És dimarts i toca bodega, així que em desplaço a l'Hospitalet, a tocar de l’ajuntament i del mercat municipal del Centre, on, tot passejant tranquil·lament pel carrer Major, em trobo el Celler 1912. La història del celler, com us deveu imaginar, es remunta a principis del segle passat, com molts altres cellers que hem anat descobrint des d’aquestes pàgines. En aquella època, el propietari era l’Isidro, però tot i que la bodega era coneguda com a Ca l’Isidro, en realitat era Cal Vicentó.
Doncs bé, quan l’Isidro es va jubilar, el Toni, pare de l’Oliver, que n'és el propietari actual, va agafar la bodega. En aquell temps i fins fa relativament poc, la bodega no era com la coneixem ara, sinó que ocupava únicament la part posterior de la bodega actual. Amb els anys és quan l’Oliver decideix ampliar-la per encabir-hi més parroquians i li dona entrada pel carrer Major, fent cantonada amb el carrer de Sant Roc.
L’Oliver m’explica que venen vi a granel tipus Penedès, Priorat, Alella i Gandesa, que mantenen en botes. El vermut, però, el porten de Reus, d’una petita empresa familiar que els hi proporciona des dels inicis. També tenen una acurada selecció de vi en ampolla i cava, que pots comprar o degustar, si ho prefereixes, mentre menges alguna cosa.
Mentre xarrem, un veí de la Florida intervé en la conversa i m'explica la seva vida. És taxista jubilat i, com deveu imaginar, n'ha vistes de tots colors, o això sembla. Mentre omple la garrafa de vi de Gandesa i es ventila un vermut negre amb unes olives, em posa al dia dels merders que es formen a la cua del supermercat, on les àvies se li intenten colar sense aconseguir-ho, tema interessant a més no poder.
Si us arribeu a l'Hospitalet, no oblideu trepitjar aquest temple de l’aperitiu, que ja forma part de la història de la ciutat pels seus vins, les seves anxoves i el bon tracte que et dispensen
Unes fotografies penjades a la paret són testimoni d’èpoques passades, igual que les botes que ara serveixen de taula. Precisament, tres dones que acaben d’entrar m’expliquen que elles viuen al carrer Sant Roc de tota la vida i ja venien de petites a l’antiga bodega per comprar-hi el vi a granel i el gel. Ara, però, es demanen unes cerveses i unes anxoves mentre fan petar la xerrada i m’animen que m'acosti a fer-ho també, avui que la cosa està tranquil·la, perquè el cap de setmana tenen cua de parroquians a la porta.
Al Celler 1912 tenen unes anxoves fabuloses que porten de l’Escala, les compren en salaó i les dessalen artesanalment. Fa uns anys, però, eren del Cantàbric i eren ben bones, però les van deixar de tenir perquè els hi va sortir una remesa massa confitada i es trencaven totes soles. Són veritables especialistes en envinagrats. Fixa't que el cap de setmana en tenen una vintena de diferents, entre els quals els més demanats són els seitons en vinagre i amb oli, les diferents banderilles, les gildes, que són les reines de la festa, bacallà, salmó, carxofa farcida de salpicó i patates amb llardons de Cadis.
A més a més, per als més gormands, tenen unes taules d’embotits de l’Empordà, cecina de Lleó, pernil, formatge en oli i torreznos, que pots remullar amb qualsevol de les cerveses que serveixen a pressió, com la Damm, la Túria o la Complot IPA, en cas que no et vingui de gust el vi o el vermut. S’ha de tenir en compte que el divendres i el dissabte a la nit també tenen truita de patates i unes minihamburgueses per a aquells que volen completar un àpat informal.
En definitiva, si us arribeu a l'Hospitalet, no oblideu trepitjar aquest temple de l’aperitiu, que forma part de la història de la ciutat, on —si us convé— també podeu fer les vostres celebracions personalitzades, amb tast de vins inclòs. No us en penedireu.