Que el tomàquet és una fruita, ho tenies clar? Si la resposta és negativa no et preocupis, molts es confonen i es pensen que és una verdura, en trobar-se habitualment entre les hortalisses al mercat i en recollir-lo de les tomaqueres al costat de les cols i les patates. Una fruita que presenta múltiples varietats, amb un seguit de propietats molt beneficioses pel nostre organisme que es poden combinar de forma diferent.
Les propietats del tomàquet: antioxidant, anticancerígen i ideal per posar-nos morenos
Amb ceba, a l'amanida, amb sofregits o bé ara a l'estiu, bevent-lo com a gaspatxo o salmorejo amb torradetes o amb meló com acompanyants, són algunes de les fórmules que podem consumir aquesta fruita que ens proporciona la terra i que podem trobar tot l'any al mercat. Amb la doctora Montse Folch, especialista en nutrició i dietètica, aquesta setmana fem un recorregut pel mercat de la Boqueria per conèixer de primera mà les propietats d'aquest producte. Una de les parades amb més varietats de tomàquet és "Morilla Fruites".
Tomàquet de Montserrat, tomàquet cor de bou, tomàquet Raf "pota negra", tomàquet de Barbastre, tomàquet llarg, tomàquet de pera de Girona, tomàquet groc xerri, xerri (cirerol), tomàquet de penjar, tomàquet quatre morros, tomàquet de Benach, tomàquet Rosa Ple de l'Etern, tomàquet Pometa, tomàquet Palosanto, tomàquet Tardà, tomàquet Pare Benet... Les varietats i les formes d’anomenar-los són moltes, així com les possibles combinacions alimentàries sobre com menjar-se'ls.
Els beneficis del licopè, el pigment del tomàquet
La doctora Folch recalca com el color que adopta el tomàquet, aquest vermell intens, ve donat gràcies al pigment antioxidant que presenta; el licopè, “molt bo per prevenir malalties com el càncer de pròstata o el càncer de mama”.
La nutricionista exposa com el tomàquet, així com la pastanaga, són aliments que van bé per posar-nos morenos, a causa de l'alt contingut de betacarotè que contenen, que “en arribar a l'organisme, amb el sol, es transforma amb vitamina a” i són els responsables de donar un aspecte sa i suau a la nostra pell. “Ens ajuda a posar morenos al mateix temps que ens protegeix”, conclou.
Com consumir el tomàquet per aprofitar-ne totes les propietats?
“El tomàquet té més propietats cuit, que menjant-lo cru”. I a què és degut, això? Al licopè que conté, el pigment que li aporta les característiques antioxidants i anticancerígens, que “es potencia sobretot quan es barreja amb un greix”. Per això, la dietista recomana que el podem fer fregit amb oli, fent incidència amb l'ús du'n bon producte. “Un sofregit o qualsevol fregit o arrebossat no és dolent, aporta més calories, però no és dolent”, diu la doctora Montse Folch, que afegeix com "el dolent és utilitzar un oli recremat".
Sobre la doctora Folch
La doctora Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i té un màster en Nutrició i Dietètica. També ha fet un curs de Nutrició i Dietètica al departament del Dr. Corones i un curs de Terapèutica homeopàtica per a metges al Centre d'Ensenyament i Desenvolupament de l'Homeopatia.
Actualment, la doctora Folch té la consulta de nutrició i dietètica com a membre associada al Centre Mèdic Teknon, és membre vocal directiva de L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i ha participat com a ponent en diversos congressos nacionals i internacionals en l'àmbit de la nutrició.
Folch va publicar el seu primer llibre l'any 2000, La dieta de la Dra. Folch (Editorial Martinez-Roca, 2000) i des de llavors ha fet altres publicacions com Menja bé, viu millor (Editorial Llaura, 2006); El mètode de la Dra. Folch (edició en castellà Styria, 2007; trad. catalana Columna, 2008); Zumoterapia para tu salud (Editorial Styria, 2009); Frutoterapia (Editorial Paidós, 2014); L'enzim mediterrani (edició en castellà Planeta, 2014; trad. catalana Columna, 2014; trad. portuguès, 2015); La dieta de los colores (Editorial Grijalbo, 2017) i 100 mites de l'alimentació (Editorial Cossetània, 2020).