La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, torna una setmana més on ens proposa aquest nou menú de batch cooking setmanal amb 10 idees diferents per cuinar plats de dilluns a divendres mantenint sempre una dieta equilibrada amb els productes de temporada. Aquesta setmana, del 6 al 12 de març, destaquen les llenties amb llom rostit, el pollastre marinat amb iogurt o el trinxat de col i patata amb xoriç. Aquí també trobaràs la llista de la compra amb tots els ingredients que necessites si tens pensat anar al mercat. Pots descobrir com fer cada plat a través dels vídeos o bé consultar el menú de batch cooking. Us hi animeu?
No tindreu excuses per no menjar bé una setmana més!
Menú batch cooking del 6 al 12 de març
Aquests plats són els que menjarem aquesta setmana de dilluns a divendres. Si vols saber com cuinar-los, continua llegint, o, si ho prefereixes, pots descarregar-te el menú de batch cooking en PDF.
Una tarda de feina: estris, ingredients i pas a pas
Què necessites per cuinar les 10 receptes del menú de batch cooking d'aquesta setmana? Aquí trobaràs tots els estris, ingredients necessaris i el pas a pas.
BASES
OLLA
Omplim l'olla d'aigua i quan trenqui el bull:
- Coliflor: coem la coliflor tallada a ramellets en aigua bullint durant cinc minuts. La refresquem amb aigua ben freda i guardem.
-
Brou de pollastre: el farem amb una carcassa de pollastre, 400 g de carbassa i una branca d’api. En una olla gran amb un raig escàs d’oli, hi posem la carcassa de pollastre. A foc lent, sofregim la carcassa. Quan comenci a treure part del seu greix, hi posem les verdures tallades (carbassa i api). Donem un parell de voltes perquè s’enrosseixin lleugerament, hi afegim una fulla de llorer, una branca de farigola i unes quatre boles de pebre negre i ho cobrim amb aigua. Ho fem bullir durant 50 minuts. Si queda sense aigua, n’afegim. Ha de quedar cobert. Anem desescumant de tant en tant. Colem i guardem les verdures i el brou.
-
Patates: bullim la meitat de les patates amb pell, durant 30 minuts.
FORN
Encenem el forn a 200 °C:
-
Xerris al forn: en una safata, posem els xerris, oli, sal i herbes. Coem uns 10 minuts.
-
Alls rostits: posem les cabeces d’all senceres, però pelades de les capes seques externes, les ruixem amb un raig d’oli i enfornem 30 minuts.
-
Llom rostit: salpebrem un cap de llom de 1.200 g. El posem en una safata de forn, ruixem amb oli i hi afegim herbes aromàtiques, com farigola, romaní i/o orenga. Rostim a 170 °C durant 40 minuts.
CASSOLA
-
Sofregit de ceba: piquem el quilo de cebes i les coem amb un raig d’oli generós durant 30 minuts, a foc molt lent fins que quedi ben confitada. Posem la meitat de la ceba en pots de vidre tapats i donem la volta perquè faci el buit.
-
Verdures escabetxades: a la cassola hi posem la meitat de la cabeça d’alls que hem cuit al forn, pelats i aixafats. Hi aboquem 200 ml d’oli d’oliva, 50 ml de vinagre de vi blanc, una fulla de llorer, una branca de farigola, sal i uns quants grans de pebre negre aixafats. Fer arrencar el bull un minut. Tallar l’api, les pastanagues i el nap del brou de pollastre i posar-ho en la banyera d’oli, vinagre i herbes. Afegir-hi uns brots petits de coliflor escaldada i uns quinze bolets tallats menuts. Coure el conjunt uns cinc minuts i conservar submergides en tot el líquid. Si ha quedat poc cobert de líquid, farem una barreja d’aigua i vi blanc i ho afegirem.
TÚRMIX
-
Oli d'all i julivert: piquem bé un manat de julivert i el triturem amb 4 grans d’all pelats i picats i 500 ml d’oli d’oliva suau. Afegim una mica de sal i guardem en un pot tapat.
Batch Cooking: Primers plats
Dilluns
Amanida de patates i verdures escabetxades
- 3 patates bullides
- 1 ceba tendra
- 300 g de verdures en escabetx
- Sal
Tallem les patates, les amanim amb l’oli de l’escabetx i acabem amb les verdures. Salem si ho considerem.
Dimarts
Crema de blat de moro
- Unes llenques de pernil salat
- 30 g de mantega
- 100 g de ceba sofregida
- 150 g de blat de moro cuit
- Una cullerada d’oli d’all i julivert
- 700 ml de brou de pollastre
- 1 patata bullida
- 1 branca de farigola
- Sal i pebre negre
En una cassola posem la ceba sofregida i l’oli d’all i julivert. Hi afegim el blat de moro, amb el suc de la llauna, la patata tallada i el brou. Fem coure un parell de minuts. Triturem el conjunt, salpebrem i servim amb pernil tallat.
Dimecres
Llenties amb llom rostit
- 500 g de llenties cuites
- 100 g de sofregit de ceba
- 200 g de tomàquets xerri al forn
- 400 g de llom rostit
- 300 ml de brou de pollastre
- 100 g de carabassa del brou de pollastre
- Sal
En una cassola hi posem el sofregit de ceba i els xerris al forn. Fem coure el conjunt durant deu minuts o fins que els tomàquets perdin part de l’aigua. Afegim les llenties i la carabassa. Cobrim amb brou de pollastre i fem coure uns cinc minuts. Al darrer minut hi afegim el llom tallat a daus, sacsegem i rectifiquem de sal.
Dijous
Pasta amb xerris rostits
- 400 g de pasta
- 300 g de xerris rostits
- 200 g verdures escabetxades
- 200 g de formatge emmental ratllat
- Sal
- Pebre acabat de moldre
En una paella posem els xerris rostits i les verdures escabetxades. Encenem el foc i fem que prengui temperatura i el tomàquet redueixi lleugerament l’aigua, uns cinc minuts. Mentrestant bullim la pasta en una olla amb força aigua amb sal, el temps que el fabricant indiqui. Quan sigui cuita, la passem a la paella arrossegant un cullerot de l’aigua de la cocció. Sacsegem per tal que tot s’integri. Salpebrem. Acabem amb el formatge ratllat.
Divendres
Trinxat de col i patata amb xoriç
- 4 patates bullides
- Mitja col del brou de pollastre
- Un xoriç
- Sal i pebre
- Mitja cabeça d’all rostit
Pelem les patates i les aixafem amb la col bullida. Les amanim amb sal i pebre i hi afegim la mitja cabeça d’all rostit. En una cassola, enrossim el xoriç i reservem. En la mateixa cassola, amb l’oli residual que ha quedat del xoriç, fem el trinxat. Simplement, posem la patata i la col aixafada i anem coent fins que fa crosta per dues bandes. Servim amb el xoriç enrossit.
Batch Cooking - Segons plats
Dilluns
Llom de porc amb salsa de ceba
- 800 g de cap de llom rostit
- 400 g de nata líquida de 18% matèria grassa
- 200 g de ceba sofregida
- 150 ml de vi blanc
- Nou moscada
- Sal i pebre
A una cassola posem la ceba sofregida. Hi afegim el vi blanc i deixem reduir perquè evapori l’alcohol. Afegim la nata líquida i deixem coure uns 5 minuts a foc baix. Afegim sal, pebre i nou moscada. Triturem i reservem. Filetegem el llom rostit i l’acabem amb la salsa de ceba.
Dimarts
Frittata de tomàquets
- 8 ous
- 200 g de xerris al forn
- 100 g de ceba sofregida
- 3 llesques de pernil salat
- 200 g de mató
- Farigola
- Formatge emmental ratllat
- Oli d’oliva
- Sal
Esmicolem el mató i tallem el pernil a dauets. Batem els ous amb una mica de sal i pebre, hi afegim el mató, la farigola i la ceba sofregida. En una safata que pugui anar al forn que protegim amb un paper de forn, hi posem la barreja d’ous batuts i mató. Hi repartim els xerris al forn, el pernil i el formatge. Coem al forn preescalfat a 170 °C durant 20-25 minuts.
Dimecres
Sardines a la cassola
- 20 sardines mitjanes
- 150 g de sofregit de ceba
- 100 g de xerris al forn
- Oli d’all i julivert
- Uns cinc tomàquets secs en oli d’oliva
- Un grapat de tàperes
Treure el cap de les sardines i escatar-les (o demanar a la peixateria que t’ho facin). Rentar-les bé. En una cassola enrossim les sardines amb una mica d’oli dels tomàquets secs, un parell de minuts. Afegim l’oli d’all i julivert, els xerris rostits, els tomàquets secs tallats, les tàperes, el sofregit de ceba i el tomàquet rostit. Tapem i coem un parell de minuts. Sacsegem perquè tots els gustos s’amalgamin i servim.
Dijous
Pollastre marinat amb iogurt
- 3 pits de pollastre desossats
- 200 g de pastanagues del brou de pollastre
- Oli d’all i julivert
- 250 ml de brou de pollastre
- 100 g de ceba sofregida
- 1 iogurt grec
- 1 manat d’espàrrecs verds
- 1 tros de gingebre fresc
- 1 bitxo
Per al marinat:
- 1 cullerada de curri
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- 40 ml de salsa de soja
- 1 iogurt grec
- 100 ml de llet
- Pebre negre
Tallem el pollastre a trossos. El posem en un bol amb tots els ingredients de la marinada. Deixar-lo una hora com a mínim. El traiem del marinat i el coem a foc alt a una cassola, amb un raig d’oli fins que sigui ben daurat. El reservem. A la mateixa cassola, posem els espàrrecs verds tallats i els saltem lleugerament. Afegim la ceba sofregida, l’oli d’all i julivert i les pastanagues, sacsegem per amalgamar els gustos i prenguin temperatura. Tornem a posar-hi el pollastre, afegim el brou i el iogurt i fem coure lentament fins que quedi una salsa untuosa. Servim amb gingebre ratllat i pebre negre.
Divendres
Bacallà amb verdures escabetxades
- 400 g de bacallà dessalat
- 400 g de verdures escabetxades
- 200 g de sofregit de ceba
- 50 g de tomàquets xerri al forn
- Oli d’all i julivert
En una cassola posem el sofregit de ceba, els xerris al forn i l’oli d’all i julivert. Esperem que redueixi lleugerament, uns cinc minuts. Afegim les verdures escabetxades colades i fem que prengui temperatura. Ara hi posem el bacallà a daus o tires i fem que cogui un parell de minuts, poquet perquè sinó queda sec. Servim immediatament.
Llista de la compra per al batch cooking (4 persones)
Aquí tens tots els ingredients que necessites comprar al supermercat per poder cuinar tots els plats del menú de batch cooking d'Ada Parellada d'aquesta setmana.
Supermercat
- Vinagre de vi blanc
- 400 g de nata líquida de 18% matèria grassa
- Nou moscada
- 150 g de blat de moro cuit
- 500 g de llenties cuites
- Un pot petit de tomàquets secs en oli d’oliva
- Un pot petit de tàperes
- 400 g de pasta 2 iogurts grecs
- 1 pot petit de curri
- 1 pot petit de pebre vermell dolç
- 1 pot petit de salsa de soja
Carnisseria
- Una carcassa de pollastre
- 1.500 g de cap de llom
- 8 ous
- 3 llesques de pernil salat
- 200 g de mató
- 300 g de formatge emmental ratllat
- 3 pits de pollastre desossats
- Un xoriç
Peixateria
- 20 sardines mitjanes
- 400 g de bacallà dessalat
Fruiteria
- 500 g de carabassa
- 2 naps
- 4 pastanagues
- Unes branques d’api
- Unes fulles de llorer
- Unes branques de farigola
- 1 cabeça d’alls
- Una coliflor petita
- 1⁄2 col
- 200 g de bolets
- 1 kg de patates
- 1 ceba tendra
- 1 kg de cebes
- 1 manat petit de julivert
- 1 kg de tomàquets petits
- 1 manat d’espàrrecs verds
- 1 tros de gingebre fresc
- 1 bitxo
T'ho posem fàcil! Aquí tens la llista de la compra en PDF perquè vagis a comprar al mercat tots els ingredients del menú batch cooking d'aquesta setmana. Si vols recuperar el de la setmana passada de la nostra xef Ada Parellada, el pots trobar a Menú de Batch Cooking: l'Ada Parellada i les seves 10 receptes per a la setmana. Veuràs altres opcions de receptes per cuinar durant una tarda i així tenir preparats els menús de tota la setmana. Descobreix quin és el que més s'ajusta als teus ingredients i comença a cuinar!