Com és lògic, el Disfrutar va ser el centre de totes les mirades quan es va anunciar que passava a ser el millor restaurant del món. Però després del frenesí de la setmana passada, convé fer una mirada pausada a la llista i analitzar qui en forma part i per què. No cal ser gaire llest per adonar-se que la immensa majoria de restaurants estan regentats per xefs homes. Només 4 dels més de 50 xefs guardonats al rànquing són dones.
Gairebé cap dona
El català Disfrutar, amb Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, encapçala la llista del The World's 50 Best restaurants. Tres xefs homes que, sobra dir-ho, sens dubte es mereixen aquesta distinció. És curiós, però, que entre els 10 primers classificats al rànquing no hi hagi cap dona. Tots els restaurants tenen al capdavant un cuiner home. Hem de baixar fins a la posició número 16 per trobar la primera dona de la llista. Es tracta de Pía León, del restaurant Kjolle (Lima, Perú). L'any passat va ser reconeguda per la seva feina al millor restaurant del món, el Central, també a Lima, juntament amb el seu marit Virgilio Martínez, el xef executiu del restaurant, malgrat que el seu projecte més personal és el del Kjolle.
Les dones han de demostrar el doble o el triple d'aptituds que els homes per arribar al mateix nivell
La següent dona no la trobem fins al 27è restaurant. Es tracta de Janaína Torres, del restaurant A Casa do Porco (São Paulo, Brasil), que capitaneja juntament amb el cuiner Jefferson Rueda. Elena Reygadas, del restaurant Rosetta (Ciutat de Mèxic), amb una estrella Michelin, és la tercera dona del rànquing, mentre que Ana Ros, de l'eslovè Hisa Franko, en 48a posició, és l'última dona de la llista. Curiosament, aquest últim restaurant, malgrat estar a la part baixa del rànquing, té tres estrelles Michelin. En total són només 4 les dones que formen part de la llista dels 50 Best, mentre que els homes, amb algun restaurant regentat per més d'un xef, són més de 50.
El prestigi per als de sempre
Un dels tòpics més masclistes és que les dones han d'estar a la cuina pencant. Però quan la cuina passa a ser un lloc de prestigi i té un reconeixement social i econòmic important, aleshores millor que no hi siguin, ja ens ho quedem els homes. No és cap secret que, en molts sectors, les dones tenen un sostre de vidre que no els permet ascendir laboralment més enllà d'un topall marcat per una cúpula d'homes. Les dones han de demostrar el doble o el triple d'aptituds que els homes per arribar al mateix nivell.
De xefs n'hi ha moltes i de molt bones, però sovint se les fa jugar a una lliga diferent
Està clar que als restaurants d'alta gastronomia hi ha un sostre de vidre descomunal. Seria normal una diferència entre sexes en una proporció més semblant, però copar més del 90% de l'espai per part dels homes és una xifra que ens hauria d'alarmar. De xefs n'hi ha moltes i de molt bones, però sovint se les fa jugar a una lliga diferent. De fet, un dels premis que atorga el The World's 50 Best restaurants és el guardó a Millor Xef Femenina de l'any. Perquè, per descomptat, el millor xef home serà qui regenti el millor restaurant del món.
Martina Puigvert, Fina Puigdevall, Carme Ruscalleda, Ada Parellada, Maria Nicolau... són molts els referents femenins de la gastronomia catalana. Un model a seguir per a les futures generacions que també hauria d'existir als rànquings mundials. El masclisme estructural és una xacra social que cal eliminar, i el primer pas per a fer-ho és apuntar al problema per poder-lo abordar.