T'agradaria aprendre com fer un pa de Sant Jordi? La diada catalana del 23 d'abril està intrínsecament lligada amb l'intercanvi de roses i llibres, però tampoc deixa de ser un moment per a l'expressió gastronòmica més arrelada al país. Aquest curiós pa de pagès amb formatge i sobrassada que, col·locant a capes els ingredients, crea la il·lusió òptica del dibuix de quatre barres de la senyera, prové d'una recepta que data de 1980. Va ser el forner barceloní Eduard Crespo qui la va difondre sota l'empara del Gremi de Flequers de Barcelona quan aquesta entitat cercava una menja específica per a dies com el de Sant Jordi, l'11 de setembre o la Mercè. Abans d'endinsar-nos en la recepta, sempre cal tenir en compte que el més recomanable és optar per ingredients de qualitat. El formatge pot ser de Maó o emmental, i si ets vegetarià pots substituir la sobrassada per tomàquet concentrat i pebre vermell. A continuació, t'expliquem com fer un bon pan de Sant Jordi i quins ingredients hauràs de tenir al rebost.

🍴 Pa de Sant Jordi | Receptes de La Gourmeteria
 

✍🏼 Signatures de Sant Jordi 2024: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril
 

Els ingredients per fer un bon pa de Sant Jordi

El pa de Sant Jordi és una combinació de tres pans: un pa de nous, un de formatge i un de sobrassada. Per a elaborar cadascuna de les diferents masses haurem de tenir ingredients diferents:

Ingredients per la massa de formatge:

  • 500 g de farina de mitja força
  • 200 g de formatge parmesà ratllat o de formatge de Maó
  • 6 g de sal
  • 300 g d'aigua
  • 25 g de llevat
  • 5 g de massa mare

Ingredients per la massa de sobrassada:

  • 500 g de farina de mitja força
  • 8 g de sal
  • 240 g d'aigua
  • 25 g de llevat
  • 5 g de massa mare
  • 200 g de sobrassada de Mallorca

Ingredients per la massa de nous:

  • ​500 g de farina de mitja força
  • 8 g de sal
  • 225 g d'aigua
  • 25 g de llevat
  • 5 g de massa mare
  • 20 g de mantega
  • 150 g de nous picades

Com fer el pa de Sant Jordi: elaboració pas a pas

El primer que s'ha de fer per aconseguir que el pa de Sant Jordi sigui un èxit, és elaborar una massa i dividir-la en tres parts iguals. Perquè tot surti perfecte haurem de seguir aquests passos:

  1. En un bol, posem la farina i fem un forat al mig, aquí dins introduirem la resta d'ingredients de cadascuna de les tres masses. 
  2. Pastem amb força, durant aproximadament 10 minuts, fins a aconseguir una pasta homogènia. 
  3. Deixem reposar la massa durant 25 minuts en un plat amb un drap a sobre. 
  4. Repeteix els tres passos amb la resta de les masses.

Un cop hem deixat reposar la massa, continuem amb la segona part de l'elaboració:

  1. Tallem la massa de formatge en cinc trossos i la de sobrassada en quatre. 
  2. Agafem una safata rectangular que es pugui posar al forn i posem oli i l'escampem amb un pinzell. Després enfarinem una mica tota la base. 
  3. Estirem bé la massa de nous, sense tallar-la, fins a deixar-la molt fina, de manera que tingui un gruix semblant per tota la safata. 
  4. Col·loquem les tires de la massa de formatges i les de sobrassada sobre la massa de nous, formant la bandera catalana. I emboliquem tot el volum també amb la massa de nous. 
  5. Deixem reposar perquè la massa fermenti fins que dobli el volum. 
  6. Per últim, escalfem el forn a 200 °C, i quan hagi assolit una bona temperatura, el pa a dins durant uns 45 minuts. El temps dependrà de cada forn, però a partir dels 30 minuts anem controlant. 

Si en lloc d'un pa gran, preferiu fer panets, s'haurà de dividir la massa de cada ingredient en tires en funció del nombre de panets que es vulguin fer. Per donar forma caldrà fer quatre tires de sobrassada, cinc de formatge i una llarga i més gruixuda de la massa de nous. Caldrà deixar-lo fermentar uns 50 minuts abans de posar-lo al forn a 180 graus durant 40 minuts. També es podrà posar a un recipient amb aigua a la part de baix del forn per crear vapor. 

Amb aquesta recepta aconseguirem un pa molt saborós i amb una gran aroma, que a més forma l'escut de Catalunya. Cal dir també que és un pa amb bastant greix perquè part dels seus ingredients són el formatge parmesà i la sobrassada. Això sí, això mateix fa que el pa de Sant Jordi sigui sucós al mateix temps que tou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!