El gran problema de la nutrició és que no es tracta d'una ciència exacta i, per tant, no hi ha només una veritat. Cada persona és un món i el que a uns els cau de meravella, a d'altres els repeteix fins a fer que se sentin malalts.
Però, també hi ha molts estudis i assajos que han demostrat els beneficis i els perjudicis tant d'aliments per si mateixos com de determinades maneres de cuinar-los o fins i tot l'hora en què són ingerits. I en aquest grup entra la fruita.
El que sí que està clar i ningú no posa en dubte, és que el consum de fruita és tremendament beneficiós per al nostre organisme. De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsella introduir mínim cinc racions de fruites i verdures al dia.
El dubte sorgeix quan ens toca decidir quan menjar aquesta fruita, sobretot si tenim en compte tota la informació que trobem relacionada amb això.
Intentarem aclarir els temes dels quals més es parla o que són més polèmics.
-
Després de menjar perjudica la digestió
Prendre una peça de fruita com a postres és una cosa molt comuna. En part perquè després d'ingerir aliments salats o més contundents, la dolçor i frescor de la fruita sempre és ben rebuda. Per què n'hi ha que no la recomanen? Perquè les fruites fermenten a l'estómac i això pot provocar que la digestió sigui més lenta i pesada.
Però això no sempre és cert. Per exemple: després d'ingerir aliments rics en proteïnes, la pinya, la poma o la papaia són beneficioses a causa d'un enzim que ajuda a digerir-les.
-
No prendre fruita a la nit.
En aquest cas, la principal raó que existeix per no fer-ho és que es pot engreixar més. El motiu és que la fruita és rica en sucres (com la fructosa) i aquests, si no es consumeixen o "gasten" s'emmagatzemen en forma de greix. Però realment les calories que aporta la fruita són mínimes per la qual cosa ningú no pot donar-li la culpa a aquests quilos de més a sopar un plàtan.
Així i tot, si això et preocupa, aposta per fruites menys calòriques com la síndria, la maduixa, les nectarines o les prunes.
-
Esmorza amb fruita
Amb la teoria d'un extra d'energia a la mà, els matins poden ser el moment ideal per al consum de fruita. Tot i això, hi ha diversos peròs. El primer, que són una font de fibra i no a tothom li senti bé aquest xut de fibra tot just obrir l'ull.
D'altra banda, l'esmorzar ideal requereix una mica de greix saludable i hidrats de carboni, perquè el pic de glucosa en sang no sigui tan dràstic degut només al sucre de la fruita. Per això, afegir una peça de fruita està bé, però sempre acompanyat d'altres elements com una mica de pa i oli i un làctic.
-
Entre els àpats
Aquesta opció podria ser la guanyadora, però no pel fet que el nostre organisme a aquelles hores absorbeixi millor els nutrients o que la digestió sigui menys pesada. El principal motiu pel qual aquesta és una bona idea és que les altres opcions que se solen triar a l'hora de triar un pica-pica són menys saludables. Així doncs, la fruita s'alça com a guanyadora davant de galetes, dolços o aliments processats.
La solució? Menja fruita quan t'ho demani el cos, aprèn a escoltar-te i a saber quan et senti malament i, davant de qualsevol dubte, sempre sí, ja que la fruita és plena de beneficis.