La tonyina és un peix blau i com a tal és ric en Omega 3, un àcid gras molt beneficiós per al sistema cardiovascular. Això sí, la quantitat de greix varia molt d'una zona a l'altra. No podem oblidar que la tonyina és un peix molt gran i que recorre àmplies distàncies pel que té parts més grasses i altres de més musculoses. A més, el d'Almadrava (un dels de més qualitat) travessa l'estret de Gibraltar, una zona de forts corrents pel que ha d'estar fort.
Tot i així, les zones més grasses segueixen sent una excel·lent font de proteïnes amb poques calories. Més encara si tenim en compte que la tonyina vermella se sol consumir en preparacions saludables, com cru o a la planxa.
Beneficis
A més de ser molt favorable per al cor, la tonyina vermella té moltes altres propietats que el converteixen en un producte molt saludable. Tan sols cal tenir precaució per la quantitat de mercuri que solen presentar aquests peixos de gran mida. Per això, embarassades i nens petits no l'han de consumir més d'una vegada a la setmana.
En parlar de vitamines, la tonyina té una varietat poc habitual en altres aliments. En una porció trobem vitamines B2, B3, B6, B9, B12 i E, un poderós antioxidant.
Quant a minerals, destaca la presència de fòsfor i magnesi. El primer fonamental per mantenir uns ossos i dents fortes, a més d'intervenir en el sistema nerviós. Tant el fòsfor com el magnesi afavoreixen el que els músculs absorbeixin l'energia i es mantinguin de forma òptima.
Com cuinar-lo?
La tonyina vermella se la coneix com el "porc del mar" ja que d'aquest animal també s'aprofiten totes les seves parts. A la primavera, els bancs de tonyina viatgen des de l'Atlàntic fins a la Mediterrània per pondre passant per l'estret de Gibraltar. És allà on es duu a terme la captura seguint una llarga tradició que fins i tot s'ha convertit en un espectacle.
Ja en terra, es produeix el ronqueig, és a dir, l'especejament de la tonyina. Un art que avui dia s'ha convertit en motiu de celebració i que aconsegueix que a tots els pobles de la costa se celebri una gran festa.
Ja a la cuina, els experts aposten per la preparació més senzilla, per gaudir de tot el sabor al màxim.
Receptes amb tonyina vermella
Igual com passa amb el porc o la vedella, la tonyina vermella (que pot arribar a pesar més de 250 quilos), cada part s'ha de destinar a una reparació diferent.
Les parts més grasses com la ventresca són ideals per consumir en cru, per això és la part més valorada a la cuina japonesa. A més de sashimi o tartar, també és perfecta per a planxa, però només segellant la part exterior per aprofitar al màxim la seva textura i sabor.
El mormo i els galetes, així com la cua, que és la part més seca, solen reservar-se per a guisats. Amb ceba és una de les preparacions més típiques a la costa gaditana.
Origen
Part de la qualitat i la fama d'aquesta tonyina vermella rau en la seva captura. L'almadrava és una tècnica que ja utilitzaven els romans fa uns 3000 anys i que es creu que van heretar dels fenicis.
La pesca de l'almadrava consisteix a crear una estructura tancada de xarxes perquè les tonyines quedin atrapades. Els seus forats són molt amplis, per la qual cosa només queden atrapades les tonyines més grans, sent un exemple de pesca sostenible.
També conegut com a tonyina d'almadrava, està considerat com un dels productes més valorats, per això el seu preu assoleix xifres altíssimes. Per aquesta raó, cada vegada és més complicat degustar aquesta tonyina a Espanya, ja que gran part es comercialitza en altres països, amb el Japó al capdavant, on es paguen autèntiques barbaritats per aquesta carn de tonyina salvatge.
El consell
A l'hora de triar una peça de tonyina vermella és important fixar-se en el seu color, que com bé diu el seu nom, ha de ser vermell brillant. No ha de sagnar, ni presentar zones marrons, això vol dir que porta tallat més temps i s'està rovellant.
Si es consumeix en cru, les autoritats sanitàries recomanen congelar-lo mínim 24 hores per evitar l'anisakis. Per no perdre la seva textura, pots congelar-lo embolicat en paper absorbent i descongelar-lo a la nevera.