Aquest dimecres al matí s’ha presentat al mercat de la Boqueria el llibre La Boqueria del Juanito. L’acte ha comptat amb la presència del president de la Boqueria, Jordi Mas, paradistes i diferents veus autoritzades del món de la gastronomia com ara Carme Ruscalleda, que ha escrit el pròleg del llibre, Isidre Gironès, Carles Gaig, Josep i Pere Monje i també l’alcaldable Xavier Trias..

Foto: Montse Giralt

El llibre explica la història del Juanito a través d’un recorregut pausat, en fotogrames, des del seu creixement personal, amalgamat amb el personatge i el seu entorn, que el defineix com a “la pura simpatia, amabilitat, felicitat i bondat”. Joan Bayén era l’ànima de la Boqueria, un mestre de l’ofici i ambaixador del mercat i de la ciutat. El llibre compta amb textos d'Inés Butrón, Àlex Aguilar, Carla Alpeñés i Félix Montero; les fotografies de Josep Rodena i els dibuixos de Javier Mariscal, Òscar Nebreda i Montse Fransoy. De moment, solament està editat en castellà per Genco Editorial, de la mà d’Emmanuel Bouvard i Alberto Herrero.

L'actualitat gastronòmica barcelonina ha estat marcada clarament en els darrers mesos per tot l'embolic que ha afectat el Bar Pinotxo, el Joan Bayén i els seus nebots. El rebombori informatiu ha estat de dimensions considerables i, des que el recentment difunt Joan Bayén es va jubilar, les notícies han sigut constants. El passat 11 d'abril el Juanito va morir a l'edat de 88 anys per causes naturals, deixant enrere un llegat que ni la Boqueria ni Barcelona no podran oblidar.

Foto: Montse Giralt

El Juanito, com el coneixem els amics, va néixer al barri del Raval de Barcelona el 1934, va començar a treballar darrere de la barra de l’ara emblemàtic Bar Pinotxo amb la seva mare Catalina ara fa quasi vuitanta anys. La Catalina va començar fent entrepans i cafès, però, amb el temps, el Juanito va reconduir l’oferta gastronòmica a plats tradicionals de la cuina catalana com el cap i potaels cigrons amb botifarra negra o els calamarsons amb mongetes, entre altres, i va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Gastronomia ara fa set anys.

El Juanito era maratonià de soca-rel a estones lliures, va córrer divuit maratons, una d’elles a la ciutat de Nova York. Fins fa pocs dies abans de morir, era habitual trobar-te’l per Montjuïc suant la cansalada. Et deia: “He deixat de córrer maratons perquè les guanyava totes" i reia: "Hahaha”. Amb el temps s’ha convertit en icona de la Boqueria, era estimadíssim per tothom pel seu caràcter afable i únic. Trepitjar el Pinotxo era endinsar-te en un temps passat, un viatge d’anada i tornada on revivies la Boqueria de tota la vida, sense additius ni conservants. Sempre deia: “Saps quin és el meu problema? Que no estic mai cansat”. Pel seu local, em va explicar el Juanito, han passat personatges com la Jacqueline Bisset, “és guapíssima, guapíssima”, deia. Amb el seu adeu se n'ha anat tota una generació i moltes hores de barra, vivències, desitjos i somnis.

Foto: Montse Giralt

Després de l’acte del llibre, s’ha presentat la figura de cera de Joan Bayén, Pinotxo, realitzada per l’artista britànic Michael Wade, a la mateixa Rambla i l'han portat després al Nou Museu de Cera de Barcelona, on restarà situada a la sala “Mestres de la cuina” compartint espai amb les figures de Jordi Cruz, Carme Ruscalleda, Ferran Adrià o els germans Roca.

Foto: Montse Giralt