Som a temps de perdre una talla amb l’operació biquini d’aquest any? Quantes peces de fruita hauríem de menjar al llarg del dia? Són bons els sucres que conté la fruita? En podem consumir sense límits? Quina fruita és més saludable i quina ho és menys? Quins beneficis per al nostre organisme ens aporta? Són bons els sucs de fruita, o cal evitar-los?

Amb l’arribada de l’estiu, l’oferta de fruites que podem trobar als mercats i places es multiplica, i ve molt més de gust consumir aquests productes que és essencial tenir-los al rebost o a la nevera els mesos més calorosos de l’any. Per parlar dels beneficis de la fruita i sobre com poder-la prendre correctament per aprofitar-ne totes les propietats, hem citat la doctora Montse Folch, especialista en nutrició i dietètica, al mercat de la Boqueria.   

La doctora Folch a l’entrada de la Boqueria

En aquest recorregut per la Boqueria, un dels mercats més icònics de la capital catalana, de la mà de la doctora Folch anirem desvelant cada setmana quins són aquells productes que no poden faltar en la nostra dieta i com els hem de consumir. Un recorregut que iniciem avui a Morilla Fruites, una de les parades que més destaquen per l'oferta i els colors vius que presenten totes les fruites i verdures que la Rosa té al seu ampli aparador.  

La importància de la fruita per perdre pes

“Hem d’augmentar el consum de fruita i verdures”. Les fruites, explica la doctora, ens aporten fibra, vitamines, minerals, són antioxidants i ens ajuden a controlar el pes. A més, són hidratants i refrescants, un fet que a l’estiu és ideal per passar millor les altes temperatures. Un exemple és la síndria, que la nutricionista recomana per sopar. “Pots menjar-ne la quantitat que vulguis, perquè porta poc sucre i és molt hidratant, fet que fa atipar molt” i en conseqüència, reduir el pes. La doctora afegeix que en cas de no quedar tips, podem afegir algun ingredient que contingui proteïna, “un tros de formatge o un iogurt”.

Folch recomana consumir 5 peces de fruita i verdura al dia  

Seguint el recorregut per la fruiteria de la Rosa, la doctora Folch s’atura davant les cireres. “Les cireres porten més quantitat de fructosa, però si les mengem de nit, ajuden a dormir i a descansar”. Un fet que es deu a un derivat semblant a la melatonina que tenen incorporat i que ajuda a reposar el nostre organisme.

Les cireres que ofereix la Rosa a la seva parada

Folch exemplifica amb alguns consells com podem consumir els nutrients necessaris per afrontar el dia. “Un suc de taronja de tres peces al dia ja ens aportaria la suficient vitamina C per encarar la jornada”.  

Sucs o fruita: com s’ha de prendre?

“Si la prenem amb suc, perdrem la fibra de la fruita, que és molt important per prevenir malalties, anar bé de ventre o reduir el colesterol”, apunta la nutricionista, que afegeix que “sempre és millor menjar la peça sencera”. En cas de fer-la líquida, Folch recomana evitar els sucs, i fer-ne batuts, així s’aprofita molt més la fruita i podem prendre la fibra que conté.

Són bons els sucres de la fruita?

La fructosa són els sucres que porta la fruita. “Si no tenim cap malaltia, podem menjar la fruita i la verdura que vulguem”. En cas de patir problemes de sucre a la sang o en persones diabètiques, la ració ideal, apunta la doctora, serien unes tres peces de fruita diàries.

Però Folch fa molta incidència en el fet d’iniciar bé una bona digestió a la boca. Per això, apunta com n'és d'important que és mastegar bé tot el que mengem. “Mastegar bé no vol dir comptar fins a 40, sinó fer una pasta a la boca i empassar-s'ho sense trossos”. La doctora incideix en el fet que mastegar bé no significa menjar lent, i que un cop s’aconsegueix, ja no hi ha marxa enrere.

La síndria, una fruita amb poc sucre i molt refrescant a l’estiu

Sobre la doctora Folch

La doctora Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i té un màster en Nutrició i Dietètica. També ha fet un curs de Nutrició i Dietètica al departament del Dr. Corones i un curs de Terapèutica homeopàtica per a metges al Centre d'Ensenyament i Desenvolupament de l'Homeopatia.

Actualment, la doctora Folch té la consulta de nutrició i dietètica com a membre associada al Centre Mèdic Teknon, és membre vocal directiva de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i ha participat com a ponent en diversos congressos nacionals i internacionals en l’àmbit de la nutrició.

Folch va publicar el seu primer llibre l'any 2000, La dieta de la Dra. Folch (Editorial Martinez-Roca, 2000) i des de llavors ha fet altres publicacions com Menja bé, viu millor (Editorial Llaura, 2006); El mètode de la Dra. Folch (edició en castellà Styria, 2007; trad. catalana Columna, 2008); Zumoterapia para tu salud (Editorial Styria, 2009); Frutoterapia (Editorial Paidós, 2014); L'enzim mediterrani (edició en castellà Planeta, 2014; trad. catalana Columna, 2014; trad. portuguès, 2015); La dieta de los colores (Editorial Grijalbo, 2017) i 100 mites de l'alimentació (Editorial Cossetània, 2020).