aire.

OLLA

Omplim l'olla d'aigua i quan trenqui el bull:

  1. Bròcoli: coem el bròcoli tallat a ramellets durant cinc minuts. El refresquem immediatament i guardem.
  2. Alfàbrega i espinacs (per a l'oli d'herbes): escaldem simplement submergint-les en aigua bullent uns segons i la refresquem immediatament amb aigua i gel. Un cop ben fredes, les traiem de l’aigua i les deixem en un colador, sense prémer-la, que vagi perdent l’aigua.

  3. Patates: bullim les patates amb pell, durant 30 minuts.

  4. Espàrrecs verds: traiem els culs dels espàrrecs, agafem l’espàrrec i hi exercim pressió, fins que arribi a un punt on es trenqui. Els tallem a mida entre 8 i 10 cm. Amb l'olla amb aigua, els escaldem durant 2-3 minuts (dependrà del gruix) i els refresquem immediatament amb aigua ben freda o aigua amb gel.

FORN

Encenem el forn a 200 °C:

  1. Pastanaga: pelem les pastanagues i les tallem a tires, les ruixem amb oli, sal i herbes. Les coem al forn durant 30 minuts.

  2. Alls rostits: posem les cabeces d’all senceres, però pelades de les capes seques externes, les ruixem amb un raig d’oli i enfornem 30 minuts.

  3. Tomàquets i alls per al romesco: en una safata posem 4 tomàquets de sucar i una cabeça d’alls sense pelar, però sense les pells externes. Ruixem amb oli i un bon pessic de sal. Enfornem durant 30 minuts.

  4. Crostons de pa: tallem el pa del dia anterior a daus. Els ruixem amb un bon raig d’oli d’oliva, sal i herbes. Enfornem a 180 °C deu minuts.

  5. Llom rostit: salpebrem un cap de llom de 1.200 g. El posem en una safata de forn, ruixem amb oli i hi afegim herbes aromàtiques, com farigola i orenga. Rostim a 180 °C durant 40 minuts.

CASSOLA

  1. Sofregit de ceba: piquem el quilo de cebes i les coem amb un raig d’oli generós durant 30 minuts, a foc molt lent fins que quedi ben confitada. Posem la meitat de la ceba en pots de vidre tapats i donem la volta perquè faci el buit.

  2. Bacó: enrossim el bacó fins que perdi part del greix i quedi lleugerament cruixent.

TÚRMIX

  1. Oli d'herbes: alfàbrega i espinacs escaldats, un manat de julivert i unes gotes de suc de llimona, sal i 250 ml d’oli d’oliva. Triturem tots aquests ingredients fins a aconseguir un oli molt verd. Reservem en un pot de vidre amb tapa.

  2. Oli d'all i julivert: piquem bé un manat de julivert i el triturem amb 4 grans d’all pelats i picats i 500 ml d’oli d’oliva suau. Afegim una mica de sal i guardem en un pot tapat.

  3. Romesco: en un vas de batedora posem els tomàquets al forn, l’aigua dels tomàquets, la meitat de la cabeça d’alls pelats, una culleradeta de pebre vermell dolç, mitja culleradeta de pebre vermell picant, un grapat d’avellanes, un grapat d’ametlles, 80 ml d’oli d’oliva, un raig generós d’oli d’all i julivert i un raig de vinagre. Afegim un pessic generós de sal i triturem bé. Ha de quedar espès. Guardem tapat a la nevera.

Batch Cooking: Primers plats

Dilluns

Mongetes seques amb bacó

  • 400 g de mongetes seques cuites
  • 100 g de bròcoli escaldat
  • 100 g de pastanagues rostides
  • 200 g de bacó daurat
  • 100 g de sofregit de ceba
  • 400 g de romesco
  • Un polsim d’orenga
  • Sal

En una paella posem la ceba sofregida, i la daurem durant uns minuts més. Després hi afegim el bacó i donem un parell de voltes. Seguidament, afegim les verdures, les pastanagues i el bròcoli. Afegirem el romesco i ho barrejarem tot, afegirem les mongetes seques la sal i l’orenga i saltarem un minut més. Ja podem servir.

Dimarts

Amanida d’espinacs tendres, poma i xampinyons

  • ​200 g d’espinacs tendres
  • 1 poma
  • 150 g de xampinyons crus
  • 100 g de crostons de pa
  • 100 ml d’oli d’herbes
  • Sal

Rentem bé els espinacs tendres. Pelem i tallem la poma. Laminem els xampinyons. Amanim la poma i els xampinyons amb l’oli d’herbes. I en el moment de portar a taula, barregem els espinacs tendres. Acabem amb una mica de sal i els crostons de pa.

Dimecres

Pasta a la carbonara amb espàrrecs verds

  • ​Una cullerada de sofregit de ceba
  • 300 g d’espaguetis o macarrons
  • 100 g de bacó rostit
  • 200 g d'espàrrecs escaldats
  • 50 ml de nata líquida
  • 2 rovells d’ou
  • 50 g de formatge parmesà
  • 50 g de formatge brie
  • Sal i pebre

A la cassola posem la cullerada de sofregit de ceba i deixem que enrosseixi lleugerament. Afegim els espàrrecs escaldats tallats petits. Bullim la pasta. En un bol barregem la nata líquida amb els rovells i els formatges. Afegim un cullerot de l’aigua de bullir la pasta. Passem la pasta a la cassola i hi aboquem la barreja de nata i formatges. Donem voltes ràpidament perquè no se’ns talli la salsa. Acabem amb una mica de sal i força pebre. I també més parmesà.

Dijous

Crema de pastanaga

  • 500 g de pastanagues rostides
  • 100 g de ceba sofregida
  • 1 patata bullida
  • Un raig d’oli d’all i julivert
  • Sal i pebre
  • 700 ml d’aigua
  • Crostons de pa
  • Oli d’herbes

En una olla hi posem la ceba sofregida i les pastanagues tallades, també la patata pelada i tallada. Afegim una raig d’oli d’all i julivert. Donem un parell de voltes a foc mig alt i ho cobrim amb l’aigua o el brou de verdures. Deixem bullir el conjunt uns cinc minuts. Triturem i rectifiquem amb sal i pebre. Acabem amb uns crostons de pa i un bon raig d’oli d’herbes

Divendres

Bledes amb pastanaga, patates i oli d’herbes

  • ​1 kg de bledes
  • 4 patates bullides
  • 2 pastanagues rostides
  • Sal
  • Oli d’herbes

Separem les penques de les fulles de les bledes. Les posem en un recipient amb aigua per netejar-les bé. Les penques les bullirem durant deu minuts o també les podem coure al microones, tapades amb una tapa apta per a microones, durant tres minuts a potència màxima. Tallem les patates i les pastanagues. En una paella, unim totes les verdures i les saltem amb un bon raig d’oli d’herbes. Salpebrem.

Batch Cooking - Segons plats

Dilluns

Entrepà de llom rostit amb maionesa, enciam i formatge

  • 4 pans de Viena
  • 400 g de llom rostit tallat a llesques
  • 200 g de maionesa
  • Unes gotes de tabasco
  • El suc de mitja llimona
  • 1 cabeça d’alls rostits
  • 4-5 fulles d’enciam net, fulla de roure o similar
  • 4 trossos de formatge brie (1 per persona)

Barregem els alls rostits, òbviament sense pells, el suc de mitja llimona i les gotes de tabasco amb la maionesa. Obrim els pans, hi posem la maionesa personalitzada, a sobre el llom a llesques. A sobre hi posem el formatge brie i a sobre l’enciam. Untem l’altra part amb més maionesa i a menjar.

Dimarts

Verat amb curri de verdures

  • ​4 filets de verat
  • Ceba sofregida
  • All i julivert
  • 200 g de bròcoli
  • 100 g de pastanaga rostida
  • 300 ml de llet de coco
  • Una cullerada sopera de curri en pols
  • Sal

Posem oli en una paella, i deixem que s’escalfi, fem els quatre filets pel costat de la pell i quan aquesta sigui ben torrada, els donem la volta i deixem coure 1 minut més. Depenent del gruix dels filets trigarà més o menys. En una cassoleta posem la ceba sofregida amb una cullerada d’all i julivert, deixem que s'enrosseixi la ceba, hi aboquem les verdures i el curri en pols, deixem coure una estona per activar les espècies. Afegim la llet de coco i l’aigua. Cuinem durant 5-8 minuts.

Dimecres

Truita d’alls tendres

  • ​8 ous
  • 500 g (2 patates) de patates bullides
  • 150 g de ceba sofregida
  • 1 manat d’alls tendres
  • Sal, pebre i orenga

Tallem els alls tendres en diagonal i finets. Els saltem en una paella amb oli durant 3 minuts. En un bol batem els ous amb la sal, afegim la patata bullida pelada i tallada a cubs, afegim els alls tendres i la ceba, ho barregem tot i deixem marinar amb l’ou 10 minuts. Posem una paella a escalfar amb un raig d’oli d’oliva, quan la paella sigui calenta aboquem la mescla anterior i quallem per una banda, donem la volta i quallem per l’altre.

Dijous

Orada al forn amb patates i espàrrecs verds

  • 4 filets d’orada
  • 500 g de patates bullides
  • 300 g d’espàrrecs verds escaldats
  • Oli d’herbes
  • Sal, pebre i orenga
  • Oli d’oliva

En una safata de forn posem un llit de patates, hi posem els espàrrecs a sobre. Cobrim amb un parell de cullerades soperes d’oli d’herbes. Posem els filets d’orada damunt, amb la pell cap a dalt. Enfornem a 170 °C durant 15-20 minuts.

Divendres

Nuggets de llom amb romesco

  • 400 g de llom rostit
  • 125 g de pa ratllat + pa ratllat per arrebossar
  • 200 ml de llet
  • 1 ou + 1 ou per arrebossar
  • Herbes de Provença
  • Oli per fregir
  • 200 g de romesco

Piquem el llom i el posem en un recipient. Afegim el pa ratllat, l’ou, la llet i un pessic generós d’herbes de Provença. Barregem bé fins integrar tots els ingredients. Agafem porcions de barreja amb una cullereta i les arrebossem de pa ratllat. Donem forma d’ovni, llavors ho passem a l’ou batut i tornem a arrebossar amb pa ratllat, mirant d’aconseguir donar la forma de moneda. Fregim els nuggets en oli calent. Els posem sobre paper absorbent perquè perdin l’excés d’oli. Els acompanyem amb romesco.

Llista de la compra per al batch cooking (4 persones)

Aquí tens tots els ingredients que necessites comprar al supermercat per poder cuinar tots els plats del menú de batch cooking d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Supermercat

  • 400 g de mongetes seques cuites
  • 50 g d’avellanes
  • Un pot de pebre vermell
  • Un pot d’orenga
  • 300 ml de llet de coco
  • Un pot de curri en pols
  • Una ampolla petita de tabasco
  • 300 g d’espaguetis o macarrons
  • 200 ml de nata líquida

Carnisseria

  • 500 g de bacó a dauets
  • 700 g de cap de llom en un tros
  • 200 g de formatge brie
  • 200 g de formatge parmesà
  • 1 dotzena d’ous

Peixateria

  • 4 filets de verat
  • 4 filets d’orada

Fruiteria

  • 1 kg de ceba
  • 2 cabeces d’all
  • 500 g de tomàquets
  • 200 g d’espinacs tendres
  • 1 poma
  • 150 g de xampinyons crus
  • 2 manats d’espinacs tendres
  • 1 manat petit d’alfàbrega
  • 1 manat petit de julivert
  • 1 bròcoli
  • 1 kg de pastanagues
  • 1 llimona
  • 1 enciam de fulla de roure
  • 1 kg de patates
  • 1 manat d’alls tendres
  • 300 g d’espàrrecs verds
  • 1 kg de bledes

T'ho posem fàcil! Et recordem que aquí pots recuperar la llista de la compra en PDF perquè vagis a comprar al mercat tots els ingredients del menú batch cooking d'aquesta setmana. Si vols recuperar els anteriors batch cooking del mes d'abril de la nostra xef Ada Parellada, els pots trobar a Batch Cooking d'abril: menú, receptes i llista de la compra. Veuràs altres opcions de receptes per cuinar durant una tarda i així tenir preparats els menús de tota la setmana. Descobreix quin és el que més s'ajusta als teus ingredients i comença a cuinar!