La fama del bròcoli és tan dolenta que fins i tot s'ha utilitzat com amenaça o broma "pesada". I és que, encara que s'utilitzi els nens com a exemple o excusa, el cert és que és molt habitual veure adults que no poden ni veure el bròcoli.

Són moltes les raons que es poden donar, però sempre és millor donar-ne una que aquest confirmada per la ciència i abalada per estudis acreditats.

La raó australiana

No fa gaire, investigadors de CSIRO (L'Organització d'Investigació Científica i Industrial de la Commonwealth a Austràlia) van descobrir que els enzims de vegetals com el bròcoli, en ajuntar-se amb els bacteris de la saliva poden produir olors desagradables i sulfuroses.

Així doncs, el motiu que no ens agradi el bròcoli està en la nostra pròpia microbioma oral.

La mircrobioma oral és una mica similar a la microbiota de l'intestí. Es tracta d'un conjunt de bacteris i microorganismes que conviuen en equilibri i que participen en funcions tan variades com la barrera protectora o l'apreciació del sabor. És a dir, depenent de quins bacteris regnin a la nostra boca, uns aliments ens agradaran més que d'altres.

Brots de brocoli / Foto: Pexels
El culpable

A l'hora d'analitzar els components de bròcoli i la seva relació amb el sabor, els investigadors van assenyalar al sulfóxido S-metil-ʟ-cisteïna, un substrat present al bròcoli i que produeix "volàtils de sofre amb olor activa" tal i com van publicar a la revista Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Així doncs, quan persones amb certs bacteris al seu microbioma oral consumeixen aquesta verdura, el sabor resultant és horrible, mentre que per a d'altres és una cosa positiva.

Però això no és una cosa exclusiva del bròcoli. Aquesta característica l'uneix amb la coliflor o les cols de Brussel·les. Verdures que també solen trobar-se amb cares llargues a les taules.

Camuflar-lo

Aquesta és la missió de mares i cuineres quan decideixen posar bròcoli al menú. Per a sort de totes, existeixen multitud de fórmules per rebaixar aquest sabor tan peculiar o, simplement, amagar-lo entre altres aliments.

Entre els clàssics que mai no fallen destaca el cuinar-lo amb beixamel i bacó, dos productes que aconsegueixen que tot faci gust millor. Això sí, en aquesta recepta els arbrets continuen sent visibles.

Per ocultar-los per complet és millor apostar per hamburgueses o tortitas, així com preparacions en les quals no sigui protagonista com acompanyat d'arròs o pasta.

En un quiche també sol donar bon resultat i es pot barrejar ambaltres ingredients que agradin a tots.

La seva alta concentració de vitamines i també de minerals converteix al bròcoli en un tresor nutricional que aporta multitud de beneficis

Un esforç amb recompensa

El fet d'animar-nos a consumir bròcoli no és només una moda passatgera com tant passa en temes de nutrició. El bròcoli és emblema del menjar saludable per molts més motius que el fet que un dia se'l catalogués com a superaliment.

Una sola ració de bròcoli conté la quantitat de Vitamina C recomanada al dia, sent també ric en Vitamina A i àcid fòlic, un nutrient que sempre es recomana a dones que volen quedar-se embarassades.

La seva alta concentració de vitamines i també de minerals el converteix en un tresor nutricional que aporta multitud de beneficis. Al capdavant, la seva concentració de ferro, ideal per a persones que pateixen anèmia. Per la seva part, la presència de crom ajuda a regular la glucosa en sang (perfecte per als diabètics) i rebaixa la tensió arterial.