Aquesta setmana, el periodista i escriptor mallorquí Bernat Salvà ha presentat en petit comitè a la llibreria Ona de Barcelona el seu nou llibre, Vorera de mar, on ens explica la història personal de la volta a Mallorca en 22 dies i vora el mar, una lectura molt suggerent i recomanable per a aquest estiu que tenim ja a tocar. La cloenda de l’acte en qüestió anava a càrrec del conegut, i sempre solvent, músic David Torras, del grup Set de rumba, ex Ai Ai Ai i Sabor de Gràcia, que ens va delitar amb una mica de la seva rumba tot acomiadant l’acte.

Restaurant Gines06
Restaurant Ginés / Foto: Víctor Antich

Dit això, l’amic Torras sempre parla meravelles de les seves visites al restaurant Ginés, ubicat a la cantonada entre els carrers Castillejos i Rosalía de Castro, al barri del Guinardó. Potser perquè el restaurant no obre ni a la nit ni els diumenges, no trobava el moment de visitar-lo, però ves per on que, coincidint amb la presentació del llibre del Salvà, m’ha vingut a la memòria que el tenia pendent i, voilà, avui és el dia escollit.  Així doncs, com qui no vol la cosa, m’apropo al Guinardó a veure què es cou al restaurant Ginés, prèvia trucada de telèfon, és clar, perquè a Cal Ginés no pots presentar-t'hi sense reserva, ja que tenen la sort d’omplir el menjador tots els dies de l’any, la major part de les vegades amb una clientela tan fidel que repeteix cada setmana.

Restaurant Gines01
Restaurant Ginés / Foto: Víctor Antich

Actualment, la Fidelia Dávila és qui regenta el local, cunyada del Francisco Sánchez, l’antic propietari. Ella és l’ànima del restaurant, se saluda i petoneja amb molts dels clients que traspassen la porta del seu local, alguns amics i coneguts del barri de tota la vida. Observant les taules, ho veus de seguida, algunes amb famílies senceres on trobes diferents generacions, parelles joves i no tan joves, treballadors del barri amb roba de feina, colles d’amics...

Restaurant Gines04
La Fidelia saludant un client. Restaurant Ginés / Foto: Víctor Antich


El local té la decoració de la típica marisqueria dels anys setanta amb parets blanques, algun detall blau, una barra enorme completament desaprofitada que va de punta a punta del local i, al final, un menjador ple a vessar del qual veiem la finestra de la cuina, per on surt la teca ininterrompudament. El soroll és ensordidor, perquè el local està molt mal insonoritzat, però ja se sap que no es pot tenir tot en aquesta vida i, al cap i a la fi, aquí es ve a menjar el millor marisc del barri a un preu que fa riure, així de ras i curt.

L’especialitat del restaurant Ginés són els calamars a la romana que demano de primer plat i val a dir que, certament, estan espectaculars. De segon, la graellada de marisc amb unes navalles, cloïsses, gambes, escamarlans, musclos i un parell de talls de llenguado. A la carta també tenen bunyols de bacallà, pop, llagostins, calderetes i arrossos de marisc. Així, entre nosaltres, vista la qualitat del producte, no m’estranya que sigui un lloc de peregrinació al barri.

Restaurant Gines02
Graellada de marisc. Restaurant Ginés / Foto: Víctor Antich

Casa Ginés em recorda, no pas en l’aspecte però sí en l’essència, el desaparegut bar Mundial del barri del Born de Barcelona, amb les seves parets plenes de fotos antigues de boxejadors, la carta que et recitava l’amo com si d’un poema es tractés i les seves mariscades glorioses a uns preus de broma.

Restaurant Gines03
Pastís de Santiago Restaurant Ginés / Foto: Víctor Antich

La Fidelia m’explica, mentre ataco un tall de pastís de Santiago, que fa 70 anys, quan van obrir Cal Ginés, era només un bar de tapes, però que amb els anys i gràcies que l’antic propietari era família de peixaters i tenia una peixateria davant just del restaurant, cap als anys noranta, van començar a servir peix i marisc, llavors, la fama del local al barri no es va fer esperar i el va convertir en el restaurant que continua sent actualment. Un bon lloc per fer-hi cap i gaudir del seu peix i marisc, tant si hi vas sol com amb la parella, la família o els amics, perquè, com és sabut, qui paga mana. Que vagi de gust i gràcies al mestre Torras per les seves sàvies recomanacions!