Propietats nutricionals

El verat, també conegut com a sarda, depenent de la regió, pertany a la família dels escòmbrids. Es tracta d'un peix blau i, com tal és ric en àcids grassos Omega 3.

Però també pot presumir d'una admirable concentració de vitamines. Sent un peix, destaca en les del grup B, sobretot la B12, sent molt superior la seva concentració a la d'altres peixos o fins i tot els ous.

També són presents la Vitamina A, tan beneficiosa per a la pell, la Vitamina D, necessària perquè el nostre organisme absorbeixi el calci, i la vitamina E, un antioxidant.

En l'apartat de minerals, el verat és ric en potassi, fòsfor, iode i seleni.

Beneficis

El principal benefici que ens aporta el consum de verat és la seva concentració en Omega 3. Aquesta substància és imprescindible per mantenir una bona salut cardiovascular i que aquest tipus de greixos, conegudes com a "greixos bons" tenen el "súper poder" de disminuir els nivells de colesterol i de triglicèrids en sang. Així doncs, ajuden a cuidar-se tant de les nostres artèries com del cor.

En part, això és a causa que els greixos del verat aconsegueixen que la sang sigui menys densa i circuli de forma més fluida, la qual cosa disminueix el risc de formació de coàguls o trombos.

Per ser justos, també hem d'alertar de les seves contraindicacions. En aquest cas, pel seu contingut en purines, substància, que en l'organisme es transformen en àcid úric no és recomanable en pacients amb hiperuricèmia o gota.

Les coccions més saludables són a la planxa o al forn, sent aquesta segona la que dona un millor sabor. Una altra opció molt popular és en escabetx i ara és l'època perfecta per preparar-lo casolà

Com cuinar-lo?

Ara que el verat comença la temporada i les peixateries s'omplen d'aquest peix tan vistós i amb un preu tan econòmic, és el moment de treure-li tot el partit.

Com sempre, les coccions més saludables són a la planxa o al forn, sent aquesta segona la que dona un millor sabor. Una altra opció molt popular és en escabetx i ara és l'època perfecta per preparar-lo casolà.

Igual com la tonyina o les sardinetes, el verat és habitual trobar-la en llauna. Però ja que estem en temporada, li donarem prioritat al producte fresc i deixarem les conserves per a l'estiu, quan la seva temporada clogui.

Receptes amb verat

Un dels avantatges del verat és que és molt fàcil treure les espines i extreure els lloms, una cosa que simplifica moltes preparacions (sobretot quan hi ha nens a la taula).

La papillota és una tècnica molt saludable ja que no s'aporten greixos, ideal per a peixos grassos com el verat. De base es poden triar les verdures que més agradin, sent bones idees la pastanaga, el carbassó, pebrot o ceba.

El truc és col·locar tot en paper de forn i embolicar-lo fins a aconseguir un paquetet pel qual no s'escapi res. Després, el deixes enfornar durant uns 15 minuts (depenent de la quantitat) i llestos!

El verat queda riquíssim preparada amb una mica de llimona i cura amb la sal, ja que es tracta d'un peix molt saborós.

yeojin yun 5eFflPtVA8U unsplash
Foto: Unsplash
Origen

En l'actualitat, França és el país europeu amb més nombre de captures a l'any, de trenta a quaranta-cinc mil tones. Espanya ocupa el quart lloc, amb xifres que oscil·len entre deu i quinze mil tones.

A la zona mediterrània s'ha consumit verat des de l'antiguitat, sent els grecs els que el van introduir al seu receptari i van crear algunes receptes que continuen sent molt populars. De fet, van ser els primers que el van comercialitzar.

Els romans l'anomenaven Scombrus, nom que va heretar un petit poble a prop de Cartagena, Runams.

El consell

Igual com amb la resta de peixos, en comprar-lo fresc ens hem de fixar que la pell sigui tersa i els ulls brillants. També que no desprengui cap olor rara i es mantingui rígid en agafar-lo.

Si el congelarem, millor fer-ho sense cap ni vísceres. Així, podrà aguantar entre 3 i 6 mesos perfectament.

Si no volem que passi pel congelador, la millor opció és preparar un escabetx. D'aquesta forma pot aguantar uns 8 dies a la nevera.