Els pistatxos són un excel·lent mos perquè aporten energia sense sumar calories en excés. És important la seva quantitat de proteïnes, molt similar a la que contenen els llegums. A més, també tenen una gran quantitat d'hidrats de carboni, que en absorbir-se de forma lenta, no provoquen pics de sucre en sang, però sí que s'aprecia aquest extra d'energia.
Com la resta dels vegetals, els pistatxos tenen una considerable part de fibra, que afavoreix el trànsit intestinal. Però el que hem de destacar d'aquest fruit sec és que gairebé la meitat del seu greix és molt similar al de l'oli d'oliva, ben beneficiós per al cor.
Pel que fa a vitamines, és destacable la seva concentració en vitamina C així com algunes del grup B (B1, B6 i Folat) que ajuden a enfortir el sistema immune i combatre infeccions. Si parlem de minerals, el ferro és el primer en aparèixer, sent alta la seva concentració tenint en compte que parlem d'un aliment vegetal.
Beneficis
Les seves extenses propietats nutricionals ja ens avancen que estem parlant d'un aliment amb un ampli ventall de beneficis per al nostre organisme. El consum moderat de pistatxos ajuda a protegir el sistema cardiovascular gràcies als seus "greixos bons". A més, aconsegueix disminuir els nivells de LDL, conegut com a colesterol dolent.
També són molt recomanables per a persones amb anèmia, per la seva concentració en ferro, així com per a diabètics, ja que col·labora amb la difícil missió de regular el sucre en sang. De fet, es recomana consumir dos grapats de pistatxos al dia a totes aquelles persones que sempre estan amb el sucre el límit.
Un altre gran "súper poder" del pistatxo és que un meravellós antioxidant. Podem dir que uns 30 grams (l'equivalent a uns 40 pistatxos mitjans) tenen els mateixos antioxidants que un te verd, producte estrella quan es parla de neutralitzar als radicals lliures, causants d'un envelliment prematur.
I n'hi ha un més! Els pistatxos tenen una gran aportació de melatonina, aquesta substància "màgica" que ens ajuda a agafar el son. Així doncs, no dubtis a afegir-los als teus sopars o prendre-te'n un grapat de postres.
Com cuinar-lo?
El gran avantatge dels pistatxos és que combinen igual de bé amb dolç que amb salat. Òbviament, són més conegudes les receptes dolces, amb el gelat de pistatxo al capdavant. També són un ingredient base als dolços àrabs, juntament amb l'ametlla i la mel. A més, és un excel·lent amic de la xocolata.
En la part salada, els pistatxos enriqueixen qualsevol amanida, donen color a un carpaccio de vedella, es poden utilitzar per preparar un pesto o com parteix del farcit d'un gall dindi o qualsevol altra carn.
Receptes amb pistatxos
Els pistatxos s'acoblen perfectament a qualsevol recepta que ja porti fruita seca, aportant color i dolçor. Però si vols sorprendre els teus convidats amb un aperitiu original, aquí en tens un de molt senzill de preparar: boletes de formatge i pistatxo.
Necessites formatge d'untar i un altre de més fort, com pot ser l'estil gouda. També, òbviament, pistatxos, uns 150 grams.
Trosseja el formatge i barreja'l amb la batedora fins a obtenir una massa homogènia i sense grumolls. Guarda-la a la nevera perquè es refredi i sigui més senzill manipular-la. Mentrestant, pela tots els pistatxos i pica'ls molt fins. Per muntar el plat només has de fer petites boletes de formatge i cobrir-les amb el pistatxo picat. Llest!
Origen
Els primers pistatxos es van començar a conrear a l'Iran, on continuen sent un producte molt destacat per a la seva economia alhora que són uns dels més valorats per la seva qualitat. D'allà, es van estendre a la zona sud d'Europa i nord de l'Àfrica, ja que necessiten unes condicions climàtiques molt concretes: calor i ambient sec.
Durant l'antiguitat, els pistatxos eren un producte molt valorat només a l'abast d'uns quants. Avui, el seu preu continua sent més elevat que el d'altres fruits secs, encara que els podem trobar a tots els supermercats.
El consell
Com molts altres fruits secs, els pistatxos els podem trobar en la seva versió crua així com torrats. Les versions "cuinades" sempre afegeixen més greixos, sals i altres condiments, la qual cosa repercuteix negativament en la seva qualitat nutricional.
La millor opció, sempre, és comprar-los crus. I en cas de preferir-ne la versió torrada, cuinar-los a casa.
També és bona idea comprar-los amb closca. A més de ser una opció més econòmica, també ens serà més fàcil controlar el nombre que en consumim i no deixar-nos portar per la golafreria.