La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les carxofes i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar unes carxofes amb cansalada, unes carxofes amb salsa de iogurt i unes xips de carxofes amb ou ferrat.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb carxofes
1. Carxofes amb cansalada
Ingredients:
- 8 carxofes
- 8 làmines de cansalada curada tallada molt fina
- 50 g d’avellanes
- Un grapat de pipes de carabassa
- Una culleradeta de pebre vermell
- Sal
- Oli d’oliva

Netegem les carxofes, aprofitant la tija, i les tallem per la meitat. Les posem en una cassola amb un raig d’oli i sal. Les daurem a foc alt un parell de minuts. Hi afegim un dit d’aigua, tapem i coem 10 minuts a foc lent. Destapem i coem a foc mitjà fins que evapori tot el líquid i les carxofes es daurin per totes bandes. Salem i hi posem la cansalada a sobre. Tapem perquè es fongui, un parell de minuts. Piquem les avellanes i les barregem amb les pipes de carabassa, pebre vermell i sal. Cobrim amb oli. Servim les carxofes amb cansalada i acabem amb la picada d’avellanes.
2. Carxofes amb salsa de iogurt
Ingredients:
- 4 carxofes
- 2 patates
- 1 iogurt
- 100 g de maionesa
- 20 g de festucs pelats
- Unes branques de porradell
- Unes branques de julivert
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre negre
- Sèsam torrat

Netegem i tallem les carxofes en 4. Pelem i tallem les patates. Posem patates i carxofes en un bol que pugui anar al microones. Afegim un raig d’aigua, sal i oli d’oliva. Tapem i coem a màxima potència durant 5 minuts. Passem patates i carxofes per una paella amb un raig d’oli a foc alt fins que són daurades. Fem la salsa. Triturem els festucs, el porradell i el julivert amb la maionesa i el iogurt. Servim les patates i carxofes amb la salsa verda de iogurt i acabem amb sèsam torrat.
3. Xips de carxofes amb ou ferrat
Ingredients:
- 4 carxofes
- 4 ous
- 1 bossa de patates xips
- Oli d’oliva
- Sal

Rentem les carxofes i les tallem a làmines ben fines. Les fregim en abundant oli calent. Les hem d’anar vigilant perquè han de quedar daurades i cruixents, però no s’han de cremar. Les retirem i anem posant sobre paper absorbent. Al mateix oli fregim els ous. A la base del plat posem les patates xips, a sobre les xips de carxofa i acabem amb l’ou ferrat i una mica de flor de sal.