La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el pa de motlle i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar un pastís de pesto, uns rotllets de tonyina i un biquini de xampinyons i formatge brie.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb pa de motlle

1. Pastís de pesto

Ingredients:

  • 8 llesques de pa de motlle
  • 100 g de formatge cremós en llesques
  • 100 g de pernil ibèric
  • 100 g de pernil cuit
  • 150 g de formatge emmental ratllat
  • 200 ml de nata líquida
  • 1 ou
  • Sal i pebre

Per al pesto:

  • 20 g d’avellanes
  • 50 g de formatge parmesà
  • Un pessic de sal
  • 100 ml d’aigua
  • 100 ml d’oli
  • 1 manat d’alfàbrega fresca
3 plats Ada amb pa de motlle / Foto: Martí Torres
Pastís de pesto / Foto: Martí Torres

Fem el pesto. Primer triturem les avellanes amb el formatge parmesà, l’oli, la sal i l’aigua. Quan sigui ben triturat, com un puré, afegim les fulles d’alfàbrega i tornem a triturar fins que ens quedi una salsa espessa, de color ben verd. Protegim un recipient que pugui anar al forn amb paper de forn. A la base posem una llesca de pa de motlle, untem amb pesto i posem a sobre pernil cuit, formatge cremós i pernil salat. Anem repetint les capes fins a arribar dalt de tot del motlle. Batem l’ou i el barregem amb la nata líquida, sal i pebre. Aboquem sobre el pa de motlle i acabem amb formatge emmental. Enfornem 30 minuts a 150 °C. Deixem que reposi uns deu minuts, traiem del motlle, tallem i servim.

2. Rotllets de tonyina

  • 8 llesques de pa de motlle
  • 200 g de tonyina en oli
  • 150 g de sofregit de ceba i tomàquet (també hi queda bé una bona salsa de tomàquet)
  • 2 ous durs
  • 1 ou
  • 100 ml de llet
  • Orenga
  • Oli d’oliva
  • Salsa pesto
3 plats Ada amb pa de motlle / Foto: Martí Torres
Rotllets de tonyina / Foto: Martí Torres

Barregem la tonyina amb l’ou dur picat, el sofregit de ceba i tomàquet i un pessic d’orenga. Aplanem les llesques de pa amb un corró. Posem la barreja anterior a un extrem del pa de motlle i enrotllem sobre si mateix. Batem un ou i hi afegim la llet. Mullem el rotllet en la barreja d’ou i llet. Posem un raig d’oli a la paella i quan sigui calent hi posem el rotllet procurant que sigui per la part on es podria obrir per tal que segelli. Anem donant la volta al rotllet fins que sigui daurat per totes bandes. Acabem amb salsa pesto.

3. Biquini de xampinyons i brie

Ingredients:

  • 8 llesques de pa de motlle
  • 400 g de xampinyons
  • 200 g de formatge brie
  • 50 g de mantega
  • Un tros de tòfona fresca
  • Oli d’oliva
  • Sal
3 plats Ada amb pa de motlle / Foto: Martí Torres
Biquini de xampinyons i brie / Foto: Martí Torres

Tallem els xampinyons ben petits. En una paella, amb un raig d’oli, coem els xampinyons a foc gairebé alt. Gairebé al final de la cocció hi posem un pessic de sal. Posem els xampinyons cuits sobre una llesca de pa de motlle. Ratllem la tòfona i hi posem un tall de formatge brie. Tapem amb una altra llesca de pa de motlle. A una paella, a foc una mica baix, posem la mantega i quan comenci a fondre posem el biquini. Esperem que dauri, per una banda, posem més mantega i donem la volta. Quan sigui daurat per l’altra banda i el formatge brie comenci a fondre, ja els tindrem a punt.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!