Si busques Alterevents a un cercador, el més probable és que el primer que et surti és una empresa que treballa a partir del concepte "evento boutique nupcial" —que ni idea de què vol dir i unes ganes ínfimes de saber-ho. Res més allunyat de l'alterevents del qual us parlaré, que a l'Instagram té per subtítol «cuina i revolució».

Aquest projecte neix de la necessitat, ja fa deu anys, de donar servei de càtering a trobades i celebracions de col·lectius del món de l'activisme on siguin centrals els valors compartits d'una economia social i transformadora, és a dir, on no es treballi amb empreses simbòliques del capitalisme. Van ser dels primers a posar una barra de cervesa artesana a peu de carrer, i com bé m'explica un dels seus factòtums, en Mario, no ho van fer tant com a cervesers empedreïts —que amb el temps és cert que s'hi han tornat— sinó com a anticapitalistes.

Alterevents és un equip divers i compromès / Foto: Martí Sales

Amb aquesta voluntat van aliar-se amb Frixen, un projecte aragonès de begudes alternatives, per oferir llimonades, tòniques i coles a 2,2 € de «comerç conscient, cooperatives, de proximitat, amb sucre de comerç just, veganes i boníssimes». I després d'uns anys portant el bar del Col·lectiu Obrer Popular de Ripollet i autofinançant-se una mínima infraestructura de barres i tiradors, des del 2021 que s'han instal·lat a l'Ateneu de Nou Barris.

A l'Ateneu hi fan un menú de migdia collonut (amb opcions vegetarianes i veganes) amb tres primers, tres segons i tres postres per 12 € —per exemple, quiche, peix amb verdures i tiramisú, tot ben fresc i bo. Als vespres s'encarreguen del públic fidel a la programació cultural de l'Ateneu que surt de la funció amb ganes de picar alguna cosa: els seus pinxos, a 1,5 €, són excel·lents i també fan uns memorables ous estrellats o unes senyores terrines de peu de porc. De cervesa tenen la Bandolera i la Barricada, de projectes transformadors, com el cafè Espanica —Coop57 els paga tota la producció l'any abans perquè no hagin de dependre de la meteorologia—, que venen a 1 € i és boníssim, d'especialitat. Els vins són de L'Olivera.

Fer sostenible un model alimentari fora del neoliberalisme / Foto: Martí Sales

Alterevents és un equip divers i compromès (Maria, Mario, Fulvio, Montse, Celia, Ibrahim, Ciro, Kotu) que porta la barra de la fira d'idees i llibres radicals Literal i del festival de música i cultura llatinoamericana Kumbiamba, entre d'altres: podríem dir que si ells hi són, és que som en un bon lloc. Perquè entengueu de quin peu calcen, quan es va convocar una vaga per Palestina al migdia, ells van obrir en acabat, de 16 h a 18 h, per oferir un menú tot de menjar palestí. Fa temps que piquen pedra i es trenquen el cap per fer sostenible un model alimentari que no participi del neoliberalisme imperant i s'han acabat convertint en tot un referent de la feina ben feta: i que per molts anys!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!