La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les carxofes i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar unes carxofes amb cansalada, unes carxofes amb salsa de iogurt i unes xips de carxofes amb ou ferrat.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb carxofes

1. Carxofes amb cansalada

Ingredients:

  • 8 carxofes
  • 8 làmines de cansalada curada tallada molt fina
  • 50 g d’avellanes
  • Un grapat de pipes de carabassa
  • Una culleradeta de pebre vermell
  • Sal
  • Oli d’oliva
Ada Parellada, plats carxofes, fieduà i ales pollastre / Foto: Carlos Baglietto
Carxofes amb cansalada / Foto: Carlos Baglietto

Netegem les carxofes, aprofitant la tija, i les tallem per la meitat. Les posem en una cassola amb un raig d’oli i sal. Les daurem a foc alt un parell de minuts. Hi afegim un dit d’aigua, tapem i coem 10 minuts a foc lent. Destapem i coem a foc mitjà fins que evapori tot el líquid i les carxofes es daurin per totes bandes. Salem i hi posem la cansalada a sobre. Tapem perquè es fongui, un parell de minuts. Piquem les avellanes i les barregem amb les pipes de carabassa, pebre vermell i sal. Cobrim amb oli. Servim les carxofes amb cansalada i acabem amb la picada d’avellanes.

2. Carxofes amb salsa de iogurt

Ingredients:

  • 4 carxofes
  • 2 patates
  • 1 iogurt
  • 100 g de maionesa
  • 20 g de festucs pelats
  • Unes branques de porradell
  • Unes branques de julivert
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Pebre negre
  • Sèsam torrat
Ada Parellada, plats carxofes, fieduà i ales pollastre / Foto: Carlos Baglietto
Carxofes amb salsa de iogurt / Foto: Carlos Baglietto

Netegem i tallem les carxofes en 4. Pelem i tallem les patates. Posem patates i carxofes en un bol que pugui anar al microones. Afegim un raig d’aigua, sal i oli d’oliva. Tapem i coem a màxima potència durant 5 minuts. Passem patates i carxofes per una paella amb un raig d’oli a foc alt fins que són daurades. Fem la salsa. Triturem els festucs, el porradell i el julivert amb la maionesa i el iogurt. Servim les patates i carxofes amb la salsa verda de iogurt i acabem amb sèsam torrat.

3. Xips de carxofes amb ou ferrat

Ingredients:

  • 4 carxofes
  • 4 ous
  • 1 bossa de patates xips
  • Oli d’oliva
  • Sal
Ada Parellada, plats carxofes, fieduà i ales pollastre / Foto: Carlos Baglietto
Xips de carxofes amb ou ferrat / Foto: Carlos Baglietto

Rentem les carxofes i les tallem a làmines ben fines. Les fregim en abundant oli calent. Les hem d’anar vigilant perquè han de quedar daurades i cruixents, però no s’han de cremar. Les retirem i anem posant sobre paper absorbent. Al mateix oli fregim els ous. A la base del plat posem les patates xips, a sobre les xips de carxofa i acabem amb l’ou ferrat i una mica de flor de sal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!