Aquests últims mesos del 2024, la gastronomia catalana s’ha preparat per al tret de sortida d’una llarga cursa de fons que durarà tot un any. Ens han posat en safata l’oportunitat per posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència internacional. Som Gastronomia, l’entitat que lidera el projecte, impulsa el compromís de la promoció del territori, tradició, identitat, turisme regeneratiu, cultura, internacionalització, innovació, sostenibilitat, excel·lència, i compromís social, que no és poca cosa.

A Catalunya es durà a terme una agenda atapeïda d’esdeveniments durant tot l’any: promoció de fires, mercats, festes tradicionals, concerts, esdeveniments amb format comercial i pedagògic, tasts d’olis, diades temàtiques (com la de la maduixa al Maresme), campanyes de promoció del producte de temporada, etc. Una agenda més que necessària per crear prescriptors locals que ajudin a impulsar a l’exterior la imatge d’un país que vol construir la seva marca a través de la gastronomia.

Agenda Internacional

Segons el dossier de premsa de Som Gastronomia, la iniciativa contempla diverses accions internacionals:

  • Un World Tour: una gira on es duran a terme presentacions que destacaran la singularitat i excel·lència de la gastronomia de Catalunya, convidant a prescriptors de renom, operadors, premsa i influenciadors, entre d’altres.
  • El Workshop B2B ‘Catalunya Ve de Gust’: aquesta acció reunirà 90 operadors de turisme enogastronòmic de tot el món i 100 empreses i entitats catalanes, que participaran en workshops, sessions de networking, i famtrips per tot Catalunya per tal de descobrir la diversitat gastronòmica de Catalunya.
  • Promoció Catalan Food al Món: tant a l’exterior com a Espanya es duran a terme accions de promoció amb showcookings, tasts, fires i d’altres activitats en mercats estratègics.
  • Catalunya, la cuina dels prodigis: una exposició itinerant sobre l’evolució de la cuina catalana en els darrers 50 anys, que viatjarà a diverses delegacions de Catalunya a l’exterior.
  • Campanya de publicitat B2C ‘Bon profit: campanya publicitària internacional per promoure Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.

Parlem del “què” i del “com” mengem els catalans

Com ens relacionem els catalans amb l’acte de seure a la taula per a menjar? Parlem de convivialitat, fet que ens relaciona amb el com mengem i amb el plaer de compartir els àpats en família, la qual cosa n’implica el gaudi. Aquest espai de socialització i comunicació a la taula que per nosaltres és un costum i ens aporta sentit comunitari, ens ho creguem o no, té efectes beneficiosos per la salut. Com diu en Toni Massanés, els catalans d’això en sabem, som experts en “ades”: calçotades, quedades …

L’equip de Sobretaula està convençut que l’orgull que sentim els catalans per aquest reconeixement va lligat directament a la responsabilitat de fer-ne ressò

De fet, la revista científica National Library of Medecine publicava un article l’any 2021 en què parlava no només del “què” sinó del “com” es menja als països mediterranis i l’impacte positiu que té en la salut dels adolescents per evitar la depressió i l’aïllament. La publicació recomanava implementar aquest patró de conducta com a referent de salut en aquest sector de la població. Les revistes més hipsters americanes van plenes d’articles sobre el mindful eating, i l’slow fooding. Ambdós “nous” termes fan referència a menjar de forma conscient i fan èmfasi a compartir els àpats amb la família o els amics per aconseguir l’efecte guaridor i millorar la salut en general. Ara hem descobert la sopa d’all!

Des dels EUA hem pensat que també volem celebrar aquest reconeixement a Catalunya, i ho volem fer des d’una mirada més antropològica; volem explicar als americans que a Catalunya fem sobretaula, i que no és un costum d’abans-d'ahir. La iniciativa, anomenada Sobretaula, vol asseure grups d’americans a la taula per tal que tastin la cuina catalana tradicional, però també perquè gaudeixin d’aquest espai de temps que tant ens caracteritza sense presses i entenent que va més enllà d’un fet social per assolir també fites en termes de salut física i mental.

La marca Catalunya no es farà sola; comencem des de la nostra cuina i que cadascú hi posi el que pugui

S’han fabricat porronets de vidre bufat, especialment per a aquests esdeveniments, que s’ompliran de ratafia. A taula hi haurà fruits secs, xocolates, carquinyolis… A les vetllades es convidarà a productors catalans perquè, havent sopat, seguin a taula i expliquin el seu producte, d’on prové, i qui són aquella gent que des de Catalunya han fet possible aquella delícia. Tot plegat es maridarà amb vins catalans.

L’equip de Sobretaula està convençut que l’orgull que sentim els catalans per aquest reconeixement va lligat directament a la responsabilitat de fer-ne ressò, de ser-ne prescriptors. De res servirà una agenda atapeïda de fires i tastos si els catalans no ens creiem que ens mereixem el reconeixement perquè tenim una de les millors gastronomies del món. Si seguim malentenent la globalitat i posant a taula cuines del món que són més cool que la nostra avorrida i humil cuina tradicional, d'aquí a pocs anys els nens no sabran que és una picada i haurem acabat amb el nostre paisatge i pagesia. La marca Catalunya no es farà sola; comencem des de la nostra cuina i que cadascú hi posi el que pugui. Si no, sempre ens quedarà lamentar-nos dient que els italians sí que n’han sabut, ves.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!