La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els pernilets de pollastre i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Els pernilets de pollastre són el resultat de treure el carpó —també conegut com a grapó— del quart de pollastre inferior i és una part molt melosa. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar un pollastre al forn a la llimona, una pota troglodita de pollastre i pollastre a la coca-cola.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb pernilets de pollastre
1. Pollastre al forn a la llimona
Ingredients:
- 8 pernilets de pollastre
- Una llimona
- 4 grans d’all
- Sal
- Pebre
- Herbes de Provença
- Unes branques de farigola fresca
- 100 ml de vi blanc

En una safata de forn posem els pernilets de pollastre. Salpebrem i hi posem les herbes de Provença. Ruixem amb el suc de la llimona i hi afegim la resta de la llimona tallada. Afegim els alls tallats però sense pelar. Hi posem el vi blanc, un bon raig d’oli i les branques de farigola fresca. Enfornem a 180 °C durant 45 minuts.
2. Una pota troglodita de pollastre
- 4 pernilets de pollastre
- 1 patata grossa
- 30 g de farina
- 1 culleradeta de pebre vermell
- 1 cullerada d’herbes de Provença
- Sal
- Pebre
Per a l’arrebossat:
- 1 ou
- 60 g de panko o pa ratllat
- Oli per fregir

Posem aigua en una olla prou gran perquè hi càpiguen els pernilets i la patata i quan trenqui el bull hi posem el pollastre i la patata pelada i tallada a daus. Fem bullir tot plegat durant 30 minuts. Colem i separem pollastre i patata. Aixafem la patata, afegint-hi sal, pebre, pebre vermell i herbes de Provença. Afegim la farina i barregem bé. Traiem la pell del pollastre, el desossem i el piquem. El barregem amb la patata aixafada. Deixem l’os del pollastre ben net. Agafem una bona quantitat de la barreja de patata i pollastre i hi clavem l’os del pollastre. Tanquem sobre si mateix com si reconstruíssim la pota de pollastre. Premem bé. Passem per ou batut i per panko, dues vegades. Fregim en abundant oli calent. Acompanyem amb la salsa que més ens agradi. Jo hi he posat una mica de salsa barbacoa.
3. Pollastre a la coca-cola
Ingredients:
- 8 pernilets de pollastre
- 1 ceba grossa
- Sal
- Pebre
- 1 refresc de cola de 33 cl
- Farina
- Oli d’oliva

Salpebrem el pollastre. L’enfarinem i el daurem per totes bandes a foc alt en una paella amb un bon raig d’oli. Ara hi posem la ceba filetejada, abaixem el foc i fem coure lentament fins que la ceba sigui daurada. Cobrim amb el refresc de cola i coem a foc lent fins que gairebé s’ha evaporat. Rectifiquem de sal.