El turbot no només és cobejat per la seva textura i sabor, que el converteixen en un dels més deliciosos, sinó també perquè es cuida del teu cor i de la teva figura. En necessites més motius?
Propietats nutricionals
El turbot és molt fàcil de reconèixer ja que el seu aspecte és molt peculiar. És pla i no té escames, sinó una pell dura d'un to marró. Una vegada cuinat la seva textura és molt agradable i el seu sabor deliciós. Aquesta és una de les raons per les quals el turbot és un dels peixos més valorats, però si mirem les seves propietats nutricionals en trobem unes quantes més.
Igual com la resta de peixos (sobretot els blaus), el turbot és ric en greixos saludables, tan beneficiosos per al cor. Així doncs, la recomanació general dels nutricionistes és incloure aquest tipus d'aliments unes dues o tres vegades per setmana.
A l'hora de parlar de vitamines, el turbot destaca per la seva concentració en les de grup B, amb la B9 al capdavant. També coneguda com a Àcid fòlic, és essencial per a la creació de glòbuls vermells i molt important durant la primera etapa de gestació. L'àcid fòlic redueix el risc de problemes al cervell del fetus i l'espina dorsal. Per això és tan habitual un suplement en quedar-se embarassada.
Entre els minerals, aquest peix és ric en iode, un nutrient essencial per al correcte funcionament de les hormones tiroides.
Beneficis
Es tracta d'un aliment ric en proteïnes i molt baix en greixos. Això és ideal per a aquestes dates en les quals es mira cada una de les calories que es consumeixen. Per això, si fas dieta o, simplement, t'agrada cuidar-te, el turbot ha de ser al teu menú.
També destaca perquè és molt fàcil de digerir. Una cosa que s'agraeix quan es pateixen problemes digestius. A més, gràcies a això es converteix en una excel·lent opció quan es vol gaudir d'un menjar|dinar un tant especial, però sense sentir-se després pesat, com passa quan ens decantem per una carn, per exemple.
Com cuinar-lo?
Si tenim un turbot de qualitat, el millor consell és decantar-se per una cocció que respecti la seva textura. Per a això, les millors opcions són al forn o a la planxa. Encara que volem destacar que si es cuina al vapor es mantindran totes les seves propietats i beneficis.
Receptes amb turbot
No hi ha recepta més saborosa, saludable i fàcil que un turbot al forn. S'acompanya de patates o les verdures que més agradin i en menys de 30 minuts, a 180 graus, tindrem el peix llest. Si va amb patates millor posar-la al forn uns 15 minuts abans.
Si es juga pel vapor, però se li vol donar un extra de sabor, el millor és centrar-se en l'acompanyament. Per exemple, es pot preparar una saltat de verdures, que sempre és una guarnició acolorida, i afegir-li un punt de salsa de soja per donar-li un toc diferent.
En el cas de voler impactar uns convidats, els rotllets farcits de gambes són perfectes. Millor demanar al peixater que separi els lloms per facilitar la feina. Enrotllem els filets sobre les gambes o els llagostins i els anem col·locant en una font de forn. Perquè quedi més sucós es pot afegir una beixamel de lliga per sobre. En 15 minuts tenim un plat de festa a la taula.
Origen
Al turbot li agraden els fons sorrencs, tant de l'Atlàntic com de la Mediterrània. Però en els últims temps, és més habitual trobar-lo en piscifactories, sobretot perquè el preu és molt menor que el salvatge.
La mateixa fama que té ara, l'ha mantingut des de l'antiguitat, sense decaure en cap època. De fet, el cuiner de Napoleó va crear una recepta per a ell per com de molt li agradava, a la que va anomenar, com no, turbot imperial.
El consell
A l'hora de comprar turbot cal estar preparat per al seu preu, però també per a la quantitat. Si es compra sencer, s'ha de saber que una part important és el cap i l'espina central, per la qual cosa hi ha molt malbaratament. Així doncs, per calcular i que arribi per a tots els comensals, sempre és millor tirar amb magnificència.