La mort del cuiner Fermí Puig aquest divendres als 65 anys ha generat ràpidament missatges de condol a les xarxes socials. Entre les primeres reaccions, hi ha la del president a l’exili, Carles Puigdemont, que en referència directa al cuiner li ha donat les “gràcies de tot cor per tantes i tantes coses meravelloses”. Puigdemont també ha agraït de Puig el seu “compromís insubornable i incondicional a la causa de Catalunya. “Quin greu, el trobarem molt a faltar”, ha afegit. També ha reaccionat a la mort de Puig el president del Barça, Joan Laporta, en un article publicat a ElNacional, i grans noms de la cuina com Ferran Adrià.
El president en funcions Pere Aragonès ha descrit Fermí Puig com un referent i figura imprescindible per a la cultura culinària i ha agraït la seva aposta "per la cuina tradicional catalana i pel compromís amb el país".
L'agraïment sentit de Ferran Adrià
El món de la gastronomia també plora la mort de Fermí Puig. Ferran Adrià ha expressat aquest dissabte el seu dolor per la mort de la persona que el va dur al restaurant El Bulli: "Si hi ha una persona important a la meva carrera, aquesta ha estat Fermí Puig. Amb Juli Soler van imaginar l'inici de la meva carrera a El Bulli. Seràs sempre als nostres cors".
El primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, també s'ha afegit a les mostres de condol. "Ha mort Fermí Puig, un gran xef de la cuina catalana i una bona persona. Sempre recordaré el seu tracte magnífic i les nostres converses cada vegada que visitava el seu restaurant", ha destacat en un missatge aquest dissabte a X.
Des de les files de Junts per Catalunya, ha enviat un missatge de condol el secretari general del partit, Jordi Turull. “Quina tristor per aquesta pèrdua”, ha dit Turull, tot afegint que Fermí Puig “és molt més que un gran referent de la cuina catalana”. Per Turull, el cuiner era “una persona amb una gran empatia, una envejable saviesa arrelada a la terra i una gran estima i compromís amb Catalunya”, ha remarcat en un missatge a X.
La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, també ha expressat el seu condol per la mort del cuiner. “Quina notícia més trista. Quant de talent i d’humanitat es perd amb la mort del gran Fermí Puig. Sempre venia a saludar i a fer-la petar quan eres al seu restaurant. Sempre fidel a allò que estimava: la cuina catalana, el Barça, el país… Descansi en pau”, ha manifestat Borràs al seu compte d’X.
L'exvicepresident del Govern i expresident d'ERC Oriol Junqueras també ha expressat el seu condol a través de les xarxes, a més de mostrar l'agraïment per la passió i la dedicació de Fermí Puig "a l'hora de convertir la cuina catalana en un valor cabdal del nostre país".
Altres missatges de condol han arribat de l’expresident de l’ANC, Jordi Sánchez, que ha donat les gràcies al cuiner pel seu “exemple de compromís i estima al país”. “Gràcies per haver convertit el teu ofici en un acte ple de referències culturals i tradicionals de la societat catalana. Gràcies la teva estima i suport en els moments difícils”, ha reiterat Sánchez.
Records de la seva editora
També ha expressat el seu condol per la mort del cuiner l’editora Ester Pujol. En un missatge a les xarxes socials, Pujol ha recordat els llibres que va editar amb el cuiner. “Va ser un festival fer aquests llibres amb en Fermí Puig, xef de primera i gran lector”, ha recordat.
L'Acadèmia Catalana de Gastronomia ha subratllat que "la cuina catalana va tenir amb Fermí Puig un fidel sentinella que va saber projectar els valors de tradició i cultura a través del temps". "Va defensar la Cuina Catalana amb un gran compromís personal. El seu llegat gastronòmic perviu en l'obra i a la història de la seva trajectòria", afegeix l'Acadèmia en un condol que ha fet públic a través de les xarxes i on pronostica que "avui una de les estrelels gastronòmiques brillarà més que mai".
Els germans Torres també han tingut un record pel cuiner. "En el nostre record per sempre, l'amic Fermí Puig, xef impecable i arrelat a la tradició; persona de pensament i paraula brillants", han assegurat els bessons Sergio i Javier Torres.
Fermí Puig era un gran comunicador i prova d'això són les seves col·laboracions a Rac1, on va fer de tertulià i va participar en espais com La pilota a l'olla, al programa matinal dirigit per Jordi Basté, on proposava una recepta per cuinar mentre tenia lloc el partit del Barça. Jordi Basté ha mostrat així el seu condol per la mort de Fermí Puig: “- Què no és un calamar? Una vaca?” Fermí, t’enyorarem tant però tant… Mestre, amic, confessor, confident… tan català i tan culer… I tan savi. I tan bona persona. No sé què haurem de fer a partir d’ara".
Per la seva part, l'economista Xavier Sala i Martín ha afirmat estar "en estat de xoc" per la mort de "l'amic Fermí Puig". "Tantes i tantes nits d'entreteniment al Bulli, el Drolma i el Fermí Puig del carrer Balmes. Descansa en pau, Fermí. Visca el Barça", ha afirmat Sala i Martín en un missatge a la xarxa social 'X'.